Φρένο στα σενάρια πρόωρων εκλογών

Φρένο στα σενάρια πρόωρων εκλογών

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριστικό τέλος στα σενάρια που φούντωσαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Δευτέρας για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες επεδίωξαν να βάλουν, χθες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διέψευδαν τη σχετική σεναριολογία, ενώ το ίδιο έπραξε, μετά τη δεύτερη εντός μιας ημέρας συνεργασία με τον πρωθυπουργό, και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. «Ζήτημα βουλευτικών εκλογών φυσικά δεν τίθεται», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προσέθεσε πως η κυβερνητική σταθερότητα είναι διασφαλισμένη και επιβεβαιώθηκε και στη Βουλή, γιατί δεν υπήρξε καμία ψηφοφορία στην οποία η κυβέρνηση να μη διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, συζήτησαν τα επόμενα βήματα μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, αρχής γενομένης από τη σημερινή άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στην Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να εκπεμφθεί σαφής εικόνα αποτελεσματικότητας και σταθερότητας, κι αυτός υπήρξε ο βασικός λόγος της σκληρής προχθεσινής απάντησης στην πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ. «Μια τριήμερη συζήτηση θα εξέπεμπε εικόνα αστάθειας έστω κι αν είναι δεδομένο ότι το σύνολο των βουλευτών της συμπολίτευσης θα απέρριπτε την, ούτως ή άλλως εκτός συνταγματικών προβλέψεων, πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες. Η κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει προκειμένου μέσα στον Απρίλιο να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης και την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, και εντός Μαΐου να διασφαλίσει την αφετηρία συζήτησης για το χρέος.

Τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες φούντωσαν στον απόηχο της επεισοδιακής ψηφοφορίας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, που είχε ως συνέπεια τη διαγραφή του κ. Νικήτα Κακλαμάνη από τη Ν.Δ. (δήλωσε «παρών» στο άρθρο για τα διαρθρωτικά, ενώ η εν γένει παρουσία του είχε ενοχλήσει σφόδρα το Μαξίμου), αλλά και τη σφοδρή σύγκρουση του κ. Βενιζέλου με τους κ. Γ. Παπανδρέου και Απ. Κακλαμάνη. Ετσι, η κυβέρνηση -που λίγη ώρα νωρίτερα είχε δώσει σκληρή μάχη στη Βουλή, αποκρούοντας την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μη χαθεί χρόνος ως προς την υλοποίηση των συμφωνηθέντων- βρέθηκε εν μέσω σεναρίων. Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι δεν επρόκειτο μόνον για εισηγήσεις (άγνωστο εάν έφτασαν στον πρωθυπουργό) εκ μέρους γαλάζιων στελεχών, αλλά και για εκτιμήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που διεμήνυαν πως… αν ήταν στη θέση του πρωθυπουργού, θα σκέπτονταν σοβαρά τις κάλπες.

Από την άλλη, πολύ περισσότεροι ήσαν αυτοί που σημείωναν ότι η κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης ουσιαστικά ενισχύθηκε το βράδυ της Κυριακής, με τις ψήφους των κ. Ανδ. Λοβέρδου και Χρ. Αηδόνη, οι οποίοι επί της ουσίας επανήλθαν στις τάξεις της συμπολίτευσης. Τα ίδια στελέχη σημείωναν πως, εάν δεν απουσίαζαν οι Στ. Ψυχάρης και Αντζελα Γκερέκου, που με επιστολές τους δήλωσαν ότι θα υπερψήφιζαν, οι θετικές ψήφοι θα είχαν ξεπεράσει τον τυπικό αριθμό των 153 βουλευτών, που είχαν, επισήμως, στις τάξεις τους Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών έκλεισε, συνεπώς, από την πρώτη πρωινή συνάντηση των δύο πολιτικών ανδρών, μετά το πέρας της οποίας ανακοινώθηκε και η κάλυψη των κενών που υπήρχαν στην κυβέρνηση. Η απογευματινή συνάντηση επικεντρώθηκε στα οικονομικά ζητήματα, ενώ, περιγράφοντας τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από το σημερινό Eurogroup, ο κ. Γ. Στουρνάρας σχολίασε πως «ελπίζουμε ότι θα αναγνωριστούν οι θυσίες του ελληνικού λαού». Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, όπως προγραμματίζεται, θα δεχθεί στο Μαξίμου τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Το βράδυ, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να παρευρεθεί και να χαιρετίσει, στο δείπνο που διοργανώνεται προς τιμήν των υπουργών Οικονομικών και των πολιτικών και τραπεζικών στελεχών της Ε.Ε., στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή