ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετικά μηνύματα από Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ

thetika-minymata-apo-soimple-kai-ntaiselmploym-2014855

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για το ευρώ εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνοντας λόγο για πρόοδο της Ελλάδας. Μιλώντας σε φοιτητές που επισκέφθηκαν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της «Ημέρας για την Ευρωπαϊκή Ενωση», ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία λειτουργεί καλύτερα και υποστήριξε πως «οι κίνδυνοι που έχει αναλάβει η Γερμανία μέσω των εγγυήσεων για την Ελλάδα βρίσκονται σε αποδεκτό επίπεδο».

Αντίστοιχα, για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα μίλησε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι αυτό έχει αντίκτυπο στους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg, επανέλαβε πως οι αποφάσεις σχετικά με ένα πιθανό νέο πακέτο βοήθειας, αλλά και το ενδεχόμενο επιμήκυνσης των δανείων, θα ληφθούν μετά το καλοκαίρι. «Μετά το καλοκαίρι θα τα εξετάσουμε όλα», είπε, προσθέτοντας πως αν η Ελλάδα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και επιβεβαιωθεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά η βιωσιμότητα του χρέους παραμείνει πρόβλημα, «τότε είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα». «Εχει δοθεί μια σειρά παραδείγματα, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης της διάρκειας λήξης (των δανείων) ή της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων», εξήγησε ο κ. Ντάισελμπλουμ, για να συμπληρώσει: «Εξαρτάται όμως και από το πώς θα εξελιχθεί η οικονομική ανάπτυξη».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Εurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στη σημερινή συνάντηση στην Αθήνα. «Τώρα έχουν προγραμματιστεί κάτι περισσότερο από 8 δισ. ευρώ. Δεν ξέρω ακόμη. Η τρόικα θα γνωμοδοτήσει για το ποσό που χρειάζεται». Ο ίδιος εκτίμησε επίσης πως η επιστροφή της χώρας στις αγορές είναι μία σοφή απόφαση. «Θα πρέπει, όμως, επίσης να διαχειριστεί κανείς τις προσδοκίες. Ξεκινά λοιπόν προσεκτικά. Η Πορτογαλία κάνει το ίδιο αργά, η Ιρλανδία επίσης. Αργά αρχίζεις να εκδίδεις ομόλογα. Αρχικά βραχυπρόθεσμα και σταδιακά μεγαλύτερης διάρκειας. Νομίζω ότι είναι καλό που θα ξεκινήσουν φέτος», κατέληξε.

Από την πλευρά του ΔΝΤ, ο επικεφαλής του στην Ευρώπη, Ρέζα Μοχάνταμ, επέμεινε ότι «η Ελλάδα πρέπει να κάνει ακόμα ορισμένα πράγματα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα». Σε συνέντευξή του στο Reuters, επανέλαβε πως το Ταμείο θα συζητήσει αργότερα το ζήτημα του χρέους. «Yπάρχουν τώρα κάποιες δράσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να εισηγηθούμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μετά θα εξετάσουμε το ζήτημα του χρέους και πώς θα προχωρήσουμε μετά το καλοκαίρι», σημείωσε. «Διεξάγεται μια συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων όσον αφορά τη συνεισφορά τους. Μετά το Ταμείο, ανάλογα με την εφαρμογή των ενεργειών, θα εξετάσει την πληρωμή του», κατέληξε.