Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, μέρος δεύτερον

Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, μέρος δεύτερον

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο γύρο μεταρρυθμίσεων σε τέσσερις επιπλέον τομείς, και συγκεκριμένα στη μεταποίηση, το χονδρεμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο, προβλέπει η συμφωνία. Τον Μάιο η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει να εξετάζει κατά πόσον υφίστανται εμπόδια ανταγωνισμού στους παραπάνω κλάδους, εξέταση η οποία μεθοδολογικά θα βασισθεί στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Τους επόμενους μήνες εξάλλου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει υιοθετήσει και τις υπόλοιπες προτάσεις του ΟΟΣΑ που δεν περιελήφθησαν στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο, καθώς και να επαναξιολογήσει αυτές που εφήρμοσε με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που πρότεινε ο διεθνής οργανισμός.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο η κυβέρνηση πρέπει να αξιολογήσει την απελευθέρωση των τιμών στα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα και εάν αυτές δεν έχουν μειωθεί, δεσμεύεται να απελευθερώσει τη διάθεσή τους σε όλα τα κανάλια του λιανεμπορίου. Τον Μάρτιο του 2015 καλείται να αξιολογήσει τις αλλαγές στην αγορά γάλακτος και να προβεί στις απαιτούμενες τροποποιήσεις εάν οι τιμές παραμένουν υψηλές σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ανάλογη διαδικασία οφείλει να ακολουθήσει και για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Στην κατεύθυνση της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος η κυβέρνηση καλείται τον Ιούνιο να καταργήσει όλες τις εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία και αποτελούν αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας, ενώ το ίδιο πρέπει να κάνει τον Νοέμβριο και για όσα Ταμεία υπάγονται στην κεντρική κυβέρνηση. Εντός του Απριλίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει θεσπίσει τον νέο νόμο-πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις και μέχρι τον Δεκέμβριο να εκδοθεί όλη η δευτερογενής νομοθεσία, ενώ άμεσα πρέπει να προωθήσει τη νομοθεσία για την απλοποίηση της αδειοδότησης των εμπορικών καταστημάτων.

Σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους για τις επιχειρήσεις, θα εναρμονισθούν με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε. οι αμοιβές των συμβολαιογράφων. Τα «κλειστά επαγγέλματα» μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο της τρόικας, καθώς η κυβέρνηση πρέπει να εντοπίσει τον Αύγουστο αυτά τα οποία δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμη και επίσης τον Οκτώβριο να απαλείψει όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς σε αυτά που είχαν εντοπισθεί παλαιότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή