Ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά κέρδη

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αιφνιδιαστικές εξελίξεις που δρομολόγησε η δημοσιοποίηση του επίμαχου υποκλαπέντος βίντεο με τη συνομιλία του πρώην γ.γ. της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκου με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη προκάλεσαν χαμόγελα στον ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμως στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για αποκαλύψεις που καταδεικνύουν ένα εξαιρετικά ζοφερό περιβάλλον, με μεθόδους και λειτουργίες που παραπέμπουν σε παρακράτος και αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία. Ωστόσο, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η αιφνίδια αλλαγή που έφερε στην ατζέντα της επικαιρότητας η υπόθεση Μπαλτάκου είναι, με όρους επικοινωνιακούς, περισσότερο από καλοδεχούμενη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αναζητούσε επιχειρήματα για να ακυρώσει επικοινωνιακά τις προβαλλόμενες από την κυβέρνηση επιτυχίες στο μέτωπο της οικονομίας και δεχόταν κριτική για τους χειρισμούς στη Βουλή κατά την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, απέκτησε, αίφνης, ένα προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Η θέση του κ. Μπαλτάκου, δε, και η πολυετής παρουσία του δίπλα στον πρωθυπουργό στρέφουν τα βέλη της Κουμουνδούρου απευθείας στον κ. Σαμαρά.

Στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί η αντίληψη ότι το κόμμα διαθέτει «ηθικό προβάδισμα» στο συγκεκριμένο ζήτημα, διαψεύδοντας κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο ύπαρξης συνομιλίας βουλευτού ή στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη της Χρυσής Αυγής. Ετσι, διαθέτει προνομιακό πεδίο έναντι της κυβέρνησης, που με αμηχανία, θεωρούν, στέκεται και ανήμπορη, σε μια ιδιότυπη κατάσταση «ομηρίας», παρακολουθεί τις εξελίξεις, υπό το διαρκές άγχος δημοσιοποίησης επιπλέον υλικού.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι το πολιτικό τοπίο έχει καταστεί εξαιρετικά εύθραυστο και ασταθές και ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να δρομολογηθούν εξελίξεις, ενώ διατυπώνουν την πεποίθηση ότι «σε κάθε περίπτωση και υπό αυτούς τους όρους, η κυβέρνηση δεν μπορεί να μακροημερεύσει». Ζητούν, άλλωστε, επιτακτικά την παραίτησή της. Αυτό που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ μένει να φανεί είναι εάν μπορεί να προκύψει διαφορετική κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή ή εάν θα επιλεγεί η προσφυγή στις κάλπες.

Κεντρική Επιτροπή

Μέσα σε αυτό το κλίμα, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζουν την προετοιμασία για τις ευρωεκλογές και αναμένεται το επόμενο Σαββατοκύριακο να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή για να εγκρίνει τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου και τη διακήρυξη με την οποία το κόμμα θα πορευθεί προς τις κάλπες. Τα «αγκάθια» για τη διακήρυξη δεν έχουν εκλείψει. Η πλειοψηφία θεωρεί ότι θα πρέπει να αποτυπώνει με τρόπο ξεκάθαρο τον προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε μια διαφορετική πορεία εντός της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Από την πλευρά της «Αριστερής Πλατφόρμας» επιμένουν ότι το πλαίσιο της διακήρυξης θα πρέπει να απευθύνεται περισσότερο στο εσωτερικό της χώρας, να θέτει σαφή διλήμματα, να διαμορφώνει κλίμα πολωτικό και συσπειρωτικό και να περνάει το μήνυμα ότι υπάρχει άλλος δρόμος, έξω από τα Μνημόνια, με προοδευτικό πρόσημο, από μια προοδευτική κυβέρνηση.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή