Τον πρωθυπουργό στοχεύει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ

Τον πρωθυπουργό στοχεύει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έμμεση προτροπή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να παραιτηθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε χθες κατακόρυφα τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει με επίκεντρο την υπόθεση Μπαλτάκου. Η Κουμουνδούρου, που έως χθες απέφυγε να προσωποποιήσει ευθύνες στον πρωθυπουργό και περιορίσθηκε στο να ζητήσει την παρουσία του στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις, χθες κάλεσε τον κ. Σαμαρά «να ετοιμάσει την “ηρωική” του έξοδο». Η σχετική αναφορά συμπεριελήφθη σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως σχόλιο στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Σαμαρά. Σε αυτές, η Κουμουνδούρου ερμήνευσε «ομολογία ενοχής», καθώς «αντί να μιλήσει ο πρωθυπουργός για τις δικές του ευθύνες, κατέφυγε στην προσφιλή του μέθοδο, αυτή της επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ».

Η απόφαση της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να κλιμακώσει την αντιπαράθεση διεφάνη από το ότι στην Κουμουνδούρου μιλούν πλέον ευθέως για «ύπαρξη διαύλων επικοινωνίας μεταξύ του Μαξίμου και της Χρυσής Αυγής στο ανώτατο επίπεδο», ενώ στον κ. Μπαλτάκο αποδίδεται από τον ΣΥΡΙΖΑ «ρόλος του εκπροσώπου του κ. Σαμαρά σε αυτή την ανίερη συμμαχία με σκοπό να υλοποιήσουν από κοινού τα βρώμικα σχέδιά τους ενάντια στο λαϊκό κίνημα».

Πριν από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, μάλιστα, η Κουμουνδούρου είχε σπεύσει να μιλήσει για «εκκωφαντική σιωπή, που συνιστά μείζον πολιτικό θέμα», καλώντας για άλλη μία φορά την κυβέρνηση σε παραίτηση.

«Ηθική ανωτερότητα»

Η προσωποποίηση της επίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση στον πρωθυπουργό έχει αφετηρία την ευρέως διαδεδομένη φημολογία ότι θα δημοσιοποιηθεί προσεχώς επιπλέον, αναλόγου περιεχομένου, υλικό, εξέλιξη έναντι της οποίας, εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, δεν θα μπορέσει να απαντήσει η κυβέρνηση, ιδιαίτερα εάν επιβεβαιωθούν οι απειλές της Χρυσής Αυγής και δημοσιοποιηθούν συνομιλίες με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση. Εναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου, η Κουμουνδούρου προβάλλει μια διάσταση «ηθικής ανωτερότητας», καθώς οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση πως δεν υπάρχουν συνομιλίες βουλευτών του κόμματος με στελέχη της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, έπειτα από αναφορά του κ. Ηλία Παναγιώταρου σε ύπαρξη καταγεγραμμένων συνομιλιών με βουλευτές όλων των κομμάτων, ακόμα και του ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο κατονόμασε τους κ. Νίκο Βούτση και Στάθη Παναγούλη, ο κ. Βούτσης έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό. «Διαψεύδω κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνάντηση ή συζήτηση με βουλευτή ή στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Εχω προσωπικές απόψεις που και δημόσια έχω εκφράσει, αλλά και συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με τις οποίες συμφωνώ και τις οποίες υπηρετώ», δήλωσε στη Βουλή ο κ. Βούτσης. Οσον αφορά τον κ. Παναγούλη, σε επικοινωνία που είχε μαζί του συνεργάτης του κ. Τσίπρα, ο βουλευτής διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε έχει συνομιλήσει ιδιαιτέρως με βουλευτές της Χρυσής Αυγής και η μόνη επικοινωνία μαζί τους περιορίζεται σε τυπικό χαιρετισμό σε τυχαίες συναντήσεις στους χώρους της Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή