ΣΥΡΙΖΑ: Κίνηση συσπείρωσης η προχθεσινή πρόταση μομφής

ΣΥΡΙΖΑ: Κίνηση συσπείρωσης η προχθεσινή πρόταση μομφής

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δείγμα της τακτικής πόλωσης που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει μέχρι την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου αποτελεί η πρόταση μομφής που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η κίνηση ήταν επιτυχής, ότι λειτουργεί υπέρ της συσπείρωσης του κόμματος -είναι ενδεικτικό ότι για την εν λόγω απόφαση δεν διατυπώθηκαν διαφωνίες- και ότι κατάφεραν να αιφνιδιάσουν την κυβέρνηση. Ως μεγαλύτερη επιτυχία, δε, θεωρούν, παρά το γεγονός ότι από νωρίς το πρωί της Κυριακής ο κ. Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους βουλευτές του για τις προθέσεις του, πως δεν διέρρευσε κάτι και δεν χάθηκε το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Ωστόσο, πίσω από την πρόταση μομφής και την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παραταθεί η συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο μέχρι αύριο, κρύβεται ένας αιφνιδιασμός που υπέστη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο επικεντρώθηκε σε δευτερεύοντα θέματα, όπως το γάλα και τα φαρμακεία, ενώ οι πραγματικά ουσιώδεις ρυθμίσεις αφορούν τις τράπεζες. Επιστρατεύοντας την πρόταση μομφής, η Κουμουνδούρου επιχείρησε να μεταφέρει τη συζήτηση σε αυτή την πτυχή του πολυνομοσχεδίου και επιδίωξε την παράταση του χρόνου συζήτησης στη Βουλή ώστε να επιχειρηματολογήσει επί αυτού, χωρίς, τελικά, να τα καταφέρει.

Χθες συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, μετατέθηκε κατά μία εβδομάδα ακόμη, για το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Απριλίου. Οι διαφωνίες μεταξύ πλειοψηφίας και εσωκομματικής αντιπολίτευσης επί της διακήρυξης για τις ευρωεκλογές παραμένουν. Η «Αριστερή Πλατφόρμα» ζήτησε ένα κείμενο πιο μαχητικό «που να απαντάει στα ζητήματα της εποχής και να “μαζεύει” όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα για τη θέση μας έναντι της Ε.Ε., τα οποία δεν είναι σύμφωνα με τις συνεδριακές αποφάσεις», όπως ειπώθηκε σε μια έμμεση αναφορά στις πρόσφατες τοποθετήσεις του κ. Γιάννη Δραγασάκη. Χθες, αποφασίσθηκε επίσης η συγκρότηση επιτροπής από τους κ. Τσίπρα, Δ. Βίτσα, Στ. Λεωτσάκο, Γ. Γαβρίλη, Ρ. Ρινάλντι και Π. Λάμπρου, η οποία μέχρι την Κυριακή θα επεξεργαστεί τα ονόματα ενδιαφερομένων για συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο και θα διατυπώσει την τελική πρόταση για τη σύνθεσή του προς την Κεντρική Επιτροπή.

Αντικείμενο διαφωνίας

Πάντως, το θέμα της διακήρυξης αναμένεται να παραμείνει αντικείμενο διαφωνίας, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει, με την πλειοψηφία να δηλώνει ότι η διακήρυξη θα περάσει έστω και χωρίς ομοφωνία και την εσωκομματική αντιπολίτευση να εμμένει στις ενστάσεις της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή