ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στασιμότητα στη συνάντηση για το Κυπριακό

stasimotita-sti-synantisi-gia-to-kypriako-2014898

Ουσιαστική πρόοδος δεν σημειώθηκε χθες στη συνάντηση του προέδρου της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδη με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντ. Ερογλου, την πρώτη μετά την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος. Η συνάντηση είχε διαδικαστικό χαρακτήρα. Οι δύο πλευρές προχώρησαν σε ανασκόπηση όσων έχουν  γίνει  έως σήμερα  και  κατέγραψαν  τις  διαφορές τους. Οπως δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, υπήρξε ανασκόπηση της πορείας των διαπραγματεύσεων και  της  «προόδου  ή  της  μη προόδου», διαπιστώθηκαν οι διαφορές και «επισημάνθηκε η ανακολουθία των τουρκικών θέσεων σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν».

Ο κ. Ερογλου, αντίθετα, χαρακτήρισε τη συνάντηση γόνιμη και πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες μίλησαν αναλυτικά για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις σχετικές προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο κ. Αναστασιάδης παραδέχτηκε πως η τρέχουσα φάση των διαπραγματεύσεων, η οποία αφορά τις αρχικές θέσεις των πλευρών, πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να ακολουθήσει μια πιο λεπτομερής συζήτηση όσων έχουν κατατεθεί στο τραπέζι του διαλόγου.

Η συνάντηση έγινε στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, που τελεί υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, παρουσία της εκπροσώπου του οργανισμού κ. Λίζας Μπάτενχαϊμ. Οπως ενημέρωσε η κ. Μπάτενχαϊμ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν σε ένα μήνα, ή και νωρίτερα εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, και επίσης ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο των δομημένων διαπραγματεύσεων.