Επιβεβαιώνεται και σε επίπεδο ΔΝΤ η ελληνική επιστροφή

Επιβεβαιώνεται και σε επίπεδο ΔΝΤ η ελληνική επιστροφή

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Για πρώτη φορά μετά την προσφυγή της στο Μνημόνιο, πριν από τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα προσέρχεται στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που διεξάγεται από την Τρίτη μέχρι και την Κυριακή στην Ουάσιγκτον, οπλισμένη με τη θετική αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας και της προόδου που έχει σημειωθεί και αισιόδοξες προβλέψεις για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2014.

Παράλληλα, ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει και έναν επιπρόσθετο θεσμικό ρόλο, τον οποίο, πάντως, δεν θα αξιοποιήσει στον βαθμό που θα μπορούσε και θα έπρεπε λόγω της ηχηρής απουσίας του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου. Θα χαθεί έτσι η ευκαιρία να έχει η χώρα ισότιμη παρουσία, έστω και σε ρόλο παρατηρητή, κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G20 που πραγματοποιείται τη στιγμή ακριβώς κατά την οποία η ελληνική οικονομία δείχνει να επιτυγχάνει τη «μεγάλη μεταστροφή» και όπου, για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια επικρίσεων, η χώρα μας εισπράττει εύσημα.

Πέραν των Ευρωπαίων, που τοποθετήθηκαν στο Eurogroup της περασμένης Τρίτης στην Αθήνα, κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες των άλλων σημαντικών οικονομιών της υφηλίου θα έχουν στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ την ευκαιρία να αναγνωρίσουν τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα δημοσιονομικά και να επιβεβαιώσουν την αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα, η οποία επανέρχεται σε πορεία ανάπτυξης έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης.

Παράλληλα, όπως είθισται να συμβαίνει σε κάθε σύνοδο του Ταμείου, τις επόμενες ημέρες θα βρίσκονται στην Ουάσιγκτον και οι επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζών του κόσμου και οι σημαντικότεροι διαχειριστές κεφαλαίων. Η χρονική σύμπτωση με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές θα προσέφερε μια άριστη ευκαιρία για επαφές, όχι μόνο συμβολισμού, αλλά και ουσίας.

Της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον θα ηγηθούν ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνος Τσακλόγλου, και η γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, δύο ικανότατοι τεχνοκράτες που δεν διαθέτουν, όμως, το πολιτικό βάρος ενός υπ. Οικονομικών, με αποτέλεσμα να καθίστανται αδύνατες διμερείς συναντήσεις με υψηλόβαθμους παράγοντες. Αυτό σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν, όταν οι εκάστοτε υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας (Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Σαχινίδης) εξασφάλιζαν συναντήσεις με ομολόγους τους σημαντικών χωρών (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, κ.ά.) αλλά και την ηγεσία του ΔΝΤ (αρχικά με τον Ντομινίκ Στρος-Καν και στη συνέχεια με την Κριστίν Λαγκάρντ).

Ενδεικτικό του κλίματος που δημιουργείται για την Ελλάδα και πέραν των ευρωπαϊκών ορίων είναι η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στην οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο κ. Μπάιντεν «καλωσόρισε την οικονομική πρόοδο που σημειώνεται στην Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις, και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη και την ευημερία».

Η σύνοδος της ερχόμενης εβδομάδας θα καθυστερήσει και τη συζήτηση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο, η οποία θα διεξαχθεί τελικά στις αρχές Μαΐου. H όλη διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και θα συνεχιστεί το καλοκαίρι, όταν στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης η ελάφρυνση του χρέους αλλά και η χρηματοδότηση του όποιου δημοσιονομικού κενού για τη διετία ’15-’16. Θα έχουν προηγηθεί στο τέλος Απριλίου η επίσημη πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, όπως και οι ευρωεκλογές του Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις ενστάσεις που υφίστανται για επιμέρους ζητήματα, στο Ταμείο επικρατεί μια θετική αύρα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που ενισχύθηκε από την πρόσφατη υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η οποία εξέπληξε ευχάριστα. Εχοντας την κακή εμπειρία του παρελθόντος, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ παραμένουν συγκρατημένοι αναμένοντας την προώθηση και εφαρμογή των όσων περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, αλλά σε κάθε περίπτωση πηγές του Ταμείου διαμηνύουν ότι η συζήτηση στο Ε.Σ. θα διεξαχθεί στο νέο, θετικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί και υπό αυτό το πρίσμα θεωρείται βεβαία η έγκριση της διπλής δόσης που εκκρεμεί από το ΔΝΤ, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, και η εκταμίευση των χρημάτων πριν από τη λήξη του ομολόγου 10 δισ. που πρέπει να αποπληρωθεί στις 14 Μαΐου.

Βέτο των ΗΠΑ με άρωμα Ελλάδας

Στο επίκεντρο της συνόδου θα βρεθούν δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι η μη έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε εντός του ΔΝΤ για αλλαγή της σύνθεσης του Εκτελεστικού Συμβουλίου και του τρόπου λειτουργίας και λήψης αποφάσεων.

Ομηροι του σκεπτικισμού τους έναντι διεθνών οργανισμών, μεταξύ αυτών και του ΔΝΤ, οι Ρεπουμπλικανοί αντιδρούν παρότι ο «μεγάλος χαμένος» δεν είναι οι ΗΠΑ, αλλά η Ευρώπη, καθώς δύο θέσεις ευρωπαϊκών κρατών θα περάσουν σε αναδυόμενες χώρες, μία εκ των οποίων θα είναι η Τουρκία που αναμένεται να λάβει θέση εκ περιτροπής αναπληρωτή εκτελεστικού διευθυντή. Σε ομιλία της λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε δημόσια και με έντονο τρόπο την ενόχληση για τη στάση των ΗΠΑ.

Σε περίπτωση που τελικά οι ΗΠΑ εγκρίνουν τις αλλαγές, η Ελλάδα θα απολέσει τη θέση μόνιμου αναπληρωτή εκτελεστικού διευθυντή που διαθέτει σήμερα και είτε δεν θα συμμετέχει πλέον στο Εκτελεστικό Συμβούλιο είτε, στην καλύτερη περίπτωση, θα διατηρήσει τη θέση αναπληρωτή εκ περιτροπής με την Πορτογαλία. Υπό αυτό το πρίσμα, η επιμονή της Αμερικής να μη συναινεί στην αναδιάρθρωση της λειτουργίας του Εκτελεστικού Συμβουλίου είναι, τρόπον τινά, προς όφελος της Ελλάδας.

Το άλλο κορυφαίο ζήτημα που θα απασχολήσει τη σύνοδο είναι η Ουκρανία και η οικονομική στήριξη της χώρας από το ΔΝΤ, αλλά και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σύγκρουση της Δύσης με τη Μόσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή