Στρατηγική πόλωσης στην τελική ευθεία από Τσίπρα

Στρατηγική πόλωσης στην τελική ευθεία από Τσίπρα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατακόρυφα ανέβασε τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καταδεικνύοντας με την κεντρική προεκλογική ομιλία του στη συμπρωτεύουσα, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, τη σαφή επιλογή της Κουμουνδούρου για πόλωση στην πορεία προς τις κάλπες. Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή προσωπική επίθεση στους κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο, με επίκεντρο την υπόθεση Μπαλτάκου, μιλώντας για «ακροδεξιά σέχτα που κυβερνάει αυτή τη στιγμή τη χώρα».

Αναφερόμενος στα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουν οι ψηφοφόροι προκειμένου να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν, μίλησε για παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας από την παρούσα κυβέρνηση, για εκπτώσεις στη δημοκρατία, ταπείνωση και φτώχεια, ψέμα και εξαπάτηση και, τέλος, για παρακράτος, διερωτώμενος πόσα ακόμη από αυτά μπορεί να αντέξει ο ελληνικός λαός.

Οσον αφορά την επικείμενη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας επιστράτευσε το σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες», λέγοντας ότι η κ. Μέρκελ είναι ευπρόσδεκτη στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι αποδέχεται αυτή τη ρήση. Είπε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θα συναντηθεί με την αξιωματική αντιπολίτευση «γιατί ξέρει ότι εμείς διαφωνούμε με την πολιτική της» και «έχουμε τη στοιχειώδη απαίτηση να αναγνωρίσει και στους Ελληνες να κάνουμε κουμάντο στη δική μας χώρα».

Αναφορικά με την υπόθεση Μπαλτάκου, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «Σαμαράς γκέιτ» και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός «και ήξερε και ευνοούσε όσα διέπραττε ο φίλος και συνεργάτης του». Για τον κ. Βενιζέλο, δε, ο οποίος χαρακτήρισε, την Κυριακή, «συγκυριακό όχημα διαμαρτυρίας» τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκε εάν «όσοι ψήφιζαν κάποτε ΠΑΣΟΚ έχουν ιδιοκτήτη».

«Το τρίτο Μνημόνιο είναι ήδη έτοιμο», τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει ότι μια μεγάλη και καθαρή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα είναι «η αρχή του τέλους για το καθεστώς των Μνημονίων».

Την ίδια στιγμή, πάντως, θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θέτει εκ νέου η προσκείμενη στην εσωκομματική αντιπολίτευση ιστοσελίδα iskra.gr, με αφορμή τη συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε στην «Κ» της περασμένης Κυριακής. Παραπέμποντας στην αναφορά του κ. Σόιμπλε σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ ότι «αν επιθυμεί κανείς την παραμονή στην Ευρωζώνη, τότε θα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες», σε άρθρο της ιστοσελίδας επισημαίνεται: «Αν η Αριστερά θέλει να αμφισβητήσει τους κανόνες για τους οποίους κάνει λόγο ο Β. Σόιμπλε, πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της τα όσα κυνικά είπε από την Αθήνα και να έχει προετοιμαστεί εξίσου σοβαρά να απαντήσει στους εκβιασμούς του με σχέδιο για κάθε ενδεχόμενο όσον αφορά τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή