Θαυμασμός Μέρκελ για Ελλάδα

Θαυμασμός Μέρκελ για Ελλάδα

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θερμότατες αναφορές στην Ελλάδα επιφύλαξε χθες, μέσω του εκπροσώπου της, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ενόψει της επίσκεψής της στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή 11 Απριλίου. «Η καγκελάριος έχει εκφραστεί, επανειλημμένα, δημοσίως για το με πόσο θαυμασμό βλέπει την ελληνική πορεία, για το ότι η ίδια έχει επίγνωση του πόσο δύσκολος είναι για μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού αυτός ο δρόμος, ο οποίος όμως δείχνει τώρα τις πρώτες επιτυχίες. Και γι’ αυτό είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσει επιτόπου με τον κ. Σαμαρά και άλλους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στέφεν Ζάιμπερτ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «δεν χρειάζεται ιδιαίτερος λόγος» για να επισκεφθεί η κ. Μέρκελ την Ελλάδα. «Η Ελλάδα είναι στενός εταίρος της Γερμανίας, υπάρχει στενή συνεργασία. Κατά την περίοδο της κρίσης του ευρώ αυτή η συνεργασία ήταν ιδιαίτερα στενή», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε γνωστό ότι η συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της επόμενης Παρασκευής και παρέπεμψε στις επόμενες ημέρες σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των υπόλοιπων επαφών που θα έχει η καγκελάριος στην Αθήνα. Απαντώντας σε ερώτηση αν πρόκειται να συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε ότι το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμο, άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι τέτοια συνάντηση δεν θα γίνει, καθώς είπε ότι πρόκειται για μία επίσκεψη για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και οικονομικούς παράγοντες της χώρας.

Σε ανάλογο –θετικό– μήκος κύματος για την Ελλάδα κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Θα πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στον ελληνικό λαό γι’ αυτά που υπομένει», δήλωσε στο πρώτο πρόγραμμα της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD και υπογράμμισε ότι «οι Ελληνες υποφέρουν από τα μέτρα εξυγίανσης» που εφαρμόζονται στη χώρα τους.

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στο Βερολίνο για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι: «Τα αίτια για τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας θα πρέπει να αναζητηθούν στις παραλείψεις των περασμένων δεκαετιών, τις οποίες καλούνται οι σημερινοί Ελληνες να πληρώσουν. Η Ευρώπη και η Γερμανία δεν είναι υπεύθυνες για τα ελληνικά προβλήματα». Απηύθυνε επίσης έκκληση στους πολίτες της Ελλάδας να μην παρασύρονται από ανεύθυνους, όπως τους χαρακτήρισε, πολιτικούς που «υποστηρίζουν ότι άλλοι είναι υπεύθυνοι για τα προβλήματά τους».

Ο κ. Σόιμπλε εκτίμησε επίσης ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και πως «εάν οι Ελληνες συνεχίσουν την ίδια πορεία έχουν καλές πιθανότητες να τα καταφέρουν». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η περσινή σεζόν ήταν η καλύτερη εδώ και δεκαετίες, ενώ αναμένεται και θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη. «Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, αλλά βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο», υποστήριξε ο κ. Σόιμπλε. Σε ό,τι αφορά ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε επιφυλακτικός. «Δεν το γνωρίζω», απάντησε συγκεκριμένα για να συμπληρώσει: «Προς το παρόν η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι μπορεί να τα καταφέρει και μόνη της και ότι μπορεί να διασφαλίσει πρόσβαση στις αγορές». Υπενθύμισε επίσης την απόφαση του Eurogroup ότι οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να δραστηριοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος εάν η Ελλάδα χρειαστεί βοήθεια, υπό τον όρο να ανταποκριθεί η χώρα στις υποχρεώσεις της και να σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα.

Τη στήριξη, τέλος, που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση κατά την τριαντάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον κ. Σαμαρά το βράδυ της Πέμπτης, επιβεβαίωσε επισήμως και ο Λευκός Οίκος.

«Ο κ. Μπάιντεν καλωσόρισε τη συνεχή οικονομική πρόοδο της Ελλάδας, καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις της και δεσμεύτηκε διαρκή υποστήριξη των ΗΠΑ για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και την ευημερία» ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε γραπτή δήλωσή του σχετικά με το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας. «Ο αντιπρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του για τον πολύτιμο ρόλο που συνεχίζει να διαδραματίζει η Ελλάδα ως στρατηγικός εταίρος και σύμμαχος του ΝΑΤΟ» και εξέφρασε την εκτίμησή του προς την Ελλάδα «για την υποστήριξή της για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα επανενώνει την Κύπρο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος. Ο κ. Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε με τον κ. Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να τον συγχαρεί ενόψει των εκδηλώσεων στον Λευκό Οίκο για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή