Μετωπική για την υπόθεση Μπαλτάκου

Μετωπική για την υπόθεση Μπαλτάκου

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδιέξοδο της αντιπολίτευσης, την οποία επικρίνει ότι υιοθετεί τις θέσεις περί σκευωρίας εις βάρος της Χ.Α. αλλά και κινήσεις αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης διαβλέπουν κυβερνητικά στελέχη καθώς για δεύτερο 24ωρο χθες η πολιτική ζωή είναι παραδομένη στη θύελλα που ξεσήκωσαν τα λεγόμενα και οι επαφές του κ. Π. Μπαλτάκου με τους χρυσαυγίτες.

Καθώς στο παρασκήνιο διακινούνται πληροφορίες ή φήμες περί ύπαρξης και άλλων συνομιλιών, όχι περιοριστικά με τον κ. Μπαλτάκο, η υπόθεση κλονίζει την κυβέρνηση και δημιουργεί εστίες έντασης στο εσωτερικό των δύο κομμάτων καθώς από το ΠΑΣΟΚ ασκείται ισχυρή πίεση για κινήσεις από την πλευρά του κ. Αντ. Σαμαρά που θα σηματοδοτούν τη ρήξη με τα… άκρα. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος είχε χθες μακρά τηλεφωνική συζήτηση με τον πρωθυπουργό και σήμερα το πρωί στις 10.00 συναντώνται στο Μαξίμου.

Χθες, το πρωθυπουργικό επιτελείο επεδίωξε να περάσει στην αντεπίθεση, και μάλιστα με δήλωση του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη, ο οποίος κάλεσε τον κ. Αλ. Τσίπρα να απαντήσει αν υιοθετεί τις θέσεις της Χ.Α., ότι «τάχα» οι δικαστικές διώξεις των στελεχών της είναι αποτέλεσμα σκευωρίας κι αν κατηγορεί κυβέρνηση και Δικαιοσύνη ότι μεθόδευσαν την ποινική δίωξη «μελών ενός δημοκρατικού κόμματος που ασκούσαν με σύννομο τρόπο τα συνταγματικά τους δικαιώματα». Στο κυβερνητικό στρατόπεδο σημειώνουν ως παράδοξο να ζητείται η παραίτηση των κ. Χ. Αθανασίου, Ν. Δένδια που κινήθηκαν μετωπικά για την αντιμετώπιση της νεοναζιστικής οργάνωσης και αναγνωρίζουν πως το ισχυρότερο όπλο της κυβέρνησης δεν είναι άλλο παρά η προφυλάκιση της ηγεσίας και βουλευτών της Χ.Α. Ωστόσο, το Μαξίμου δεν περιορίζεται να απαντήσει στα πυρά της αντιπολίτευσης. Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι τμήμα του πολιτικού συστήματος (σ.σ. σε αυτό εντάσσουν τον κ. Γ. Παπανδρέου αλλά και στελέχη της ΔΗΜΑΡ) επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την υπόθεση προκειμένου να αναβιώσουν σενάρια αμφισβήτησης του προσώπου του πρωθυπουργού. Αναβρασμός υπήρξε και μεταξύ των βουλευτών της Ν.Δ., όπου πάντως υπερίσχυσε η ανάγκη στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας και μη διακινδύνευσης των επιτευγμάτων στην οικονομία.

Σε αυτό το κλίμα, δεν είναι τυχαία η χθεσινή δημόσια δήλωση του κ. Δ. Αβραμόπουλου, στελέχους που διατηρεί μετριοπαθές προφίλ και γέφυρες επικοινωνίας με όλους τους πολιτικούς χώρους, ο οποίος έσπευσε να τονίσει πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παραμένουν εγγυητές της συνταγματικής τάξης και της πολιτικής σταθερότητας. Την ίδια στιγμή, το Μαξίμου μοιάζει έτοιμο να θέσει όρια στον πολωτικό λόγο που εκφράζουν στελέχη της Ν.Δ., κάτι άλλωστε που –ανεξαρτήτως του θέματος Μπαλτάκου– υπηρετεί και τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού για τη μετεξέλιξη του κόμματος της Ν.Δ. σε «ομπρέλα» των φιλευρωπαϊκών δυνάμεων. Υπό την έννοια αυτή, σενάρια, που πάντως θεωρούνται πρώιμα, έκαναν λόγο για ενεργοποίηση στελεχών με σαφώς μετριοπαθές προφίλ ή ακόμη και για «θυσία» στελεχών, όπως ο κ. Φ. Κρανιδιώτης.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν το ζήτημα που λειτουργεί διαλυτικά για την επικοινωνιακή και πολιτική ατζέντα που είχε διαμορφωθεί στην πορεία προς τις κάλπες. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θα κληθεί να δώσει πολιτική μάχη για το «θέμα Μπαλτάκου» καθώς ο κ. Αλ. Τσίπρας κατέθεσε χθες αίτημα διεξαγωγής προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή. Στο Μαξίμου κάνουν λόγο για «ρελάνς» του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της πρότασης των ΑΝΕΛ για την κατάθεση νέας πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση, μετά την πάροδο του 6μήνου, δηλαδή εντός του Μαΐου. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί εντός μηνός από την κατάθεση της αίτησης, με την κυβέρνηση να την παραπέμπει, πιθανότατα, για μετά το Πάσχα λόγω του φόρτου νομοθετικής εργασίας στη Βουλή, της έλευσης της κ. Μέρκελ και της διακοπής των εργασιών του Κοινοβουλίου λόγω Πάσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή