Αγρια κόντρα Τσίπρα – Σταμάτη στη Βουλή

Αγρια κόντρα Τσίπρα – Σταμάτη στη Βουλή

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ανακοίνωσε για λογαριασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ανακόψει, όπως τόνισε, την τελευταία και χειρότερη φάση υλοποίησης του Μνημονίου: εκείνη της καταστροφής ολόκληρων επαγγελματικών κλάδων και της παραχώρησης των ελληνικών τραπεζών σε χέρια κερδοσκόπων, με υποθήκευση της περιουσίας του ελληνικού λαού, μέσω του πολυνομοσχεδίου.

«Έχουμε υποχρέωση να μην σας αφήσουμε να ολοκληρώσετε το έργο σας και να αναλάβετε μάλιστα και θέσεις πενταετούς διάρκειας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τον Γιάννη Στουρνάρα.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης, παρατήρησε πως «η απελπισία μπρος στην κατάρρευση που υφίσταται το κόμμα του, εξαιτίας ακριβώς των επιτυχιών της κυβέρνησης, τον οδηγεί στο απονενοημένο διάβημα να καθυστερήσει με όποιον τρόπο μπορεί την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την εκταμίευση των χρημάτων που χρειάζεται η χώρα μας».

Στην ομιλία του επί του πολυνομοσχεδίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιχειρεί «σαν τους κλέφτες, στα κρυφά, με διαδικασίες κατεπείγοντος και εξαπατώντας την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας», να προχωρήσει σε ένα ακόμη «έγκλημα»: Στην εκκαθάριση των ελληνικών τραπεζών και των εργασιακών και ασφαλιστικών σχέσεων.

«Ολοκληρώνετε το εγκληματικό PSI που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία και χρέωσε με 50 δισ. το λαό για να κρατήσει τις τράπεζες στη ζωή, το οποίο όμως προέβλεπε ότι οι τράπεζες θα ανακτούνταν, στις ίδιες τιμές των μετοχών που κατέβαλε το κράτος καταθέτοντας τα χρήματα αυτά» σημείωσε ο κος Τσίπρας. «Οι συστημικές τράπεζες ωστόσο, εκχωρούνται ουσιαστικά στην εγχώρια ολιγαρχία και σε ξένα κερδοσκοπικά funds, «τα οποία πλέον θα ελέγχουν και τις κατοικίες των Ελλήνων πολιτών, καθώς τα κόκκινα δάνεια αποτελούν ένα τεράστιο ποσοστό και σχεδόν οι πάντες έχουν υποθηκευμένα ακίνητα».

«Εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε τις τράπεζες στα χέρια εκείνων που θέλουν να τις ελέγχουν με χρήματα του λαού, αλλά ούτε και τους υπευθύνους. Και δηλώνουμε κατηγορηματικά, ότι ως κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, είμαστε αποφασισμένοι οι υπεύθυνοι να κάτσουν στο σκαμνί, για τις υπογραφές και την εμπλοκή τους» δήλωσε ο κος Τσίπρας.

«Τη στιγμή που λέτε πως θα μοιράσετε το πλεόνασμα των 450 εκ. ευρώ μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, την ίδια στιγμή κλέβετε απ' τον Έλληνα φορολογούμενο δεκάδες δισ, που θα εξαναγκαστούμε να πληρώσουμε όλοι, με κατάργηση κοινωνικών πόρων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Δεκάδες δισ. που θα απομειωθούν και θα καταπιούν τα κερδοσκοπικά συμφέροντα που θα ελέγχουν τις τράπεζες» σημείωσε ο κος Τσίπρας. «Επιχειρείτε να ξεπουλήσετε οριστικά τη χώρα κομμάτι-κομμάτι στην εγχώρια και ξένη διαπλοκή, με αντάλλαγμα τη στήριξη των δανειστών, μπας και χάσετε τις εκλογές του Μάη». Παράλληλα δε, επεφύλαξε μιαν αναφορά τους «ένστολους της πατρίδας μας» που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως «αναξιοπρεπείς» στην προσπάθειά της να εξαγοράσει την ψήφο τους, αλλά και μιαν αναφορά στην σημερινή επέτειο της εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη, τονίζοντας πως «το αντικομμουνιστικό δόγμα Μπαλτάκου, διατυπώνεται ανεπίσημα με τις ευλογίες της δήθεν κεντροαριστεράς».

Αναφερόμενος στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για το γάλα, ο κος Τσίπρας τόνισε πως από το διατιθέμενο γάλα, «μόνον το 25% ανήκει στην ελληνική παραγωγή και το υπόλοιπο είναι εισαγόμενο. Και θέλετε να οδηγήσετε σε εκμηδενισμό το 25%, ώστε τα κτηνοτροφικά προϊόντα να είναι εξ ολοκλήρου εισαγόμενα απ' τις μεγάλες πολυεθνικές, ή να βάλετε τους μεσάζοντες, τους ντόπιους ολιγάρχες να κερδίσουν απ' τη διαδικασία». Αντίστοιχες αναφορές επεφύλαξε ο κος Τσίπρας και για τις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες που πλήττονται από το πολυνομοσχέδιο – τους μικροπαραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας «που ξεκληρίζονται κατ΄απαίτηση των ιδιοκτητών μεγάλων μονάδων», τους φαρμακοποιούς, τους βιβλιοπώλες, τους αρτοποιούς και τους οδηγούς ταξί.

Υπενθυμίζοντας την παραίτηση και τις δηλώσεις του Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε πως «όταν τα λένε οι υπουργοί σας για τη διαπραγμάτευση για το γάλα, δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε τίποτα εμείς. Και για την διαπραγμάτευση για τα φάρμακα, η οργάνωση φαρμακοποιών της ΝΔ, κατήγγειλε πως εξυπηρετείτε συμφέροντα 2-3 επιχειρηματιών. Ο κος Χατζηδάκης πρέπει να μας εξηγήσει ποιανού συμφέροντα εξυπηρετεί ως υπουργός, και με ποιον διαπραγματεύεται» δήλωσε ο κος Τσίπρας, θεωρώντας πως και για τον Κωστή Χατζηδάκη αποτελεί μείζον ζήτημα ηθικής τάξης η παραμονή του στην κυβέρνηση.

Απαντώντας στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης δήλωσε πως «η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στο έργο των υπουργών της» και πως «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έχει δικαίωμα να απευθύνει αστήρικτες κατηγορίες εναντίον δύο υπουργών». Ο κος Σταμάτης κατηγόρησε επίσης τον κο Τσίπρα πως προσπαθεί με λαϊκισμούς να εξοικονομήσει ψήφους από παντού, ακόμα και από τους ενστόλους (που θα μοιραστούν τμήμα του πλεονάσματος), τους οποίους «στο κόμμα σας λέγατε δολοφόνους και φασίστες – και τους βρίζετε απ' το πρωί ως το βράδυ. Δεν θα σας φτάσουν οι ψήφοι. Ούτε για τις δημοτικές, ούτε για τις ευρωεκλογές» δήλωσε ο κος Σταμάτης.

Ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε επίσης πως η αξιωματική αντιπολίτευση είχε κάθε δικαίωμα να καταθέσει ψήφο δυσπιστίας, αλλά όχι τη στιγμή που η χώρα αναμένει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης στήριξης της οικονομίας της.

«Επαναφέρετε πάλι το ίδιο εκβιαστικό δίλημμα, μόνο που αυτή τη φορά είναι τραγέλαφος» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Το λέγατε και πριν τις εκλογές του 2012, ότι θα καταστρεφόταν η οικονομία αν έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν παίρναμε τη δόση – και η οικονομία δεν καταστράφηκε, αν και τη δόση την πήραμε τον Νοέμβριο. Σήμερα το ίδιο επιχείρημα το επαναφέρετε ως φάρσα, όχι στην μακροπρόθεσμη περίοδο των δυο μηνών, αλλά στην περίοδο των 3 ημερών».

«Την Τρίτη θα συγκληθούν τα ευρωπαϊκά όργανα (ECOFIN και EUROGROUP) για να αποφασίσουν – κι εσείς κάνετε ότι μπορείτε για να μην μας δοθούν τα χρήματα» απάντησε ο Δ. Σταμάτης. «Κι αν ήσασταν εσείς κυβέρνηση μετά τις εκλογές, θα είχαμε ήδη πτωχεύσει, θα είχαμε κάνει πράξη το όραμα των στελεχών σας, θα πηγαίναμε στη δραχμή» συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή