«Πράσινο φως» σε νέα έκδοση ομολόγων

«Πράσινο φως» σε νέα έκδοση ομολόγων

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η τελική διάσπαση των δόσεων και το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσής τους θα καθοριστούν όταν θα υπάρξει μεγαλύτερη βεβαιότητα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων μηνών, που εξαρτώνται μεταξύ άλλων από τα ποσά που θα αντλήσει από τις αγορές το κράτος μέσω μιας νέας έκδοσης ομολόγων και την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών από τις ελληνικές τράπεζες». Η φράση αυτή περιλαμβάνεται στο προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν που θα συνοδεύει την επικαιροποιημένη συμφωνία και αποδεικνύει ότι η τρόικα όχι μόνο έχει δώσει το πράσινο φως σε μια νέα ομολογιακή έκδοση, αλλά στηρίζει τις προβλέψεις της στο αποτέλεσμά της. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ακόμα κι αν ο επόμενος έλεγχος της τρόικας δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως –δηλαδή μέχρι τον Αύγουστο– δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Και αυτό, γιατί η ελληνική πλευρά έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο κάλυψης των αναγκών που υπολογίζονται σε 5 δισ. ευρώ και το σχέδιο αυτό έχει γίνει αποδεκτό από την τρόικα.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι οι ανάγκες υπερκαλύπτονται από τις λύσεις που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει:

1. Αξιοποίηση των αποθεματικών των δημόσιων οργανισμών μέσω βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 3 δισ. ευρώ και αναφέρεται ότι οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι θα μπορούν να ανανεώνονται για όσο διάστημα αυτό απαιτείται.

2. Την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών που έχουν οι ελληνικές τράπεζες και λήγουν φέτος τον Μάιο. Οι τράπεζες αναμένεται να τις αποπληρώσουν και θα πρόκειται για ένα έσοδο που το Δημόσιο δεν το είχε υπολογίσει.

3. Την ακύρωση των ομολόγων που είχαν διατεθεί το 2009 στο ΕΤΕΑΝ και λήγουν τον Αύγουστο. Τα ομόλογα αυτά είχαν παρασχεθεί ώστε να μπορεί το ΕΤΕΑΝ να καλύψει πιθανές καταπτώσεις εγγυήσεων που είχε παράσχει σε επιχειρήσεις. Εκτιμάται ότι το ΕΤΕΑΝ έχει στη διάθεσή του περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή