Iσχυροί μετασεισμοί στο ΠΑΣΟΚ

Iσχυροί μετασεισμοί στο ΠΑΣΟΚ

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαστάσεις πολυμέτωπου «εμφυλίου» πολέμου λαμβάνει η σύγκρουση που εγκαινίασε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η διαφοροποίηση του κ. Γ. Παπανδρέου στην ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής. Τόσο από την πλευρά του κ. Ευ. Βενιζέλου, όσο και από εκείνη του πρώην πρωθυπουργού, φαίνεται ότι δεν υπάρχει διάθεση ανακωχής ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου. Αντιθέτως, οι περί τον κ. Βενιζέλο θεωρούν ότι ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί να υπονομεύσει την προσπάθεια που γίνεται στο πλαίσιο της «Ελιάς», προκειμένου να δρομολογήσει έπειτα ο ίδιος τις εξελίξεις. Και από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού, εκτιμούν ότι ο κ. Βενιζέλος αντιδρά υπερβολικά διότι θέλει να αποδώσει πιθανές αρνητικές επιδόσεις της «Ελιάς» στον κ. Παπανδρέου.

Χθες, η ένταση πυροδοτήθηκε εκ νέου κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Ο γραμματέας της Κ.Ο. Π. Ρήγας ανακοίνωσε την ημερήσια διάταξη της συνάντησης, εντός της οποίας περιλαμβανόταν και η αποτίμηση όσων συνέβησαν στην ψηφοφορία κατά την οποία διαφοροποιήθηκαν από την κομματική γραμμή οι κ. Γ. Παπανδρέου και Απ. Κακλαμάνης (που χθες διέψευσε ότι συνεννοήθηκε πριν από την ψηφοφορία της Κυριακής με τον κ. Παπανδρέου). Υπέρ της πρότασης ετάχθησαν οι δύο παρόντες υφυπουργοί, η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο κ. Β. Κεγκέρογλου.

Ο δεύτερος είπε, αναφερόμενος στους κ. Παπανδρέου και Κακλαμάνη, «ας μας πουν τι σκανδαλώδες περιείχε η ρύθμιση που δεν το μάθαμε εμείς». Η κ. Χριστοφιλοπούλου συμφώνησε με την πρόταση του κ. Ρήγα και είπε: «Ψηφιζόμαστε από τους πολίτες. Οφείλουμε, αφού κρινόμαστε, να κρίνουμε και τους ηγέτες μας, πρώην και νυν». Αναφερόμενη στον κ. Κακλαμάνη, η κ. Χριστοφιλοπούλου πρόσθεσε: «Μας νουθετεί ότι είμαστε αρχηγικό κόμμα και ο ίδιος συμπεριφέρεται αρχηγικά». Ο κ. Θ. Μωραΐτης αντέδρασε λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η συγκεκριμένη συζήτηση διότι «θα γίνουμε πάλι πρώτο θέμα στα κανάλια». Με τον κ. Μωραΐτη συντάχθηκε ο κ. Κ. Τριαντάφυλλος, λέγοντας ότι μια τέτοια συζήτηση «δεν συμβάλλει στην ενότητα». Και έπειτα τόνισε: «Ποιος είμαι εγώ που θα κρίνω τη ζωντανή ιστορία του ΠΑΣΟΚ, τον Κακλαμάνη. Και, ακόμη περισσότερο, τον πρώην πρωθυπουργό. Να βγάλω τα μάτια μου με τα χέρια μου;».

Η αποστροφή του κ. Τριαντάφυλλου προκάλεσε την αντίδραση του κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλου, δίχως, ωστόσο, να συνεχιστούν οι αντεγκλήσεις. Ο κ. Μωραΐτης κατήγγειλε ότι «ακόμη και τώρα, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, κάποιοι προσπαθούν να διχάσουν το κόμμα και την παράταξη», αφήνοντας να εννοηθεί πως εννοεί τους κ.κ. Χριστοφιλοπούλου και Κεγκέρογλου και, μαζί με τον κ. Τριαντάφυλλο, αποχώρησαν από την αίθουσα της συνεδρίασης. Μετά την αποχώρηση των δύο βουλευτών, αποφασίστηκε να παγώσει η συζήτηση περί αποτίμησης. Κάποιοι βουλευτές, όπως ο κ. Γ. Ντόλιος, συμφώνησαν μεν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έπρεπε να καταψηφίσει, τόνισαν δε ότι ήταν λανθασμένη και η πρωτοβουλία του κ. Βενιζέλου να μιλήσει για «εκκρεμότητες». Με τη διαπίστωση του κ. Ντόλιου συμφώνησαν τόσο η κ. Χριστοφιλοπούλου όσο και ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Λ. Γρηγοράκος.

Πέρα από τη σύγκρουση «βενιζελικών» – «παπανδρεϊκών» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υφίσταται και μια δεύτερη, παράλληλη σύγκρουση μεταξύ ενεργών στελεχών του κόμματος. Χθες αναδείχθηκε ένα τέτοιο επεισόδιο μεταξύ των κ. Ν. Ανδρουλάκη και Οδ. Κωνσταντινόπουλου για το ασυμβίβαστο μεταξύ κομματικής ιδιότητας και υποψηφιότητας στις ευρωεκλογές. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος δήλωσε χθες (Βήμα fm) ότι «αυτοί που έβαζαν θέματα ασυμβίβαστου έπεσαν στη λούμπα που είχαν φτιάξει για κάποιους άλλους». Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Ανδρουλάκης απαντούσε (δίχως να κατονομάζει τον κ. Κωνσταντινόπουλο): «Προσπαθώ πάντα να απαντώ σε λογικά επιχειρήματα, δεν γίνεται να απαντώ σε παραλογισμούς. Διότι με την ίδια λογική οι 60 γραμματείς Νομαρχιακών και εγώ που είμαι γραμματέας του κόμματος δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε καμία εκλογική διαδικασία». Λίγο νωρίτερα, ο κ. Θ. Πάγκαλος τηρούσε αποστάσεις και από τους δύο και έλεγε: «Ετσι μου ’ρχεται στο κάτω κάτω της γραφής να ψηφίσω Σαμαρά, για να εξασφαλίσω την κυβερνητική σταθερότητα και την πορεία της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή