Aλλαγή σελίδας με υπογραφή Eurogroup

Aλλαγή σελίδας με υπογραφή Eurogroup

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύσημα, έγκριση της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και συστάσεις για εντονότερη προώθηση των μεταρρυθμίσεων, περιελάμβανε η χθεσινή ατζέντα του Eurogroup για την Ελλάδα. Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε από το Ζάππειο Μέγαρο ότι ο έλεγχος της τρόικας ολοκληρώθηκε με θετικό αποτέλεσμα και το Eurogroup ενέκρινε τη διάθεση 8,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αλλά υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης 12 συγκεκριμένων προαπαιτούμενων δράσεων εντός του Μαΐου και του Ιουνίου.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο πακέτο δανείων. Οσον αφορά το θέμα της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, παρέπεμψε στην επικύρωση του περσινού πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat. Ολα θα συζητηθούν στον επόμενο έλεγχο της τρόικας που θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και όπως δήλωσε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, Ολι Ρεν, «ελπίζουμε να ολοκληρωθεί κανονικά και να μη φθάσουν Χριστούγεννα».

Συγκεκριμένα, θα εξεταστούν το ζήτημα του χρέους, το θέμα της πιθανής επιπλέον χρηματοδότησης και το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ. Μάλιστα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF), Κλ. Ρέγκλινγκ, επισήμανε ότι από την ολοκλήρωση του επόμενου ελέγχου της τρόικας θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της τελευταίας δόσης της Ευρωζώνης, ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Η συζήτηση στο Eurogroup ήταν σε θετικό κλίμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ήταν πολύ σημαντικό που υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο και τώρα η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Ρεν παραδέχθηκε την πρόοδο ενώ ο επικεφαλής της Task Force, Χ. Ράιχενμπαχ, ενημέρωσε για την έκθεση προόδου της ομάδας του. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, υποστήριξε ότι τώρα θα φανούν τα οφέλη του προγράμματος και πως η χώρα εξέρχεται σταδιακά από την κρίση. Κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Ρ. Μογκαντάμ, διαβεβαίωσε πως το Ταμείο θα εκταμιεύσει τα 3,5 δισ. που του αναλογούν. Σε ό,τι αφορά τη δόση της Ευρωζώνης των 8,3 δισ., ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι θα διατεθεί σε τρεις δόσεις και με την υλοποίηση 12 νέων προαπαιτούμενων δράσεων, επιβεβαιώνοντας χθεσινό ρεπορτάζ της «Κ». Ειδικότερα:

• 6,3 δισ. ευρώ έως το τέλος Απριλίου. Προαπαιτούμενο ήταν η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και, όπως δήλωσε ο κ. Ρεν, «η τρόικα εξετάζει κάποιες λεπτομέρειες επί των διατάξεων αυτών, αλλά δεν περιμένω σημαντικές αλλαγές». Η εκταμίευση αναμένεται να εγκριθεί στις 24 Απριλίου σε συνεδρίαση του Euroworking Group.

• 1 δισ. τον Ιούνιο με έξι προαπαιτούμενα. Πρόκειται για την υιοθέτηση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο, για τις αδειοδοτήσεις και τον χωροταξικό σχεδιασμό και νόμο που θα μειώνει το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών. Επίσης, θα πρέπει να έχει επικαιροποιηθεί η λίστα των φόρων υπέρ τρίτων, να έχει υιοθετηθεί ο κώδικας συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης ώστε να περιοριστεί η διαφθορά και να έχει εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση (υπ. Οικονομικών και Δικαιοσύνης) για το σχέδιο δράσης σχετικά με την είσπραξη των οφειλών.

• 1 δισ. εντός Ιουλίου, εφόσον έχει ψηφιστεί νόμος που θα εντάσσει στο επικουρικό ταμείο ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ) όλα τα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου, έχει υιοθετηθεί δασικός νόμος, έχει θεσπιστεί νόμος-πλαίσιο για τη μείωση της γραφειοκρατίας, έχει προβλεφθεί κατάργηση από 1/1/2015 των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία, έχει υιοθετηθεί νόμος για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και για την αποπληρωμή όλων των οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ και έχει θεσπιστεί νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και για τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων.

Στρατηγική ανάπτυξης

Πέραν αυτών, ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι είναι η μόνη οδός για να ενισχυθεί η απασχόληση. Μάλιστα, δήλωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες αναμένεται από την ελληνική κυβέρνηση η στρατηγική ανάπτυξης της Ελλάδας.

Ο κ. Ρεν επισήμανε πως η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και αναμένεται να επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και να διατηρηθούν τα καλά δημοσιονομικά στοιχεία.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι «ο πόνος ήταν πολύς αλλά αποδίδει» και σημείωσε πως απαιτούνται και άλλες μεταρρυθμίσεις και η πλήρης εφαρμογή τους για να μην ανατραπεί η πρόοδος.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε την αισιοδοξία της κυβέρνησης να μην υπάρξει και ανέφερε ότι θα ήθελε να μοιραστεί αυτή την αισιοδοξία, αλλά τώρα πρέπει να συγκεντρωθεί η κυβέρνηση στο πρόγραμμα που τελειώνει φέτος και το ζήτημα θα επανεξεταστεί στον επόμενο έλεγχο. Παράλληλα, ανέφερε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από την τρόικα πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή