Κινούμενη άμμος το ΠΑΣΟΚ μετά τις αποκαλύψεις

Κινούμενη άμμος το ΠΑΣΟΚ μετά τις αποκαλύψεις

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ακόμη ένας παράγοντας κλονισμού της συνοχής στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ λειτουργεί τις τελευταίες ημέρες η υπόθεση Μπαλτάκου. Παρά τη δημοσίως εκπεφρασμένη άποψη του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ότι υπεράνω όλων τίθεται η κυβερνητική σταθερότητα, είναι σαφές ότι η υπόθεση Μπαλτάκου ενεργοποίησε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μία ακόμη συζήτηση, αυτήν του εξαναγκασμού σε συγκατοίκηση με πρόσωπα που ασπάζονται ακραίες ιδεολογίες. Επίσης, η δημοσιοποίηση της συνομιλίας των Μπαλτάκου – Κασιδιάρη οδήγησε –για τρίτη φορά σε τέσσερις ημέρες– στη διαφοροποίηση του κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, έθεσε ζήτημα αρχών για την παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

Η κρισιμότητα της συγκεκριμένης υπόθεσης για τη συνολική δυνατότητα της κυβέρνησης να παραμείνει ενωμένη αναδεικνύει και την παράλληλη, υπαρξιακού χαρακτήρα, συζήτηση που εξελίσσεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Τα επόμενα, ουσιαστικά επεισόδια αυτής της συζήτησης αναμένεται να εκτυλιχθούν την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου. Τα αποτελέσματα που θα φέρει η «Ελιά» αποτελούν για τα περισσότερα από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και στοίχημα για την ηγεσία του κόμματος.

Προς το παρόν, με εξαίρεση τους ευρισκομένους περί τον κ. Παπανδρέου (Φίλ. Σαχινίδης, Θ. Μωραΐτης, Κ. Τριαντάφυλλος), δεν υφίσταται καμία άλλη ομάδα με σταθερά χαρακτηριστικά. Ολοι μιλούν μεταξύ τους και παράλληλα, άπαντες είναι έτοιμοι να κινηθούν εναντίον αλλήλων. Εκ των προβεβλημένων στελεχών είναι δεδομένο ότι οι κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Κ. Σκανδαλίδης και Φώφη Γεννηματά θεωρούν πως η εξελισσόμενη κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, είτε αυτή αφορά την κυβέρνηση είτε τη διαχείριση του κόμματος, πρέπει να έχει μια ημερομηνία λήξης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν παρών την προηγούμενη εβδομάδα στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου της «Ελιάς» και μάλιστα υποστήριξε την ανάγκη για την ενότητα του χώρου. Εκ των προβεβλημένων στελεχών, ο κ. Χρυσοχοΐδης συνομιλεί τακτικά με τον κ. Παπανδρέου και μεταξύ των δύο ανδρών φαίνεται ότι υφίσταται αυτή την περίοδο αλληλοεκτίμηση. Καλές σχέσεις με τον κ. Χρυσοχοΐδη διατηρεί και ο κ. Α. Λοβέρδος. Θεωρείται βέβαιο ότι σε περίπτωση ενεργοποίησης ενδοκομματικών εξελίξεων, ο κ. Λοβέρδος, έχοντας περίπου επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ διά της συμμετοχής στην «Ελιά», θα είναι παρών.

Πιο σαφή είναι τα πράγματα για την κ. Γεννηματά, η οποία, μάλιστα, εντός της εβδομάδας δήλωσε «προσωπικά» παρούσα σε ό,τι εξελίξεις δρομολογηθούν για την Κεντροαριστερά μετά τις ευρωεκλογές. Η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμυνας διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας τόσο με τον κ. Σκανδαλίδη, όσο και με τον κ. Ν. Ανδρουλάκη, ωστόσο δεν συνθέτουν κάποιου είδους ομάδα στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο κ. Ανδρουλάκης είναι αυτή την περίοδο απορροφημένος με την προεκλογική καμπάνια του και από τη Χαρ. Τρικούπη περιλαμβάνεται μεταξύ των στελεχών που αγωνίζονται για μία από τις δύο ή τρεις πρώτες θέσεις. Είτε λόγω δημοτικότητας είτε λόγω πρόσβασης στον κομματικό μηχανισμό, από τη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι, εκτός από τον κ. Ανδρουλάκη, οι βασικοί διεκδικητές θα είναι ο κ. Π. Καψής, οι κ. Εύα Καϊλή και Συλβάνα Ράπτη, καθώς και ο «τριαντάρης» κ. Κυρ. Πιερρακάκης.

Ο κ. Πιερρακάκης, εκ των τακτικών συνομιλητών του κ. Βενιζέλου, εντάσσεται σε μια ομάδα περί τους κ.κ. Χρ. Πρωτόπαπα, Ι. Μανιάτη, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Οδ. Κωνσταντινόπουλο με κάποιες κοινές αντιλήψεις (υπέρ κυβερνητικής σταθερότητας και κατά του ΣΥΡΙΖΑ). Οι κ. Π. Κουκουλόπουλος, Λ. Γρηγοράκος και Τ. Ρήγας παραμένουν ίσως οι πλέον σαφείς υποστηρικτές του κ. Βενιζέλου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Βασικό παράγοντα για τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας θα αποτελέσουν, βεβαίως, οι κινήσεις του κ. Παπανδρέου. Συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού τονίζουν ότι ο κ. Παπανδρέου επ’ ουδενί λόγω επιθυμεί να ξαναγίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ή κάποιου νέου κόμματος. Προσέθεταν, ωστόσο, ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον όποια νέα προσπάθεια γίνεται προς την κατεύθυνση της ανανέωσης του πολιτικού βίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή