Αναστασιάδης: Λύση στην Κύπρο ή τουρκοποίηση

Αναστασιάδης: Λύση στην Κύπρο ή τουρκοποίηση

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον κίνδυνο τουρκοποίησης των Κατεχομένων προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης σε δηλώσεις που έκανε στα αποκαλυπτήρια μνημείου ηρώων της ΕΟΚΑ στην Αθήνα. Κατέστησε επίσης σαφές ότι «η τουρκοποίηση της κατεχόμενης γης τα επόμενα χρόνια θα είναι χωρίς αναστροφή» και ως εκ τούτου η λύση του Κυπριακού είναι αναγκαία.

Ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, ενώ είχε και σειρά επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην ελληνική Βουλή. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τους κ. Π. Καμμένο, Φ. Κουβέλη και Δ. Κουτσούμπα, ενώ αργά το απόγευμα επρόκειτο να συναντηθεί με τον κ. Αλ. Τσίπρα. Στις συναντήσεις αυτές ο κ. Αναστασιάδης προχώρησε σε εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση όχι μόνο σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, αλλά και για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και την κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οι συνομιλητές του δεν σχημάτισαν την εντύπωση ότι επίκεινται ραγδαίες εξελίξεις, η αίσθηση που αποκόμισαν είναι ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτική και κινείται με γνώμονα την επίτευξη της μεγίστης εθνικής συναίνεσης. Ο κ. Αναστασιάδης έδειξε να θεωρεί πρόωρο να κρίνει τις προοπτικές για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, υποστήριξε ωστόσο ότι υπάρχει θετική δράση από τον διεθνή παράγοντα και τις ΗΠΑ και ότι είναι θετική η μεγαλύτερη εμπλοκή της Ε.Ε. Σύμφωνα με ελληνικές πολιτικές πηγές, ο κ. Αναστασιάδης είπε στους αρχηγούς ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται παράλληλες διαπραγματεύσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα του Κυπριακού, από το πολιτειακό και το περιουσιακό ώς τα ζητήματα ασφαλείας και των εγγυήσεων. Το νέο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις χιαστί συνομιλίες, όπως και τις συναντήσεις που είχε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής κ. Αν. Μαυρογιάννης στην Αγκυρα έδειξε να τις θεωρεί χρήσιμες, κατέστησε σαφές όμως στους συνομιλητές του ότι ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή. Ο Πρόεδρος στάθηκε αρκετά στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, στο θέμα των ΜΟΕ και την επιστροφή των Βαρωσίων, όπου όμως από τουρκικής πλευράς δεν παρατηρείται κάποια κινητικότητα.

Οι αρχηγοί από την πλευρά τους χαρακτήρισαν την ενημέρωση πολύ χρήσιμη και εξέφρασαν διαρκές ενδιαφέρον για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή