Αρχισαν οι έρευνες για το βίντεο Κασιδιάρη – Μπαλτάκου

Αρχισαν οι έρευνες για το βίντεο Κασιδιάρη – Μπαλτάκου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Τις συνθήκες και κυρίως το παρασκήνιο της εγγραφής του επίμαχου βίντεο με τη συνομιλία Μπαλτάκου – Κασιδιάρη ερευνούν από χθες οι εισαγγελικές αρχές, μετά την εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας για κατεπείγουσα έρευνα προς κάθε κατεύθυνση.

Η εισαγγελέας Καλλιόπη Νταγιάντα, που ανέλαβε την υπόθεση, διερευνά, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, τις συνθήκες καταγραφής της συνομιλίας και κυρίως το παρασκήνιο που προηγήθηκε, προκειμένου να φωτιστούν άγνωστες και αθέατες πλευρές της υπόθεσης που έχει προκαλέσει θύελλα και μέσα στη Δικαιοσύνη.

Η εισαγγελέας ήδη κάλεσε για την προσεχή Δευτέρα, 7 Απριλίου, σε κατάθεση το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, τον παραιτηθέντα γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο. Η κατάθεση Μπαλτάκου αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από τις εισαγγελικές αρχές, καθώς θα κληθεί να απαντήσει σε κρίσιμες ερωτήσεις για το πού και υπό ποιες συνθήκες έγινε η επίμαχη συνομιλία και να δώσει απαντήσεις σε φλέγοντα ερωτήματα.

Παράλληλα, η εισαγγελέας έχει ζητήσει από χθες τα πρακτικά της Βουλής και το επίμαχο βίντεο, διερευνώντας και στην κατεύθυνση της απόδοσης ευθυνών στον υπόδικο βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, που εμφάνισε το βίντεο μέσα στη Βουλή, κάνοντας εμφανώς χρήση ενός παράνομου υλικού.

Οι κατηγορίες που προβλέπει η νομοθεσία μας για παράνομες καταγραφές και για χρήση των παράνομων βίντεο είναι βαρύτατες, διώκονται σε βαθμό κακουργήματος και επισύρουν ποινές πολυετών καθείρξεων.

Επιπλέον, για τα αδικήματα αυτά η νομοθεσία προβλέπει την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας (συλλήψεις), οι οποίες στην περίπτωση του Ηλία Κασιδιάρη δεν εφαρμόστηκαν. Οπως εξηγούσαν εισαγγελικές πηγές, η κίνηση αυτόφωρης (σύλληψης) για τον υπόδικο βουλευτή δεν προχώρησε διότι το παράνομο βίντεο χρησιμοποιήθηκε από τον ίδιο σε διαδικασία σε βάρος του, κάτι που αίρει -κατά τον νόμο- το αυτόφωρο του αδικήματός του.

Κι ενώ η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε από χθες, στους κόλπους της Δικαιοσύνης δεν λένε να κοπάσουν οι αντιδράσεις από το περιεχόμενο της συνομιλίας Μπαλτάκου – Κασιδιάρη. Δικαστές και εισαγγελείς όλων των βαθμίδων έντονα ενοχλημένοι και με οργή αντιμετώπιζαν το όλο θέμα, ενώ στον Αρειο Πάγο το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ, με ανώτατους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς να θεωρούν «πρωτάκουστα» τα όσα ελέχθησαν στο βίντεο, όπου εμφανίζονται οι δικαστικές αρχές σε «διατεταγμένη υπηρεσία» από υπουργούς στην έρευνα της Χ.Α.

Οι δύο ειδικές ανακρίτριες πάντως, που χειρίζονται τη βαριά δικογραφία της Χ.Α., εμφανίζονται αποφασισμένες, ανεξάρτητα από το πολιτικό περιβάλλον και το κλίμα των ημερών, να συνεχίσουν τις έρευνες, συντάσσοντας κατηγορητήρια κατά των εμπλεκομένων βουλευτών της Χ.Α. για τους οποίους η Βουλή παρείχε άδεια για την άρση της ασυλίας τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή