Γάλα, ψωμί, φάρμακα: Αλλαγές με στόχο πτώση των τιμών

Γάλα, ψωμί, φάρμακα: Αλλαγές με στόχο πτώση των τιμών

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψωμί από το κοντινό παντοπωλείο, φάρμακα από το σούπερ μάρκετ, γάλα που θα διατηρείται περισσότερες ημέρες, φθηνότερα βιβλία, περισσότερες Κυριακές για ψώνια. Πρόκειται για μερικές από τις βασικές αλλαγές που θα φέρει το πολυνομοσχέδιο, αλλαγές που επηρεάζουν όχι μόνο τις επιχειρήσεις αλλά και τους καταναλωτές.

«Η μεταρρύθμιση αφορά κομβικούς τομείς της οικονομίας και της καθημερινότητας. Αφορά την πραγματικότητα τη ζωή όλων μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου. Η κύρια προσδοκία, βεβαίως, που μένει να επαληθευθεί είναι εάν οι αλλαγές αυτές όχι μόνο θα διευκολύνουν την καθημερινότητα, αλλά και θα πετύχουν την πολυπόθητη αποκλιμάκωση των τιμών.

• Σύμφωνα, λοιπόν, με τις προωθούμενες ρυθμίσεις οι βασικές αλλαγές που θα δει ο καταναλωτής, αν όχι άμεσα, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα είναι οι ακόλουθες:

• Μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων και τιμών στο γάλα. Επιπλέον, όταν αγοράζει παστεριωμένο γάλα δεν θα χρειάζεται να το πετάξει, εάν δεν έχει προλάβει να το καταναλώσει εντός 5 ημερών από την ημερομηνία παστερίωσής του.

• Θα μπορεί να προμηθευτεί ψωμί και από άλλα καταστήματα τροφίμων. Σήμερα ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει ψωμί από τους φούρνους, τα πρατήρια άρτου και τα σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, εκτιμάται ότι θα πληρώνει γι’ αυτό που αγοράζει, καθώς καταργούνται τα προκαθορισμένα βάρη στο ψωμί, η τιμή θα είναι ανά κιλό και τα προϊόντα θα πρέπει να ζυγίζονται όλα μπροστά του.

• Ευκολότερη πρόσβαση σε φάρμακα, καθώς η δυνατότητα συστέγασης φαρμακείου με άλλου τύπου κατάστημα αναμένεται να φέρει τα φαρμακεία εντός των σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (όπως κοινά αναλγητικά κ.ά.) θα είναι ενδεχομένως φθηνότερα.

• Οι καταναλωτές θα μπορούν, τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές αρχικά με τουριστικό χαρακτήρα, να συνδυάζουν περισσότερες Κυριακές τον χρόνο τη βόλτα με τα ψώνια και μάλιστα όχι μόνο σε μικρά καταστήματα, αλλά και στα δημοφιλή εμπορικά κέντρα. Επιπλέον, θα μπορούν να επωφελούνται ουσιαστικά όλο τον χρόνο από τις προσφορές που θα κάνουν τα καταστήματα, αφού θα καταργηθούν οι χρονικοί περιορισμοί.

• Τέλος, εκτιμάται ότι η δυνατότητα μεγαλύτερων εκπτώσεων στα βιβλία με την κατάργηση της ενιαίας τιμής, θα προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό χαμηλότερες τιμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή