Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ξανά στη Βουλή

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ξανά στη Βουλή

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επαναφορά, σήμερα, του «αντιρατσιστικού» σχεδίου νόμου στην κανονικότητα της κοινοβουλευτικής ημερήσιας διάταξης επιχειρείται να εμφανιστεί ως συμβολική ένδειξη αποκατάστασης ισορροπιών και ηρεμίας στο εσωτερικό της κυβερνώσας πλειοψηφίας. Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που υπό τον τίτλο «Για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» παρέμεινε στο «ψυγείο» από τις 3 Δεκεμβρίου, αφού έκτοτε και χωρίς αιτιολογία δεν εισήχθη εντός των προβλεπομένων χρονικών προθεσμιών για δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια Επιτροπή και αμέσως μετά για ψήφιση στην Ολομέλεια.

Ως γνωστόν, η εμπλοκή είχε «χρεωθεί» στον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης. Η παραίτηση του κ. Π. Μπαλτάκου έκανε τόσο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όσο και στελέχη της ΔΗΜΑΡ να σημειώνουν σε δημόσιες τοποθετήσεις τους τα τελευταία 24ωρα ότι πλέον δεν υπάρχει δικαιολογία για την κυβέρνηση να μην επαναφέρει το επίμαχο νομοσχέδιο στην κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία. Ετσι φθάσαμε στην απόφαση, η β΄ ανάγνωση να προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί.

Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, δεν είναι και η μοναδική περίπτωση που δίδει την αίσθηση ότι η δικομματική συγκυβέρνηση αρχίζει να κινείται σε νέους ρυθμούς εσωτερικής συνεννόησης – για την επίτευξη της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε επαφή και σε ανώτατο επίπεδο, μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτικά είναι, υπό αυτό το πρίσμα, τα όσα συνέβησαν στην Ολομέλεια το βράδυ της Δευτέρας, όταν η κυβέρνηση ζήτησε 24ωρη αναβολή στην ολοκλήρωση της συζήτησης και την ψήφιση νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς το ΠΑΣΟΚ διά του εισηγητή του Γ. Ντόλιου εξέφραζε την πρόθεση να καταψηφίσει πέντε άρθρα στην περίπτωση κατά την οποία δεν υπήρχαν «βελτιωτικές αλλαγές». Την επομένη και αφού μεσολάβησε σειρά ανεπίσημων επαφών και διαβουλεύσεων, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών παρουσίασε τροποποιήσεις που ικανοποίησαν, πλην μιας περιπτώσεως, την πράσινη πτέρυγα της πλειοψηφίας και έτσι πέρασαν οι τέσσερις από τις πέντε διατάξεις, επί των οποίων και είχαν εκφραστεί ενστάσεις. Το καταψηφισθέν από το ΠΑΣΟΚ -και συνεπώς απορριφθέν- άρθρο αφορούσε την επιχορήγηση φορέων που αναπτύσσουν πολιτιστικού χαρακτήρα δραστηριότητες σε δήμους.

Μεταξύ των νομοτεχνικών βελτιώσεων και αλλαγών που επέφερε η κυβέρνηση λίγο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου, ήταν και μία η οποία ήρε ένα «εμπόδιο» που φαινόταν να ορθώνεται στο ενδεχόμενο νέας υποψηφιότητας του κ. Μπουτάρη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή