Τόμας Βίζερ: «Το νέο πρόγραμμα να το γράψετε εσείς»

Τόμας Βίζερ: «Το νέο πρόγραμμα να το γράψετε εσείς»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Η ιδανική ευχή μου για το 2014 είναι ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και απασχόλησης που θα συντάξει μόνη της η ελληνική κυβέρνηση και θα περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές μέσα στο μείγμα της, αλλά και αλλαγές στη χρηματοδότηση και στη δημόσια διοίκηση», λέει ο κ. Τόμας Βίζερ στην «Κ», από το γραφείο του στο γυάλινο κτίριο του Συμβουλίου της Ε.Ε. Ο κ. Βίζερ ασχολείται εντατικά με την Ελλάδα από το 2009, όσο ελάχιστοι στις Βρυξέλλες. Είναι ο πρόεδρος του Euroworking Group, δηλαδή της ομάδας των συμβούλων των 18 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που προετοιμάζουν τις μεγάλες αποφάσεις του Eurogroup.

Γι’ αυτό και για τον Αυστριακό οικονομολόγο είναι τόσο σημαντικό το επόμενο πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα να γραφτεί από την ίδια τη χώρα. Θέλει οι ίδιοι οι Ελληνες πολιτικοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη χώρα, έτσι ώστε να μην υπάρχει πια και η δικαιολογία ότι αυτό το πρόγραμμα μας το έχουν επιβάλει οι ξένοι. Με αυτό τον τρόπο, οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούν να εφαρμοστούν ευκολότερα καθώς θα είναι αποδεκτές από το ίδιο το πολιτικό σύστημα.

«Το πρόγραμμα αυτό θα έχει έναν υψηλό δείκτη εσωτερικής ιδιοποίησης – θα το αποδέχονται η κυβέρνηση και οι Αρχές ως δικό τους και όχι ως εξωτερικό καταναγκασμό», καταλήγει ο κ. Βίζερ, ο οποίος βέβαια γνωρίζει πολύ καλά ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν έχει ξεκινήσει καμία συζήτηση για κάτι τέτοιο. «Επισήμως δεν έχει κατατεθεί αίτημα για τέτοιο πρόγραμμα από τις ελληνικές αρχές, πόσο μάλλον να έχει υπάρξει κάποια συγκεκριμένη συμφωνία επ’ αυτού. Αυτό όμως που μπορώ να πω, και αυτό εκτιμούμε πως είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας, είναι πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων όσο το δυνατόν πιο φιλικό προς τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, που θα είναι σε θέση να δημιουργεί βιώσιμη απασχόληση και να συμβάλλει στη συνολική μακροοικονομική παραγωγικότητα της Ελλάδας».

Σε ερώτηση για το πότε και πώς θα γίνει η ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, ο κ. Βίζερ απέκλεισε κάθε περίπτωση να γίνει «κούρεμα» του χρέους, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ελάφρυνση μέσω μείωσης επιτοκίων και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, καθώς θα τηρηθούν οι υποσχέσεις του Εurogroup του Δεκεμβρίου 2012, που υπαγορεύουν κάτι τέτοιο. Ομως, για τον κ. Βίζερ έτσι και αλλιώς η Ελλάδα δανείζεται με πάρα πολύ καλούς όρους, αφού δεν χρειάζεται να δανειστεί από τις αγορές παραπάνω από 10 δισ. ετησίως, ένα ποσό αρκετά μικρό, που δεν ξεπερνάει το 3% του ΑΕΠ. Για τον κ. Βίζερ η χώρα μας «έχει τους πλέον συμφέροντες όρους για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους παγκοσμίως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή