Ολοι σε ετοιμότητα στο Ζάππειο

Ολοι σε ετοιμότητα στο Ζάππειο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρίτη, 8 η ώρα το πρωί. Ζάππειο Μέγαρο. Οι εργαζόμενοι της ελληνικής προεδρίας έχουν ήδη λάβει θέσεις και αναμένουν την άφιξη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Θέσεις, όμως, έχουν πάρει και οι ελεύθεροι σκοπευτές. Η παρουσία τους διακριτική και ευτυχώς αχρείαστη. Ενας κλοιός από κάγκελα έχει περικυκλώσει τον χώρο γύρω από το μέγαρο, ενώ δεν λειτουργούν ούτε οι καφετέριες δίπλα από αυτό.

Η άφιξη των υπουργών καθυστερεί. Προφανώς, η ωραία ημέρα αποτέλεσε λόγο για την αργοπορία. Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι που περιμένουν για τις πρώτες δηλώσεις, αλλά και οι αστυνομικοί, αντιλαμβάνονται ότι σε λίγα λεπτά θα έρθουν. Τους πρόδωσε ο έντονος θόρυβος από τα δύο ελικόπτερα της Αστυνομίας που δευτερόλεπτα αργότερα γίνονται ορατά. Οντως, 4-5 λεπτά μετά και ενώ έχει φθάσει η ώρα 08.30, προσέρχονται οι πρώτοι επίσημοι. Πρώτος όλων, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF), Κλ. Ρέγκλινγκ. Ακολουθεί ο επικεφαλής της τρόικας, Ματίας Μορς, και αμέσως μετά ο κ. Γ. Στουρνάρας. Ως προεδρεύων του Ecofin προχωρεί στην πρώτη δήλωση της ημέρας, παρουσιάζοντας την ατζέντα των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν.

Τη σκυτάλη παίρνει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σχεδόν ταυτόχρονα καταφθάνει ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, που κάνει δηλώσεις, αλλά στη μητρική του γλώσσα.

Είναι η στιγμή που τα αυτοκίνητα με τους υπουργούς και τους συμβούλους τους φθάνουν το ένα μετά το άλλο. Τελευταίος μπροστά στους δημοσιογράφους στέκεται ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν. Και είναι η πρώτη φορά που ακούγεται από επίσημα χείλη: «Το Eurogroup θα υιοθετήσει σε πολιτικό επίπεδο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο και αργότερα θα εκταμιευθούν οι δόσεις». Αυτό, δηλαδή, που όλοι περίμεναν, αλλά ακόμα και ο κ. Στουρνάρας δίσταζε να το πει λίγα λεπτά νωρίτερα.

Από τις τελευταίες αφίξεις, εκείνη του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, έχει μπει από την πίσω είσοδο. Προτού ξεκινήσουν τα σενάρια συνωμοσίας, να επισημάνουμε ότι το Ζάππειο έχει ράμπα στην πίσω είσοδο και όχι στην μπροστινή. Πλέον, όλοι έχουν εισέλθει στην αίθουσα και οι πόρτες κλείνουν. Πλησιάζει 09.30 και το άτυπο Eurogroup έχει αρχίσει.

Η συνέντευξη των κ. Ντάισελμπλουμ, Ρεν, Ρέγκλινγκ και του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, είναι προγραμματισμένη για τις 12.15. Νέα καθυστέρηση. Στις 12.40 μπαίνει στην αίθουσα ο κ. Ντράγκι, αλλά διαπιστώνει ότι είναι μόνος τους και αποφασίζει να φύγει! Με 40 λεπτά καθυστέρηση (στις 12.55) ξεκινάει η συνέντευξη. Στις 13.35 ολοκληρώνεται, καθώς «δεν υπάρχει άλλος χρόνος», όπως λέει ο κ. Ντάισελμπλουμ. Ακολουθεί γεύμα, Ecofin, «οικογενειακή» φωτογραφία των υπουργών, Ευρωμεσογειακή Συνδιάσκεψη, νέα συνέντευξη Τύπου και γεύμα στο Μουσείο της Ακρόπολης το βράδυ. Και το πρόγραμμα έχει συνέχεια σήμερα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή