Ευ. Βενιζέλος: «Η διεθνής αίσθηση είναι πως έχουμε αλλάξει σελίδα»

Ευ. Βενιζέλος: «Η διεθνής αίσθηση είναι πως έχουμε αλλάξει σελίδα»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 «Στις Βρυξέλλες σήμερα, σε σειρά επαφών που έχω με υπουργούς Εξωτερικών, με εκπροσώπους κυβερνήσεων που μετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Αφρικανικών χωρών, προσλαμβάνω ένα μήνυμα πολύ καθαρό σε σχέση με την Ελλάδα.

Η διεθνής αίσθηση -και η οικονομική και η πολιτική- είναι πως έχουμε αλλάξει σελίδα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και το μνημόνιο.

«Όλοι είναι έτοιμοι να αποδεχθούν πια τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού, χάρη στις θυσίες των Ελλήνων και των Ελληνίδων» ανέφερε και τόνισε ότι είναι κρίμα που αυτό που γίνεται αντιληπτό διεθνώς, δεν γίνεται αντιληπτό από ορισμένους επίμονους κύκλους στην Ελλάδα που στενοχωριούνται επειδή η χώρα αλλάζει εποχή, αλλάξει σελίδα. Όμως, προχωράμε και αυτό θα φανεί στην καθημερινή ζωή όλων των ελληνικών οικογενειών, υποστήριξε.

Αναφερόμενος στα θέματα που απασχολούν τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι κυριαρχεί η κρίση στην Ουκρανία και οι σχέσεις ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία. «Η πολιτική μας είναι και πρέπει να είναι πάντα μια πολιτική αρχών, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και των υφισταμένων συνόρων» σημείωσε και τόνισε ότι στέλνεται ένα πολύ καθαρό μήνυμα από την άποψη αυτή.

Ένα μήνυμα αλληλεγγύης των μελών της Συμμαχίας, ένα μήνυμα στήριξης των συνδεδεμένων με τη Συμμαχία κρατών. Αλλά από την άλλη μεριά, όπως τόνισε, «πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτά τα κανάλια, τους δίαυλους του πολιτικού και διπλωματικού διαλόγου με τη Ρωσία, γιατί πρέπει να αποφύγουμε την επιστροφή στις συνθήκες ψυχρού πολέμου και πρέπει να πάμε σε αποκλιμάκωση της έντασης».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, «χρειάζονται κινήσεις που να πείθουν ότι υπάρχει βούληση αποκλιμάκωσης για να φθάσουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση και κατάσταση για την Ουκρανία, αλλά και για την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η θέση μας, η ελληνική θέση, είναι πάντα μια θέση υπεύθυνη, μια θέση η οποία είναι ώριμη, συγκρατημένη» τόνισε.

«Μετέχουμε στο κεντρικό ρεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά βεβαίως έχουμε την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε τα διδάγματα της ιστορίας και να κινούμαστε επί τη βάσει θεμελιωδών δογμάτων, το πρώτο από τα οποία είναι το διεθνές δίκαιο, ο σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα.

Γιατί αυτό για μας, για τα εθνικά μας θέματα, είναι το βασικό εργαλείο, το βασικό επιχείρημα» κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή