ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Βενιζέλος:«Η άφιξη της κ. Μέρκελ σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας»

ey-venizelos-i-afixi-tis-k-merkel-simatodotei-tin-allagi-selidas-2015895

 Στη διάρκεια συζήτησής του με δημοσιογράφους αμέσως μετά το τέλος του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Ζάππειο, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ κ. Βενιζέλος κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το τι σηματοδοτεί η επικείμενη επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α.Μέρκελ στην Αθήνα.

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος: «Η άφιξη της κ. Μέρκελ σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας. Έρχεται να στηρίξει την ελληνική οικονομία εν όψει και της διαφαινόμενης εξόδου στις αγορές, η οποία, όπως έχουμε εξηγήσει, δεν είναι αναγκαία και απαραίτητη για την Ελλάδα, διότι η χώρα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Αποτελεί μια ευκαιρία να γίνει η επανατοποθέτηση της χώρας στις διεθνείς αγορές. Να αποτιμηθεί η χώρα εμπορικά, από πλευράς τίτλων».

Στο υψηλό επίπεδο των συζητήσεων που διεξήχθησαν χθες και σήμερα στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα με την Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Κ. 'Αστον, με την οποία έκλεισαν οι εργασίες του διήμερου Gymnich.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Ουκρανία ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι :

«Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου και με στόχο τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Κυρίως, όμως, στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων μιας πολιτικής και διπλωματικής λύσης. 'Αρα το βασικό ζήτημα τώρα είναι η αποκλιμάκωση στην Ουκρανία και μετά από την αποκλιμάκωση, ο στόχος είναι να διαμορφωθεί το πλαίσιο μιας οριστικής λειτουργικής λύσης».

Σύμφωνα με ανακοίνωση  του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης σχετικά με την άφιξη της κ. Μέρκελ επισημαίνεται πως " η σημερινή δήλωση του κ. Βενιζέλου, σχετικά με την έλευση της κ. Μέρκελ στην Αθήνα, αποτελεί, κατ’ ουσίαν, ομολογία πίστης του ιδίου στο άρμα του μερκελισμού. Πράγματι, ο κύριος Βενιζέλος γράφει μια νέα σελίδα στα χρονικά της πλήρους αποδοχής της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής".