Ο έμπιστος σύμβουλος και οι ιδιαιτερότητές του

Ο έμπιστος σύμβουλος και οι ιδιαιτερότητές του

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μην προχωρήσεις, θα τους δώσεις δύναμη» είχε πει ο Τάκης Mπαλτάκος σε μια κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό για τη Χρυσή Αυγή. «Είσαι τρελός; Θα τους εκμηδενίσουμε» του είχε απαντήσει ο Αντώνης Σαμαράς. Και ήταν ίσως η πρώτη φορά που δεν άκουγε τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης και στενό του φίλο.

Τις δύο εβδομάδες πριν από τις διώξεις και ενώ ένας κυβερνητικός πυρήνας έπαιρνε κρίσιμες αποφάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής, ο κ. Μπαλτάκος είχε κάνει τα πάντα για να τους αλλάξει γνώμη. «Θα τους κάνουμε ιερομάρτυρες, θα γιγαντωθούν» έλεγε. Οταν είδε Μιχαλολιάκο και Παπά με χειροπέδες να φωνάζουν «ζήτω η Ελλάς» ένιωσε ότι οι χειρότεροί του φόβοι θα επαληθευτούν: «Ξέρεις πώς ακούγεται αυτό στους στρατιωτικούς και στην εκκλησία;» έλεγε με κάθε ευκαιρία στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου προσπαθώντας να βρει συμμάχους στον αγώνα του ενάντια στην ποινική δίωξη της Χρυσής Αυγής.

Στο κόμμα, ήταν χρόνια γνωστό πως ο Μπαλτάκος διατηρούσε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας τόσο με την Εκκλησία -ιδιαίτερα με το Αγιον Ορος- όσο και με τον στρατό. Γνωστή άλλωστε και η επιθυμία του να παρευρίσκεται σε κάθε είδους στρατιωτικές τελετές και εγκαίνια και να κόβει κορδέλες υπό τον ήχο εμβατηρίων. Και μπορεί αυτή την εμμονή κάποιοι να την κορόιδευαν αλλά εξυπηρετούσε: Θεωρούσαν πως καταφέρνει να κρατήσει μια μερίδα ψηφοφόρων που φλέρταραν επικίνδυνα με την άκρα δεξιά. Από την άλλη επρόκειτο για έναν από τους πιο έμπιστους συμβούλους του πρωθυπουργού, κανείς δεν τολμούσε να τον «ακουμπήσει».

Η φιλία των δύο ανδρών μετράει πάνω από 30 χρόνια. Γνωρίστηκαν όταν ο 26χρονος Σαμαράς ορκιζόταν βουλευτής και ο κατά 3 χρόνια νεότερος Μπαλτάκος, ήταν μέλος της νεολαίας του κόμματoς. Τα επόμενα χρόνια οι δύο άνδρες ήρθαν κοντά, οι οικογενειακές διακοπές κάθε χρόνο στην Πύλο έγιναν παράδοση. Οταν ο Σαμαράς ορκίστηκε υπουργός Εξωτερικών ο Μπαλτάκος μπαίνει σε Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του κόμματος και παραιτείται την ίδια ακριβώς ημέρα που ο Σαμαράς απομακρύνεται για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Τον ακολουθεί στην Πολιτική Ανοιξη και όταν αυτή η προσπάθεια ναυαγεί επιστρέφει στη δικηγορία. Βοηθάει τη Γιάννα Αγγελοπούλου στα πρώτα χρόνια της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων, και αφιερώνεται στη συγγραφή ιστορικών μυθιστορημάτων. Το 2004 εκδίδει το πρώτο «Το τέλος του εφιάλτη» και ο Σαμαράς ταξιδεύει μαζί του στη Θεσσαλονίκη για να το παρουσιάσει – ακολουθούν οι Ερμοκοπίδες και η Κρυπτεία… Η μυστική υπηρεσία του σπαρτιατικού στρατού είναι το κεντρικό θέμα και των τριών βιβλίων του Μανιάτη δικηγόρου.

Οταν ο Σαμαράς αναλαμβάνει υπουργός Πολιτισμού, ο Μπαλτάκος επιστρέφει στο κόμμα. Στη μάχη της διαδοχής ξημεροβραδιάζεται δίπλα του. Με τον Σαμαρά πλέον αρχηγό αφήνει για μια ακόμη φορά τη μαχόμενη δικηγορία και αναλαμβάνει επικεφαλής του νομικού τμήματος του κόμματος, έχοντας κερδίσει πλέον μια θέση στον πρωινό καφέ. Εχει άποψη για τα πάντα και τη λέει ανοικτά. Για τον Τόμσεν που «δεν καταλαβαίνει τους Ελληνες» μέχρι την Αριστερά που «στην Ελλάδα είναι επικίνδυνη».

Τα νομοσχέδια

Από τον Ιούνιο του 2012, ως γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, αρχίζει να πιέζει για νομοσχέδια που τον «πονάνε»: το μεταναστευτικό, κριτήρια για εισαγωγή σε στρατιωτικές σχολές, το αντιρατσιστικό. Ο τρόπος που πολεμάει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο προβληματίζει ακόμα και άτομα μέσα στο κόμμα του. «Μα είναι δυνατόν; Με αυτόν τον νόμο θα μπορεί να κατηγορηθεί ο κάθε παπάς ως αιρετικός ή οι στρατιώτες μας δεν θα μπορούν να τραγουδάνε το στρατιωτικό εμβατήριο “Μακεδονία ξακουστή”» θα πει προσπαθώντας να δικαιολογηθεί για τον θόρυβο που είχε προκαλέσει τότε η «ακροδεξιά» στάση του. Με τη Χρυσή Αυγή αποκτά μια σχέση «άνετη» που δεν προσπαθεί όμως να κρύψει. Θεωρούσε πως με το χαστούκι στη Λιάνα Κανέλλη (η οποία μάλιστα ήταν μια από τις ομιλήτριες στην παρουσίαση του βιβλίου του) ο Κασιδιάρης είχε κερδίσει έξτρα πόντους -ιδιαιτέρως στον γυναικείο πληθυσμό- ενώ πίστευε πως ήταν μεγάλο λάθος η κίνηση του Καμίνη να απαγορευτούν τα συσσίτια της Χρυσής Αυγής.

Πίσω από κλειστές πόρτες συνεργάτες του πρωθυπουργού άρχισαν δειλά να προειδοποιούν «πως ο Τάκης κάνει κακό» αλλά ο πρωθυπουργός δεν φαινόταν έτοιμος να τον «κόψει». Στα πέτρινα χρόνια ο Μπαλτάκος δεν είχε φύγει ούτε μια στιγμή από δίπλα του. Η εμμονή του όμως στο θέμα της αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής και το λόμπι που έκανε πριν από τις διώξεις, πάγωσε για πρώτη φορά τις σχέσεις τους. Για τουλάχιστον τρεις μήνες η επικοινωνία τους ήταν απολύτως τυπική, οι σχέσεις όμως φαίνεται πως είχαν αρχίσει να αποκαθίστανται κάπου γύρω στα Χριστούγεννα. Ο Μπαλτάκος άρχισε να οργανώνει με κάθε λεπτομέρεια το ταξίδι του Σαμαρά στο Αγιον Ορος και στις 15 Φεβρουαρίου επιβιβάστηκε μαζί του στο Σινούκ και τον συνόδευσε εκεί. Θεωρούσαν προφανώς και οι δυο πως είχαν αφήσει το κεφάλαιο «Χρυσή Αυγή» πίσω τους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή