Η κινητοποίηση, το παρασκήνιο, οι διαβουλεύσεις…

Η κινητοποίηση, το παρασκήνιο, οι διαβουλεύσεις…

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό σαφώς δυσμενέστερες συνθήκες, από αυτές που οι προσδοκίες των δύο κυβερνητικών κομμάτων είχαν αφήσει να καλλιεργηθούν, πορεύεται η κυβέρνηση στην κρίσιμη αποψινή ονομαστική ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρόικας. Η παραίτηση από την κυβέρνηση του μέχρι χθες αναπληρωτή υπουργού κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, η επί δίωρο άρνηση το βράδυ της Παρασκευής του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη να υπογράψει το τελικό σχέδιο νόμου αλλά και οι δημόσιες δηλώσεις βουλευτών των δύο κομμάτων, κάποιοι εκ των οποίων χθες δήλωναν ότι θα καταψηφίσουν τη διάταξη για το γάλα, επιβάρυναν άρδην το κλίμα, εξαναγκάζοντας την κυβέρνηση σε λεπτές ασκήσεις ισορροπίας ανάμεσα στις αντιδράσεις βουλευτών και στην κάθετη άρνηση της τρόικας να αποδεχθεί οτιδήποτε θεωρεί υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Χαρακόπουλος, σε δήλωσή του σημειώνει πως, παρά τη διαφωνία του, «η πολιτική ηθική δεν μου επιτρέπει, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, να θέσω σε δοκιμασία την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας», μήνυμα που θεωρείται ότι είχε ως αποδέκτες και τους υπόλοιπους διαφωνούντες, η μέχρι πρότινος βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα περνούσε αλώβητη τον κάβο της ψηφοφορίας δεν είναι, πλέον, τόσο ισχυρή.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως, εκτιμούσαν ότι οι αντιδράσεις μπορούν να ελεγχθούν και εξέφραζαν βεβαιότητα ότι το σχέδιο νόμου θα υπερψηφιστεί. Αλλωστε, το κύριο μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου, αυτά τα κρίσιμα 24ωρα, δεν ήταν άλλο από το «δεν μπορούμε να διστάσουμε τώρα που πλησιάζουμε στο τέλος…». Προσέθεταν, δε, αναδεικνύοντας το διακύβευμα αλλά και τις προοπτικές που ανοίγει για τη χώρα η υπερψήφιση της συμφωνίας πως «όποιος διαφωνεί, ας πάρει την ευθύνη να ρίξει την κυβέρνηση». Ο κ. Αντώνης Σαμαράς ήταν, άλλωστε, αυτός που είχε ανάψει το τελικό πράσινο φως για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα από τους κ. Γ. Στουρνάρα, Χρ. Σταϊκούρα και Στ. Παπασταύρου. Πρόκειται για ένα ενιαίο και… αδιαίρετο πακέτο που εξασφαλίζει την κύρια επιδίωξη της ελληνικής πλευράς, την αναγνώριση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αλλωστε, για τον πρωθυπουργό η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου δεν αποτελεί μόνον επιβεβαίωση της αξιοπιστίας της ελληνικής πλευράς, αλλά και εφαλτήριο προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει στα επόμενα βήματα που θα σηματοδοτούν την αλλαγή σελίδας. Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος, η έξοδος στις αγορές, η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους, οι ιδιωτικοποιήσεις της Eurobank και του Ελληνικού προϋποθέτουν πως το πολυνομοσχέδιο θα εγκριθεί από τη Βουλή.

Με αυτό το δεδομένο, όσα συζητήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες για ριζικές αλλαγές επί των διατάξεων, αποδείχθηκε και στην πράξη πως δεν έχουν βάση αληθείας. «Η συμφωνία είναι δεδομένη και δεν επιδέχεται αλλαγές», είναι το μήνυμα που άκουγαν από τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του όσοι έσπευσαν στο Μαξίμου, υπουργών και βουλευτών περιλαμβανομένων.

Πέραν της γαλάζιας συνοχής, που παρά τους κλυδωνισμούς εκτιμάται πως διατηρείται, ο πρωθυπουργός ουδέποτε έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο τριγμών στο ΠΑΣΟΚ, που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν το κυβερνητικό σχήμα. Στον αντίποδα, η πιθανή στήριξη του νομοσχεδίου από τους κ. Ανδρ. Λοβέρδο και Χρ. Αηδόνη, η οποία και συνοδεύεται από τη… βεβαιότητα ότι ο πρώτος θα αναλάβει χαρτοφυλάκιο στον επικείμενο ανασχηματισμό, δημιουργούν ένα «μαξιλάρι ασφαλείας», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η απουσία των εγκλείστων της Χρυσής Αυγής και, πιθανότατα, βουλευτών της ήσσονος αντιπολίτευσης επιτρέπει την τυπική έγκριση του νομοσχεδίου και με 148 ή λιγότερους βουλευτές.

Ωστόσο, η οριακή έγκριση του νομοσχεδίου δεν ήταν ποτέ το ζητούμενο για την κυβέρνηση και προς τούτο ο συναγερμός ήχησε το απόγευμα της προηγούμενης Τετάρτης. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια συγκερασμού των αντιτιθέμενων θέσεων, κάλεσαν τον κ. Χατζηδάκη να αναζητήσει λύσεις. Την ίδια στιγμή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζητούσε από τον κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη να βάλει νερό στο… γάλα του. Ο κ. Χατζηδάκης είχε επαφές με σειρά «διαφωνούντων» αλλά και δύο τουλάχιστον συναντήσεις με τον κ. Τσαυτάρη, η μία εκ των οποίων υπό το βλέμμα των Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου στο Μαξίμου. Αποδείχθηκε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει το θρίλερ με την άρνηση Τσαυτάρη να υπογράψει. Στο έτερο «αγκάθι», των φωτοβολταϊκών, η παρέμβαση του Μαξίμου, την Παρασκευή, εκτιμάται ότι εξουδετέρωνε τον κίνδυνο έκρηξης κατά την ψηφοφορία. Ωστόσο, μετά και τις περιπέτειες με το γάλα, οι πολιτικοί πυροτεχνουργοί των κομμάτων θα είναι σε επιφυλακή μέχρι και τη δωδεκάτη ώρα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή