Αλλαγή πορείας προς το Κέντρο ζητεί το ΠΑΣΟΚ

Αλλαγή πορείας προς το Κέντρο ζητεί το ΠΑΣΟΚ

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Πολιτικές προϋποθέσεις και συγκεκριμένους όρους, ακόμη και για πρόσωπα τα οποία συμμετέχουν στην κυβέρνηση και στη δημόσια διοίκηση, αναμένεται να ζητήσει ο κ. Ευ. Βενιζέλος από τον πρωθυπουργό, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η συνεργασία Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Για τη Χαρ. Τρικούπη, η διευθέτηση νομοθετικών εκκρεμοτήτων, όπως ο αντιρατσιστικός νόμος, το ζήτημα της ιθαγένειας και ο μεταναστευτικός κώδικας, ζητήματα στα οποία είχε εμπλακεί ο κ. Μπαλτάκος, συνιστά κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει την κυβέρνηση προς το κέντρο του πολιτικού φάσματος, απορρίπτοντας έτσι και την υφιστάμενη κριτική.

Κατά τη Χαρ. Τρικούπη, αυτό θα πρέπει να συνοδευθεί με τον αποκλεισμό προσώπων, τα οποία έχουν εκφράσει απόψεις παρόμοιες με του κ. Μπαλτάκου, από διαδικασίες όπως οι ευρωεκλογές. Χαρακτηριστικά, ακούστηκε χθες το όνομα του κ. Φ. Κρανιδιώτη, πιθανή υποψηφιότητα του οποίου, σύμφωνα με τη Χαρ. Τρικούπη, θα επέτεινε το ήδη υπαρκτό πρόβλημα. Από το ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν να σχολιάσουν επισήμως τους υπαινιγμούς του κ. Γ. Παπανδρέου περί διακοπής της κυβερνητικής συνεργασίας λόγω του κ. Μπαλτάκου, ωστόσο στη Χαρ. Τρικούπη υφίσταται ενόχληση για την τρίτη συνεχόμενη παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού σε μόλις τέσσερις ημέρες.

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμη εκφραστεί άποψη παρόμοια με εκείνη του κ. Παπανδρέου. Υπάρχει, ωστόσο, προβληματισμός, καθώς αρκετοί θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον κατεξοχήν δέκτη της φθοράς που υφίστανται τα κόμματα της συγκυβέρνησης. «Οταν ανέχεσαι τον φασισμό, παίζεις με τη δημοκρατία. Χάνεις την ηθική και την ψυχή σου», δήλωσε χθες ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος περιέγραψε αυτή την πεποίθησή του και ως πλαίσιο για τη δράση που θα πρέπει να έχει η Πολιτεία εναντίον της Χ.Α. στο εξής. Σαφώς υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας ετάχθησαν οι κ.κ. Λ. Γρηγοράκος, Π. Κουκουλόπουλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, αλλά και ο κ. Ανδ. Λοβέρδος, ο οποίος άφησε αιχμές και για τη δήλωση του κ. Παπανδρέου. Ο κ. Γρηγοράκος εξέφρασε την άποψη ότι η εξέλιξη «αδικεί» τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής για το νομοσχέδιο που αφορά τη διοργάνωση των ευρωεκλογών, ο κ. Γρηγοράκος, απαντώντας σε ερωτήσεις της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών. Ωστόσο, λίγο αργότερα επανήλθε και επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα εκλογών, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου θα είναι «χαστούκι για τον ΣΥΡΙΖΑ». Η κ. Χριστοφιλοπούλου (ΣΚΑΪ) ζήτησε αλλαγή της προγραμματικής συμφωνίας, ενώ κληθείσα να σχολιάσει την ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί και στη συζήτηση περί ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, λέγοντας ότι «με το παρελθόν δεν ξεκινάμε καινούργια σελίδα».

Σε ιδιαίτερα επικριτικές τοποθετήσεις προέβησαν στελέχη όπως οι κ. Ν. Ανδρουλάκης, Δ. Καρύδης και Χρ. Πρωτόπαπας. Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε (Real) ότι «το θέμα δεν κλείνει με την παραίτηση Μπαλτάκου» και απέδωσε πολιτική ευθύνη στον πρωθυπουργό για την επιλογή του τέως γραμματέα της κυβέρνησης. Ο κ. Καρύδης είπε ευθέως (ΑΝΤ1) ότι για το ΠΑΣΟΚ θα ήταν πρόβλημα πιθανή υποψηφιότητα του κ. Κρανιδιώτη για την Ευρωβουλή, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο κ. Πρωτόπαπας. «Δεν εκτιμώ ότι υπό τις παρούσες συνθήκες βοηθάει κανέναν να είναι υποψήφιος αυτή τη στιγμή στις ευρωεκλογές», δήλωσε (ΒΗΜΑ fm) και ο κ. Πρωτόπαπας.

Ερωτήματα Παπανδρέου για τη συνεργασία με Ν.Δ.

Εμμεσες αιχμές κατά της συνέχισης της κυβερνητικής συνεργασίας άφησε ο κ. Γ. Παπανδρέου σε παρέμβαση που έκανε χθες τα ξημερώματα με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου. Ο πρώην πρωθυπουργός διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν, με αυτά τα δεδομένα, η κυβερνητική συνεργασία να λειτουργεί επ’ ωφελεία της χώρας και των Ελλήνων;» και επισήμανε ότι «η απομάκρυνση του κ. Μπαλτάκου δεν αρκεί». Αν και από την πλευρά του κ. Παπανδρέου απορρίπτουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός ζητεί ουσιαστικά τη διάλυση της κυβέρνησης συνεργασίας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, δεν αρνούνται πως βασικός στόχος του είναι να γίνει σαφές ότι ο ίδιος ουδέποτε αποτέλεσε απειλή για την κυβερνητική σταθερότητα σε αντίθεση με τους -μέχρι πρότινος- συνεργάτες του κ. Αντ. Σαμαρά.

Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου, τονίζεται ότι «υπονομεύεται και η σταθερότητα της πορείας μας, καθώς βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι, αλλά και η αξιοπιστία της χώρας μας, που ματώσαμε ως Ελληνες να αποκαταστήσουμε». Ο πρώην πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ζητήσει την επιστράτευση των «δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων» για την προάσπιση της Δημοκρατίας και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος «χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους», αποστροφή η οποία εκλαμβάνεται και ως πίεση προς το ΠΑΣΟΚ. Κατά τα λοιπά, ο κ. Παπανδρέου ομιλεί για «οικογενειακή υπόθεση» της Δεξιάς και υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπισθούν οι αντιδημοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές «που έχουν εμπεδωθεί και αφορούν τους θεσμούς και τη λειτουργία τους».

«Γκρίζες εξαρτήσεις»

Πέρα από το γενικότερο ιδεολογικό ζήτημα που ανακύπτει από τη συνομιλία ενός θεσμικού παράγοντα με έναν ακροδεξιό υπόδικο βουλευτή, ο κ. Παπανδρέου εντοπίζει στις συνομιλίες Μπαλτάκου – Κασιδιάρη και την αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις ρίζες της κρίσης, μιλώντας, χαρακτηριστικά, για «γκρίζες πελατειακές εξαρτήσεις που υπερβαίνουν θεσμικές λειτουργίες» και «υπόγειες διαδρομές που ταυτίζουν την εξουσία με τις πάσης φύσεως εξωθεσμικές ή παρακρατικές απολήξεις». Και κατέληξε λέγοντας ότι όλα αυτά συνέβησαν σε αντίθεση με τη μεταρρυθμιστική ρητορική της κυβέρνησης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή