H Δικαιοσύνη παρακολουθεί…

H Δικαιοσύνη παρακολουθεί…

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες αντιδράσεις πυροδότησε στη Δικαιοσύνη η συνομιλία Μπαλτάκου – Κασιδιάρη. Δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί που χειρίστηκαν ή χειρίζονται τη βαριά δικογραφία της Χ.Α., φανερά ενοχλημένοι, έκαναν λόγο για «θεσμική προσβολή», για «πρωτοφανή προσπάθεια να εμφανιστεί η δικαιοσύνη ως μετέχουσα σε μεθοδεύσεις» και για «διαδικασίες εμπλοκής της σε πολιτικά παιχνίδια».

Είναι ενδεικτικό ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, εξέδωσε προσωπική ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας «ανυπόστατα και ψευδέστατα» τα όσα ισχυρίστηκε στην επίμαχη συνομιλία ο κ. Μπαλτάκος, ενώ ξεκαθάρισε ότι «στον χειρισμό της υποθέσεως για τη Χρυσή Αυγή, ενήργησε με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία και τον νόμο». Στο ίδιο κλίμα, εντάσσεται και η σκληρή ανακοίνωση της Ενωσης Εισαγγελέων, που έκανε λόγο για «εξυπηρέτηση άλλων σκοπών σε βάρος της ορθής απονομής του Δικαίου και της ομαλής λειτουργίας του Πολιτεύματος».

Οι έντονες επικρίσεις μέσα στο δικαστικό σώμα εστιάστηκαν κυρίως στη θεσμική επικινδυνότητα να κλονιστεί η προσπάθεια της Δικαιοσύνης στον χειρισμό της ογκωδέστατης δικογραφίας για την εγκληματική δράση της Χ.Α. με την υπονόμευση των δικαστικών διαδικασιών και τη «ρετσινιά» ότι υπήρξαν προϊόν «μεθόδευσης και πολιτικού παρασκηνίου». Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικές ανακρίτριες, Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, που έχουν αναλάβει το βαρύ έργο των ερευνών, εμφανίζονται αποφασισμένες να «τρέξουν» την ανακριτική διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρούν στη σύνταξη των κατηγορητηρίων για τους εγκαλούμενους βουλευτές της Χ.Α. για τους οποίους η Βουλή ήδη έχει άρει την ασυλία τους. Ενδεχομένως και πριν από το Πάσχα, οι ειδικές ανακρίτριες αναμένεται να τους αποστείλουν κλήσεις για απολογία με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και με ανοικτό το ενδεχόμενο προσωρινής κράτησης. Το ότι η ανακριτική διαδικασία για τη Χ.Α. βρίσκεται στο πλέον κρίσιμο σημείο, το συνδέουν αρμόδιες δικαστικές πηγές με την «επίθεση» της Χ.Α. και την κοινοποίηση του επίμαχου βίντεο. Εντάσσουν, δηλαδή, τις απειλές Κασιδιάρη και άλλων βουλευτών της Χ.Α., για ύπαρξη και άλλων «ντοκουμέντων», στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν κλίμα πριν από τις απολογίες τους με βασικό στόχο να εκφοβίσουν τις δικαστικές αρχές και να αποφύγουν το ενδεχόμενο της προσωρινής κράτησης.

Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις, έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση που πράγματι υπάρξουν και νέα αποκαλυπτικά βίντεο ή συνομιλίες χρυσαυγιτών με πολιτικούς ή άλλους παράγοντες του δημοσίου βίου. Ωστόσο, ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί σημείωναν πως αν εμφανιστούν και άλλα τέτοια «ντοκουμέντα», η Δικαιοσύνη θα προχωρήσει σε γενικευμένη έρευνα, καθώς το θέμα πλέον θα είναι εξαιρετικά σοβαρό, δηλωτικό ότι υπάρχουν μηχανισμοί παρακολουθήσεων προς εξυπηρέτηση αντιδημοκρατικών σκοπιμοτήτων.

Τέλος, η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, «τρέχει» την έρευνα για το βίντεο Κασιδιάρη – Μπαλτάκου, καλώντας αύριο τον τελευταίο σε κατάθεση ενώπιον της εισαγγελέως, Καλλιόπης Νταγιάντα. Η ίδια έχει ζητήσει το επίμαχο βίντεο και τα πρακτικά της Βουλής, διερευνώντας από τη μια τις συνθήκες και το παρασκήνιο καταγραφής της συνομιλίας και από την άλλη τις ποινικές ευθύνες Κασιδιάρη που το εμφάνισε. Οι κατηγορίες για παράνομη καταγραφή και χρήση του βίντεο είναι βαριές -σε βαθμό κακουργήματος- που επισύρουν πολυετείς καθείρξεις για τους εμπλεκόμενους. Πάντως, αυτόφωρη διαδικασία δεν κινήθηκε, καθώς, όπως δήλωναν αρμόδιες δικαστικές πηγές, στην προκειμένη περίπτωση, ο νόμος δεν το επιτρέπει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή