Κυρ. Μητσοτάκης: άνοιξε θέμα άρσης μονιμότητας

Κυρ. Μητσοτάκης: άνοιξε θέμα άρσης μονιμότητας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο το πρόγραμμα για άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο να εφαρμοστεί δοκιμαστικά στους νεοεισερχόμενους ανέπτυξε σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ FM ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. «Υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις, αν θα αφορά τους νέους ή τους παλιούς, αλλά η κοινωνία είναι ώριμη για να ανοίξει ζήτημα άρσης της μονιμότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους. Η ήπια εκδοχή είναι να αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι αυτό προβλέπεται και από τον υφιστάμενο Κώδικα. «Ούτως ή άλλως θυμίζω ότι προβλέπεται διετής δοκιμαστική περίοδος στο Δημόσιο. Δεν εφαρμόζεται όμως ποτέ. Ενα πρώτο βήμα θα ήταν να την εφαρμόσουμε και αν σε αυτή τη διετία εντοπίσουμε περιπτώσεις υπαλλήλων που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Δημοσίου, αυτοί να μην αποκτούν το καθεστώς του μόνιμου υπαλλήλου». Το θέμα συζητήθηκε και κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, για την άρση της μονιμότητας θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση σε δύο κοινοβουλευτικές περιόδους και συνεπώς δεν είναι άμεσο.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις με την τρόικα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεσήμανε ότι «μπήκαμε εμείς οι ίδιοι σε ποιοτικούς στόχους. Είναι πλέον καινούριοι, εθνικοί στόχοι. Εμείς τους θέτουμε».

Ως προς τη διαδικασία της κινητικότητας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε η ένταξη στο πρόγραμμα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων. «Προχωράμε εφεξής στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας πλήρως αποσυνδεδεμένου από ποσοτικούς στόχους, μείωση μισθού και ενδεχόμενη απόλυση. Ο μόνιμος μηχανισμός θα αντικαταστήσει το απαρχαιωμένο και εν πολλοίς αναξιοκρατικό σύστημα των μετατάξεων και αποσπάσεων. Δημιουργούμε μια εσωτερική αγορά εργασίας, μέσα στην οποία θα προκύπτουν έπειτα από αξιολόγηση δομών κενές θέσεις που θα καλύπτονται από δημοσίους υπαλλήλους με τα απαιτούμενα προσόντα σε πλεονάζουσες θέσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή