Επιχείρηση μεταβολής της ατζέντας

Επιχείρηση μεταβολής της ατζέντας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο απεγκλωβισμού από την πολιτική δίνη, την οποία προκάλεσε η υπόθεση Μπαλτάκου, θέτουν σε λειτουργία οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμφώνησαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους ότι δεν πρέπει να επιτρέψουν την επικράτηση του αρνητικού κλίματος και ότι, αντιθέτως, πρέπει να μεταφέρουν τη συζήτηση στο πεδίο της οικονομίας και των προοπτικών που πλέον δημιουργούνται. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Γ. Στουρνάρας παρουσίασε στη χθεσινή σύσκεψη τον φάκελο που έχει καταρτίσει για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συμφωνούν, επίσης, στην άποψη ότι η χώρα δεν πρέπει να εισέλθει σε πολιτική περιδίνηση αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των επώδυνων -για τους πολίτες- αποφάσεων και λιγότερο από επτά εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές.

Ετσι, εκτός από την επιστροφή στον δανεισμό από τις αγορές εντός των επόμενων ημερών, οι δύο άνδρες -μαζί με τον κ. Στουρνάρα ο οποίος παραβρέθηκε στη χθεσινή συνάντηση- συμφώνησαν στην επιτάχυνση των ανακοινώσεων περί του σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης. Σκοπός είναι να διαφανεί ότι η κυβέρνηση προχωρεί άμεσα στα επόμενα βήματα μετά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, ώστε να τοποθετηθούν οι βάσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη. «Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση. Βγαίνει στις διεθνείς αγορές και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Και σε κανέναν δεν θα επιτρέψουμε να μας τραβήξει πάλι πίσω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι με τις θυσίες του ελληνικού λαού, η χώρα πέτυχε «αυτό που δεν περίμενε κανείς».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου επισήμανε ότι η σταθερότητα αποτελεί «εθνικό αγαθό». Και υπογράμμισε ότι «κανένας δεν μπορεί να θίξει τη σταθερότητα. Κανείς δεν μπορεί να την υπονομεύσει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα». Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε την επιστροφή στις αγορές ως «συμβολισμό της σταδιακής επανόδου στην κανονικότητα». Μάλιστα, εκτίμησε ότι η ανταπόκριση των διεθνών αγορών θα είναι θετική. Αισιόδοξος για τις εξελίξεις δήλωσε χθες και ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος γνωστοποίησε ότι οι λεπτομέρειες για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο θα γίνουν γνωστές εντός του Απριλίου. Ωστόσο, απέφυγε να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις για λεπτομέρειες που αφορούν την επερχόμενη επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Χθες ο κ. Σαμαράς υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του Τουρκικού Βιομηχανικού και Επιχειρηματικού Συνδέσμου. Ο κ. Μουχαρέτ Γιλμάζ δήλωσε ότι ο κ. Σαμαράς τού εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Σύμφωνα με τον κ. Γιλμάζ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εκτός από τα κεφάλαια 23 και 24 (Δικαιοσύνη και Τελωνειακή Ενωση), στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ανοίξουν και τα κεφάλαια 5, 8 και 19 (εταιρική νομοθεσία, τηλεπικοινωνίες, αλιεία).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή