Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να απαξιώσει τη συμφωνία

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να απαξιώσει τη συμφωνία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συντεταγμένη προσπάθεια πλήρους απαξίωσης της συμφωνίας που πέτυχε η κυβέρνηση με την τρόικα συνιστά τη βασική γραμμή επί της οποίας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «χτίζουν» την προεκλογική στρατηγική τους, με την Κουμουνδούρου να προσδίδει στη σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή το περασμένο Σαββατοκύριακο χαρακτηριστικά ορόσημου έναρξης του προεκλογικού αγώνα για τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διέκρινε «καλά λόγια» στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στην Αθήνα, πίσω από τα οποία, όπως επισημαίνεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, κρύβεται το περιεχόμενο μιας εξαιρετικά δυσμενούς συμφωνίας με νέες δεσμεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, «οι οποίες μας οδηγούν σε έναν εργασιακό μεσαίωνα και στην περαιτέρω κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος». Τονίζεται, επιπλέον, ότι τα «καλά λόγια» που ακούστηκαν συνοδεύθηκαν από υπενθύμιση από τον κ. Γ. Ντάισελμπλουμ για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, ενώ, σύμφωνα πάντα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του Eurogroup «άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός δανείου με όρους τρόικας και Μνημονίου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του χθες το βράδυ στη Σύρο, αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόταση μομφής κατά του κ. Γ. Στουρνάρα, υιοθετώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς, και μίλησε για ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, προσθέτοντας: «Δεν μπορεί να χαρίζουν δισεκατομμύρια με διαδικασίες μαφίας. Δεν μπορεί οι βουλευτές να ψηφίζουν χωρίς να συζητάνε και να συζητάνε χωρίς να γνωρίζουν». Ιδιαίτερα επικριτικός στάθηκε κατά του κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος, όπως είπε, «αναδείχθηκε χωρίς αμφιβολία πρωταθλητής όχι μόνο της στρεψοδικίας, της μετατροπής του Συντάγματος σε κουρελόχαρτο. Οχι μόνο της εμπάθειας κατά των πολιτικών του αντιπάλων, αλλά και πρωταθλητής της χυδαιότητας». Πρόσθεσε ότι «εκπροσωπεί το τελευταίο στάδιο του εκφυλισμού του μνημονιακού πολιτικού συστήματος, που δεν είναι άλλο από τον εκχυδαϊσμό της πολιτικής ζωής».

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε χθες η αναφορά του υπευθύνου του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκη, στις αλλαγές που θα εφαρμόσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο φορολογικό. Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε (ΣΚΑΪ) σε μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες λαϊκής κατανάλωσης και σε επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ, απέφυγε, ωστόσο, να δεσμευθεί για κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. «Αυτό είναι μια τεχνική λεπτομέρεια, δεν είναι το βασικό πρόβλημα του φορολογικού μας συστήματος», τόνισε. Αναφορικά με το χρέος, είπε ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλη παράταση αποπληρωμής, με μηδενικό επιτόκιο και, ανάλογα με την προέλευσή του, «κούρεμα», καθώς, όπως πρόσθεσε, δεν μπορεί η Ελλάδα να αποπληρώσει 82 δισ. χρέος έως το 2020 μόνο από το πλεόνασμα και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή