Σε αγώνα δρόμου «Ελιά» και ΔΗΜΑΡ

Σε αγώνα δρόμου «Ελιά» και ΔΗΜΑΡ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ασκήσεις συσπείρωσης, άλλοτε επιτυχείς, άλλοτε αποτυχημένες, επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες οι επικεφαλής των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κεντροαριστεράς. Στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατόρθωσε –εν μέρει– να εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιο πρόσωπα τα οποία αμφιταλαντεύονταν, αν και προβεβλημένα στελέχη του κόμματος παραμένουν εκτός, ενώ οι λεγόμενοι «παπανδρεϊκοί» τηρούν αποστάσεις «ασφαλείας» από τη σημερινή ηγεσία του κόμματος. Στο στρατόπεδο της ΔΗΜΑΡ, με αφορμή και το πολυνομοσχέδιο, φαίνεται ότι οι επιλογές και η γραμμή του κ. Φ. Κουβέλη αμφισβητούνται από βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Παράλληλα, απομακρυσμένοι από όλη αυτή τη σαφώς φθοροποιό συζήτηση, στο «Ποτάμι» συνεχίζουν τις περιοδείες ανά την χώρα και ο κ. Στ. Θεοδωράκης, στις ημέρες που βρίσκεται στην Αθήνα, πυκνώνει τις επαφές του για το ευρωψηφοδέλτιο.

Συγκεκριμένα, στη Χαρ. Τρικούπη, παρά τα προβλήματα των τελευταίων ημερών και τις διαφοροποιήσεις από την κυβερνητική γραμμή για θέματα του πολυνομοσχεδίου, ουδείς επιλέγει να αμφισβητήσει τις επιλογές του κ. Βενιζέλου για το ευρωψηφοδέλτιο. Μετά αρκετούς ενδοκομματικούς κλυδωνισμούς, τελικά θα είναι υποψήφιος ο κ. Ν. Ανδρουλάκης και μάλιστα ως γραμματέας του κόμματος, προκειμένου να γίνει όσο πιο ευκρινής γίνεται η παρουσία του ΠΑΣΟΚ εντός της «Ελιάς». Είχε προηγηθεί έντονο ενδοκομματικό παρασκήνιο, καθώς πρόσωπα όπως οι κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος και Θ. Μωραΐτης έθεταν ζήτημα ασυμβίβαστου μεταξύ της θέσης του γραμματέα και του υποψηφίου για τις ευρωεκλογές.

Στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, η κατάσταση είναι οριακή. Η επιλογή του κ. Κουβέλη να καταδικάσει σε απόλυτους τόνους το πολυνομοσχέδιο ήδη από την Πέμπτη, προκάλεσε αμηχανία σε ουκ ολίγους βουλευτές του καθώς η στάση του κόμματος δεν είχε συζητηθεί σε καμία συνεδρίαση θεσμικού οργάνου της ΔΗΜΑΡ. Γι’ αυτόν το λόγο, άλλωστε, ήδη από την Παρασκευή ακόμη και γνωστά στελέχη όπως ο κ. Γρ. Ψαριανός δεν έκρυβαν την απαρέσκειά τους για τον τρόπο που λαμβάνει πλέον τις αποφάσεις της η ΔΗΜΑΡ και ο ίδιος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να απόσχει της ψηφοφορίας. Παραμένει άγνωστο αν με ανάλογο τρόπο θα αντιδράσουν και άλλοι βουλευτές. Σημειωτέον, δε, ότι αποστάσεις «ασφαλείας» από τις μείζονες επιλογές του κόμματος μοιάζει να τηρούν ακόμη και στενοί συνεργάτες του κ. Κουβέλη, οι οποίοι αποφεύγουν τον τελευταίο καιρό τις δημόσιες τοποθετήσεις.

Υποψήφιοι με το «Ποτάμι»

Αντίθετα, στα πρώτα ονόματα για το ευρωψηφοδέλτιο φαίνεται να έχει καταλήξει ο κ. Θεοδωράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ευρωψηφοδέλτιο του «Ποταμιού» θα περιλαμβάνονται πρόσωπα τα οποία έχουν ήδη εκφράσει τη στήριξή τους στο κόμμα του κ. Θεοδωράκη. Σε αυτά τα πρόσωπα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής κ. Στ. Τσακυράκης, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δ. Κουρέτας, ο σκηνοθέτης κ. Γ. Παπαλιός και η κοινωνιολόγος και εξειδικευμένη σε ζητήματα που αφορούν τους Ρομά (όπως άλλωστε είναι και η ίδια) κ. Μαρία Δημητρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή