Στην τελική ευθεία η σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου

Στην τελική ευθεία η σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβεβαιώσεις από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η κυβέρνησή του θα ολοκληρώσει εγκαίρως τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη συμμετοχή της γερμανικής τράπεζας KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, έλαβε χθες η Ελλάδα. Το θέμα, καθώς και συνολικά οι τελευταίες εκκρεμότητες για τη σύσταση και την έναρξη λειτουργίας του νέου Ταμείου, συζητήθηκε χθες κατά τη συνάντηση που είχε ο Γερμανός αξιωματούχος με τον Ελληνα υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup.

Υπενθυμίζεται ότι αν και η KfW έχει υπογράψει μνημόνιο κατανόησης με την ελληνική κυβέρνηση από τον Ιούλιο του 2013 για τη συμμετοχή της στο Ταμείο με ποσό έως 100 εκατ. ευρώ, η σχετική διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς απαιτείται η έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου. Κατά τη χθεσινή συνάντηση ο κ. Σόιμπλε φέρεται να έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- στο τραπέζι υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο που να μην απαιτεί την έγκριση της Βουλής.

Από την ελληνική πλευρά επισημάνθηκε ότι όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, όπως η θέσπιση του ιδρυτικού νόμου του Ταμείου (ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο), οι μελέτες, αλλά και η δέσμευση των χρημάτων με τα οποία θα συμμετάσχει το ελληνικό Δημόσιο (350 εκατ. ευρώ), έχουν ολοκληρωθεί. Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης τόνιζαν μάλιστα χθες ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα καθυστερήσεων από τον κ. Σόιμπλε.

Εμπλοκή προέκυψε και με τη συμμετοχή της Γαλλίας στο Ταμείο, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Η συμμετοχή της Γαλλίας μάλιστα ήταν πιθανό να ανακοινωθεί χθες στην Αθήνα από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, ο οποίος όμως λόγω των επικείμενων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα δεν ήρθε στο Eurogroup.

Στην τελική ευθεία, αντιθέτως, μπαίνει το ζήτημα της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Ταμείο, ύστερα και από τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τη γερμανική κυβέρνηση. «Εχω την αίσθηση ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Β. Χόιερ.

Αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΑΝ εκφράζουν αισιοδοξία ότι το Ταμείο θα λειτουργήσει πριν από τον Ιούνιο, ενώ δεν αποκλείονται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις και κατά την επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκ. Μέρκελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή