Συνεχίζονται οι ζυμώσεις για το γάλα

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις για το γάλα

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα πολιτικό «ναι» εκ μέρους των εταίρων, που θα άρει το αδιέξοδο το οποίο φάνηκε να προκαλεί το τεχνοκρατικό «όχι» της τρόικας για αλλαγές ειδικά στις σχετικές με το γάλα ρυθμίσεις, αναζητείται από χθες το βράδυ, ώστε η κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών να μετεξελιχθεί σήμερα από θρίλερ για γερά νεύρα, σε αλλαγή σελίδας με θετικό πρόσημο για την κυβέρνηση και τη χώρα.

Η πολύωρη συζήτηση των διατάξεων του ογκώδους σχεδίου νόμου στις Επιτροπές Οικονομικών και Παραγωγής-Εμπορίου χθες, πιστοποίησε πως η αποψινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια μπορεί να τραυματίσει σοβαρά την κυβερνώσα πλειοψηφία: οι διαφωνίες βουλευτών της ΝΔ και –κυρίως- του ΠΑΣΟΚ, σε τουλάχιστον μία περίπτωση, αυτή του «πράσινου» κ. Μ. Κασσή, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε αρνητική ψήφο. Δεδομένου ότι οι ενστάσεις ήταν έως και την τελευταία στιγμή πολλές, στο εσωτερικό της κυβερνώσας πλειοψηφίας, καταβλήθηκαν εντός και εκτός Βουλής πυρετώδεις προσπάθειες να βρεθεί «κοινός τόπος». Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε έκτακτη σύσκεψη σε υπουργικό γραφείο, και ενώ η κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών ήταν ακόμα σε εξέλιξη, επιτεύχθηκε συμφωνία για μικροαλλαγές στην αρχικώς προταθείσα διάταξη (για το γάλα), που ικανοποιούσαν τους λεγόμενους αντάρτες. Αντίστοιχες προσπάθειες καταβλήθηκαν και για άλλες περιπτώσεις, όπως για το ζήτημα των ρυθμίσεων επί των φωτοβολταϊκών – ζήτημα για το οποίο  ήγειραν ενστάσεις και αρκετοί βουλευτές της ΝΔ.

 Η θετική εξέλιξη αυτών των συζητήσεων, φάνηκε να δίνει το δικαίωμα στον πανταχόθεν βαλλόμενο υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, με συγκρατημένη αισιοδοξία να πει, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη συνεδρίαση των δύο κοινοβουλευτικών Επιτροπών: «Είμαστε εδώ, τόσο για το γάλα, όσο και για τα υπόλοιπα θέματα, για να ακούσουμε απόψεις και να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις στο πλαίσιο της κοινής λογικής, της επιστήμης, αλλά φυσικά και των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας. Είμαστε εδώ, με περιθώρια περιορισμένα, αλλά πάντως συζητάμε».

 Αυτό που ανέμεναν πολλοί, ωστόσο, δηλαδή να παρουσιάσει ο κ. Χατζηδάκης την νέα συμφωνηθείσα επαναδιατύπωση της διάταξης, δεν συνέβη: Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει, αν προηγουμένως δεν υπάρχει και το «πράσινο φως» από πλευράς της τρόικας, καθώς το προς ψήφιση νομοσχέδιο, με όλες τις διατάξεις του, δεν αποτελεί παρά προϊόν συμφωνίας της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους και δανειστές. Στο βαθμό που υπάρξει η συγκεκριμένη «έγκριση», τότε –ακόμα και στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης- η επιδιωκόμενη αλλαγή στην επίμαχη διάταξη θα γνωστοποιηθεί, γεγονός το οποίο αναμφισβήτητα θα αλλάξει και το πολιτικό κλίμα εντός του οποίου θα διεξαχθεί η τελική, προ της ψηφοφορίας, συζήτηση.

 Στο περιθώριο αυτών των συζητήσεων, πάντως, σημειώνεται ότι αρκετοί παρατηρούν την υπό εξέλιξη διαδικασία εκφράζοντας σκεπτικισμό και αναφορικά με τη στάση τουλάχιστον του πρώην πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου ως προς το θέμα των ρυθμίσεων για τις τράπεζες, καθώς έως χθες το βράδυ παρέμεναν αδιευκρίνιστες οι προθέσεις του ενόψει της ψηφοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι ειδικά για το θέμα αυτό είχε προ ημερών επικοινωνήσει με τον κ. Παπανδρέου ο υπουργός Οικονομικών. Χθες, στην ομιλία του ο κ. Γ. Στουρνάρας υπερασπίστηκε σθεναρά τις σχετικές διατάξεις, τονίζοντας πως με αυτές «μεγιστοποιείται το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίζονται οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών». Δίδοντας δε με έμφαση το πολιτικό μήνυμα που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση μέσω της εξελισσόμενης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, είπε: «Η περίοδος της εσωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας κλείνει τον ιστορικό της κύκλο. Μια νέα περίοδος ξεκινά». Με την ψήφο σας στο παρόν νομοσχέδιο θα συμβάλλετε με καθοριστικό τρόπο στην κατεύθυνση αυτή».

 Σήμερα το έργο τόσο του κ. Στουρνάρα, όσο και του κ. Χατζηδάκη αλλά και ευρύτερα των συναρμοδίων υπουργών αναμένεται περισσότερο δύσκολο, καθώς οι τόνοι από πλευράς της αντιπολίτευσης εκτιμάται πως θα ανέβουν κατακόρυφα. Αναμένεται δε και παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλεξ. Τσίπρα. Όπως, όμως, προαναφέρθηκε, η εξέλιξη της πολιτικής σύγκρουσης θα κριθεί στον μέγιστο βαθμό από την πρόοδο που επιδιώκεται να καταγραφεί στις επαφές της Αθήνας με την τρόικα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή