Εκτός λίστας ο Φ. Κρανιδιώτης

Εκτός λίστας ο Φ. Κρανιδιώτης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Στην άμβλυνση των αιχμών της πολιτικής παρουσίας και του δημόσιου λόγου της Ν.Δ. οδηγεί, εκ των πραγμάτων, ο θόρυβος γύρω από τις υπόγειες επαφές του τέως γ.γ. της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου με τον υπόδικο, βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη. Η στροφή σε πιο μετριοπαθείς, κεντρώες θέσεις συνιστά όχι μόνον αναγκαστική επιλογή, στον απόηχο Μπαλτάκου, αλλά και επιλογή του πρωθυπουργού στην πορεία ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού.

Χθες, πάντως, ο μέχρι πρότινος βέβαιος υποψήφιος για τις Βρυξέλλες, κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, έθεσε εαυτόν εκτός κούρσας, προκειμένου, όπως ανέφερε, «να διευκολυνθούν άπαντες» στους χειρισμούς τους. Την «απόσυρση» Κρανιδιώτη φέρεται να είχε ζητήσει, παρασκηνιακώς, το ΠΑΣΟΚ, καίτοι ο κ. Ευ. Βενιζέλος την Κυριακή είχε ρίξει τους τόνους, ενώ ενστάσεις είχαν διατυπωθεί και από γαλάζια στελέχη. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ καθιστούσε αιχμή της κριτικής του τις δημόσιες θέσεις του κ. Κρανιδιώτη, επιδιώκοντας να ενισχύσει την, κατά την Κουμουνδούρου, εικόνα ύπαρξης ακροδεξιών θυλάκων στη Ν.Δ.

Ωστόσο, η απόφαση ελήφθη στο εσωτερικό του Μαξίμου και ενώ μέχρι χθες το πρωί ο κ. Κρανιδιώτης εμφανιζόταν σχεδόν βέβαιος για την υποψηφιότητά του, για την οποία είχε λάβει ήδη το «πράσινο φως». Είναι ενδεικτικό ότι στο παρασκήνιο γίνεται λόγος για κορυφαίο παράγοντα του Μαξίμου και της κυβέρνησης, ο οποίος και κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Κρανιδιώτη «δεν υπήρξε επαφή με τον κ. Σαμαρά», αλλά, κατά πληροφορίες, η απόφαση του Μαξίμου τού διαμηνύθηκε μέσω του κ. Κ. Μπούρα.

Λίγη ώρα πριν από τη δήλωση απόσυρσης του κ. Κρανιδιώτη, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, αν και απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο για το στέλεχος της Ν.Δ., επανέλαβε (99,5) τη θέση της για στροφή του κόμματος προς το Κέντρο. Παράλληλα, χαρακτήρισε «απολύτως σαφείς» τις αρχές μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς: «Δεν είναι ξενοφοβικές ή πατριδοκάπηλες, αλλά είναι πατριωτικές, είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας», επεσήμανε, σημειώνοντας ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να προσπαθήσει να διεκδικήσει να εκφράσει τον χώρο από την «Ελιά» μέχρι το «Ποτάμι».

Την Κυριακή, μέσω της «Κ», ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης σημείωνε ότι «η Ν.Δ. ήταν πάντοτε σε ρήξη με τις ιδέες της Ακροδεξιάς», ενώ ο πρώην κυβ. εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος σημείωνε (Ελευθεροτυπία) πως το στίγμα του ευρωψηφοδελτίου «δεν μπορεί να το δίνουν άτομα που περιπλανήθηκαν σε διάφορους άλλους ανύπαρκτους ή ασήμαντους πολιτικούς χώρους» και καλούσε τους νεοδημοκράτες να τα καταψηφίσουν. Οι αναφορές Αντώναρου, πάντως, δεν αφορούσαν περιοριστικά τον κ. Κρανιδιώτη, αλλά μάλλον δύο άλλους υποψηφίους που, στο παρελθόν, διετέλεσαν στελέχη του ΛΑΟΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή