Αντ. Σαμαράς: «Πολέμησα εξαρχής τη Χρ. Αυγή»

Αντ. Σαμαράς: «Πολέμησα εξαρχής τη Χρ. Αυγή»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στο σχέδιο ομηρίας της πολιτικής ζωής από τους υπόδικους της Χρυσής Αυγής επιδιώκει να βάλει, συντονισμένα, η κυβέρνηση, καθώς η δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης λειτουργεί ευθέως εις βάρος της χώρας.

Σε μια στιγμή που το πολιτικό προσωπικό άγεται και φέρεται στη βάση φημών και σεναρίων, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρενέβησαν χθες προκειμένου να κλείσει το ζήτημα από την αποκάλυψη της υποκλαπείσης συνομιλίας του τέως γραμματέα της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκου με τον Ηλ. Κασιδιάρη και τις απειλές της Χρ. Αυγής για νέες «αποκαλύψεις». «Είμαι εκείνος ο οποίος πολέμησε εξαρχής τη Χρ. Αυγή, σκληρότερα από οποιονδήποτε άλλο και δεν θα επιτρέψω ποτέ σε καμιά εγκληματική οργάνωση να γίνει ρυθμιστής της πολιτικής μας ζωής», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Αφού έκανε λόγο για «απαράδεκτες και ανεκδιήγητες συμπεριφορές», φράση με την οποία «φωτογράφισε» τον κ. Μπαλτάκο, κατέληξε «εμείς προχωράμε με την απαραίτητη ομοψυχία και την εξίσου απαραίτητη πολιτική σταθερότητα… Την ευθεία γραμμή που έχω χαράξει για την πατρίδα δεν την αλλάζω».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος, μετά τη συνάντηση που είχε χθες το πρωί με τον κ. Σαμαρά, σημείωσε ότι «η σταθερότητα της χώρας τώρα που βγαίνουμε από την κρίση είναι εθνικό αγαθό… Ουδείς μπορεί να την υπονομεύσει». Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, που τα τελευταία 24ωρα της κρίσης βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή, είχαν ταυτόσημες θέσεις τόσο ως προς τη δικαστική αντιμετώπιση της Χ.Α. όσο και στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να σημειώνει ως «τραγικό για τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου να έρχονται πολιτικά κόμματα και αρχηγοί να υιοθετούν τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων στην υπόθεση αυτή, για να αποκομίσουν μικρά κομματικά οφέλη».

Η δικομματική επιδιώκει, σαφώς, να αποξενώσει τη Χρ. Αυγή, ωστόσο είναι σαφές ότι ενδεχόμενη δημοσιοποίηση νέων παράνομων βιντεοσκοπήσεων θα οδηγήσει σε νέα θύελλα. Υπό την αίρεση αυτή, ζητούμενο είναι να κλείσει το θέμα («είναι αποδοκιμαστέα η στάση Μπαλτάκου, απομακρύνθηκε, το θέμα θεωρείται λήξαν», σημείωνε χθες στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού), ωστόσο η κυβέρνηση έχει, ούτως ή άλλως, μπροστά της την προ ημερησίας συζήτηση που αιτήθηκε προχθές ο κ. Αλ. Τσίπρας. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να επιταχυνθεί η συζήτηση ώστε να κλείσει ο κύκλος της αντιπαράθεσης, εισπράττοντας όμως τις επιφυλάξεις του πρωθυπουργού, ο οποίος και επικαλέστηκε τον νομοθετικό φόρτο αλλά και την επικείμενη επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα. Το Μαξίμου μοιάζει να επιλέγει η συζήτηση να παραπεμφθεί για μετά το Πάσχα, αν και εκφράζονται αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα διεξαγωγής της στην τελική ευθεία των εκλογών.

Πιέσεις

Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να αξιοποιήσει τη νέα κατάσταση προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Οι αναφορές του κ. Βενιζέλου ότι με τον πρωθυπουργό εγγυώνται την προγραμματική συμφωνία είναι ενδεικτικές της πίεσης που ασκεί ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος ώστε να προωθηθούν διατάξεις που είχαν παγώσει, όπως το αντιρατσιστικό, ο νόμος για την ιθαγένεια και ο μεταναστευτικός κώδικας. Μάλιστα, προς εκτόνωση της πίεσης που δέχεται και ο ίδιος στο εσωτερικό, ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να υπενθυμίσει την κυβερνητική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΛΑΟΣ επί ημερών Γ. Παπανδρέου. Πράσινη πίεση ασκείται και για την… απόσυρση στελεχών που έχουν διατυπώσει θέσεις φιλικές προς τη Χ.Α., αν και το Μαξίμου αρνείται ότι έγινε ή θα μπορούσε να γίνει τέτοια συζήτηση. Το μυστικό ίσως κρύβεται στις αναφορές στελεχών του πρωθυπουργικού γραφείου ότι «ούτως ή άλλως, η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου δεν έχει οριστικοποιηθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή