Δημοσιονομική χαλάρωση με μέτρο συνιστά ο Ντάισελμπλουμ

Δημοσιονομική χαλάρωση με μέτρο συνιστά ο Ντάισελμπλουμ

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσιονομική χαλάρωση, αλλά με μέτρο, συνιστά ο πρόεδρος του Εurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος καλεί την κυβέρνηση να παραμείνει στον δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και να εντείνει τις προσπάθειές της στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Σε συνέντευξή του σε τρία μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και η«Κ», ο κ. Ντάισελμπλουμ παρέπεμψε για τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους στον επόμενο έλεγχο της τρόικας. Ερωτηθείς σχετικά με το πολιτικό κλίμα, εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα αστάθειας σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και δήλωσε ότι ο ίδιος ως πρόεδρος του Eurogroup θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση και οποιονδήποτε υπουργό Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της δημοσιονομικής χαλάρωσης και της μείωσης φορολογικών συντελεστών, ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε πως «βγαίνοντας από την κρίση, νομίζω ότι μπορούμε να δίνουμε μικρότερη βαρύτητα στη λιτότητα». Ομως πρόσθεσε ότι «το ερώτημα είναι αν υπάρχει επαρκές πλεόνασμα ώστε να μειωθούν οι φόροι ή να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα για κοινωνικά θέματα και κοινωνικές ομάδες» και συνέχισε σημειώνοντας πως «την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα τη δώσουν η τρόικα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα αποτιμήσουν αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να μην παρεκκλίνουμε από τον στέρεο προϋπολογισμό που έχει επιτευχθεί και να ξαναβρεθούμε σε προβλήματα. Νομίζω ότι είναι κρίσιμο να παραμείνει η κυβέρνηση σε αυτή την πορεία και επί τη βάσει αυτής της συνεπούς πορείας να επιχειρήσει να διευρύνει το πλεόνασμα, να βρει χώρο για κοινωνικά μέτρα ή να μειώσει φόρους. Αλλά ας μην παρεκκλίνουμε από τον δρόμο του στέρεου προϋπολογισμού». Ο πρόεδρος του Εurogroup ανέφερε ότι οι δύο βασικές προϋποθέσεις για την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές είναι ο βιώσιμα ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα χρειαστούν επιπλέον περικοπές μισθών και συντάξεων, απάντησε ότι «δεν μπορώ να εγγυηθώ τίποτα. Εξαρτάται από το πώς εξελίσσονται οι δαπάνες, η οικονομία και όχι μόνο». Επίσης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν ανάπτυξη, καθώς «έχει μεγάλες δυνατότητες».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αρκετά συγκρατημένος ως προς το θέμα της νέας ρύθμισης του ελληνικού χρέους και προτίμησε να παραπέμψει στον νέο υπολογισμό της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) και κατ’ επέκταση στις συζητήσεις του επόμενου ελέγχου. Σε ερώτηση, δε, για το εάν συνδέονται οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους με ένα νέο πρόγραμμα, δεν το απέκλεισε, απαντώντας «όχι απαραιτήτως».

Πάντως, ανέφερε ότι «δεν ξέρουμε αν χρειάζεται νέο πρόγραμμα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει νέο πρόγραμμα, αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε αν κάτι τέτοιο είναι ρεαλιστικό». Αναφορικά με το εάν σε ένα πιθανό νέο πρόγραμμα θα επιθυμούσε τη συμμετοχή του ΔΝΤ, σημείωσε ότι το ζήτημα είναι «απολύτως ανοιχτό. Δεν το έχουμε συζητήσει καθόλου».

Για τη νέα ελάφρυνση του χρέους ανέφερε ως λύσεις «τη μείωση επιτοκίων και την επιμήκυνση των λήξεων», ενώ το κατά πόσον είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος «θα εξεταστεί μετά το καλοκαίρι».

Σχετικά με τους όρους επιστροφής της χώρας στις αγορές (επιτόκιο, ποσό, ύψος δανεισμού), παρέπεμψε στην ελληνική κυβέρνηση και επισήμανε πως «χρειάζεται χρόνος για να επιστρέψεις στις αγορές, ιδίως όταν βγαίνεις από μια τόσο δύσκολη κατάσταση όπως η Ελλάδα». Παράλληλα, στο θέμα του «κατάλληλου» επιτοκίου για την έξοδο στις αγορές, δεν έδωσε τάξη μεγέθους, καθώς «θα το καθορίσουν οι αγορές. Εκείνο που μπορώ να πω είναι πως η ελληνική κυβέρνηση, με το να είναι συνετή στο δημοσιονομικό πεδίο και φιλόδοξη ως προς τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, μπορεί να επηρεάσει καθοδικά τα επιτόκια, διότι αυτό θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην ικανότητα της Ελλάδας να πληρώσει στο μέλλον το χρέος της».

«Αισιόδοξος, εκ φύσεως»

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε «αισιόδοξος, εκ φύσεως» σε ό,τι έχει να κάνει με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τις δόσεις, αλλά ξεκαθάρισε ότι «θα ελέγξουμε» την εφαρμογή τους. Ο επόμενος έλεγχος δεν θα είναι ο τελευταίος, σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διαρκέσει έως και τα Χριστούγεννα εάν αυτό απαιτηθεί. Τέλος, υπογράμμισε ότι «ως πρόεδρος του Eurogroup συνεργάζομαι με όποιον εκλεγεί και όποιον γίνει υπουργός για τη χώρα του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή