Πρωτοβουλία πολιτικής ένωσης της Ευρωζώνης

Πρωτοβουλία πολιτικής ένωσης της Ευρωζώνης

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοβουλία για την πολιτική Eνωση της Ευρωζώνης δημιουργήθηκε από Eλληνες ακαδημαϊκούς και διανοούμενους. Η πρωτοβουλία, η οποία αποβλέπει στη συλλογή υπογραφών για την Πολιτική Eνωση της Ευρωζώνης, δρομολογείται στο πρότυπο μιας αντίστοιχης γερμανικής και μιας γαλλικής πρωτοβουλίας, οι οποίες συστήθηκαν τον Οκτώβριο του 2013 και τον Ιανουάριο του 2014 αντίστοιχα.

Η ελληνική πρωτοβουλία επικαλείται ρητά τα κείμενα των Γερμανών και των Γάλλων διανοουμένων, τα οποία μετέφρασε και δίνει στη δημοσιότητα, ώστε να είναι εύκολη η διάδοσή τους και η συλλογή υπογραφών και στη χώρα μας.

Οπως αναφέρουν οι συνυπογράφοντες της ελληνικής πρωτοβουλίας, «η ένωση των 18 κρατών της Ευρωζώνης είναι και ο μόνος τρόπος ώστε να αντιμετωπίσει η Ευρώπη οριστικά την παγκόσμια κρίση εμπιστοσύνης και τη βαθιά ύφεση που την απειλούν» και προσθέτουν ότι πιστεύουν, «πως η πολιτική ένωση πρώτα της Ευρωζώνης και στη συνέχεια της Ευρώπης είναι η μόνη ελπίδα που έχει σήμερα η Ευρώπη να δώσει μια νέα πνοή στην ιδέα της Δημοκρατίας και να διατηρήσει την ειρήνη και την ευημερία που με τόσες δοκιμασίες έχει κατακτήσει».

Οι υπογράφοντες

Το κείμενο της ελληνικής πρωτοβουλίας που δημοσιεύτηκε στην Athens Review of Books υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Ν. Διαμαντούρος, ο πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Χρ. Ροζάκης, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Β. Σκουρής, ο πρώην υπουργός Μ. Σταθόπουλος, ο Β. Ράπανος, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγ. Δεληβορριάς, οι καθηγητές Πανεπιστημίου Γ. Δερτιλής, Θ. Κουλουμπής, Στ. Θωμαδάκης, Π. Κιτρομηλίδης, Π Σούρλας, ο διευθυντής της Athens Review of Books Μ. Βασιλάκης και ο συγγραφέας Σταύρος Ζουμπουλάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή