Δανειοδότηση μικρομεσαίων και ανάπτυξη

Δανειοδότηση μικρομεσαίων και ανάπτυξη

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε συνδυασμό με την ανάγκη δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι το βασικό θέμα που θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του Ecofin. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται και η τραπεζική ενοποίηση σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τη δημιουργία του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης, μετά την πρόσφατη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών είναι επίσης θέματα που συνδέονται με τις κοινωνικές πτυχές της ανάπτυξης και της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη, με βάση την παρουσίαση σχετικού κειμένου από το ινστιτούτο Bruegel. Στη σημερινή σύνοδο θα κυριαρχήσουν, τέλος, η προετοιμασία των εαρινών συνόδων ΔΝΤ / Παγκόσμιας Τράπεζας και των υπουργών Οικονομικών της ομάδας G20 και, τέλος, η παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων του Οδικού Χάρτη μέχρι το 2020, που περιγράφει τη νέα στρατηγική της για τη Μεσόγειο στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακών Επενδύσεων και Εταιρικής Σχέσης (FEMIP).

Τα θέματα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, κυρίως λόγω της πιστωτικής συρρίκνωσης που παρατηρείται στην Ευρωζώνη και της απομόχλευσης του τραπεζικού τομέα. Αν και σε όλα τα κείμενα σημειώνεται η ανάγκη ενίσχυσης των χρηματοδοτικών εργαλείων, ζητούμενο, που θα απασχολήσει το Ecofin, είναι η διαμόρφωση των μηχανισμών βάσει των οποίων θα επιτευχθεί η ανάκαμψη, σε συνδυασμό με τις πιέσεις για δημοσιονομική εξυγίανση των προϋπολογισμών. Η επιτροπή θα παρουσιάσει την ανακοίνωσή της για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της οικονομίας και η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων Υψηλού Επιπέδου θα παρουσιάσει την έκθεσή της για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έργων υποδομής, με τίτλο «Χρηματοδότηση για την Ανάπτυξη».

Οι προτάσεις της ομάδας επισημαίνουν το έλλειμμα που εντοπίζεται στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου σε σχέση με τις ΗΠΑ και στην ικανότητά τους να υποκαταστήσουν το κενό που αφήνει πίσω του ο τραπεζικός τομέας στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού επενδυτικού περιβάλλοντος με φορολογικά μέτρα και δημιουργία εναλλακτικών εργαλείων χρηματοδότησης.

Η δεύτερη ημέρα του Ecofin

Οι προβληματισμοί αυτοί είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τη δρομολογούμενη τραπεζική ενοποίηση, και η ολοκλήρωσή της, σύμφωνα με την επιτροπή, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και τις συνθήκες ρευστότητας στην Ε.Ε. Το θέμα θα απασχολήσει τη δεύτερη ημέρα του Ecofin, με τη συζήτηση της πρότασης για τη δημιουργία του Ενιαίου Μηχανισμού Εκκαθάρισης των τραπεζών. Η συμφωνία αποτέλεσε προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας και προβλέπει τη συγκέντρωση, σε βάθος οκταετίας, κεφαλαίων που αντιστοιχούν στο 1% των καλυμμένων καταθέσεων. Η προοπτική της συγκέντρωσης του 40% των απαιτούμενων κεφαλαίων από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ταμείου αποτέλεσε βασικό πυλώνα της συμβιβαστικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας και ο σχετικός κανονισμός αναμένεται να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο στις 20 Απριλίου. Η ισχύς του κανονισμού αναμένεται να είναι άμεση και θα αποτελέσει μέρος του ευρύτερου σχεδίου για την τραπεζική ενοποίηση και τη δημιουργία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), που θα ενεργοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή