«Με κριτήρια προεκλογικής σκοπιμότητας στις αγορές»

«Με κριτήρια προεκλογικής σκοπιμότητας στις αγορές»

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με οξύτατους χαρακτηρισμούς για κινήσεις της κυβέρνησης που υπαγορεύονται αποκλειστικά από κριτήρια προεκλογικής σκοπιμότητας αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για δανεισμό. «Νομίζω ότι πρόκειται για μια στημένη, ακριβή, προεκλογικής σκοπιμότητας έξοδο στις αγορές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης (ρ/σ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ), δίνοντας τον τόνο. Η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση επικεντρώνεται σε δύο σημεία: γιατί, αφού η κυβέρνηση επιμένει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2014 έχουν καλυφθεί, επιλέγει να βγει στις αγορές και να καταβάλει τόσο υψηλό επιτόκιο; Οπως είπε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης (ρ/σ ALPHA), με την επιλογή αυτή αυξάνεται το δημόσιο χρέος και οι φορολογούμενοι επιβαρύνονται επιπλέον τόκους, που για μία πενταετία θα φθάσουν τα 500 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο σημείο αφορά την -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- αποδυνάμωση της θέσης της χώρας για διαπραγμάτευση και διαγραφή μέρους του χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο. Οπως χαρακτηριστικά λένε στην Κουμουνδούρου, στο αίτημα για αναδιάρθρωση του χρέους οι δανειστές θα επικαλούνται τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την έξοδο στις αγορές, προκειμένου να αρνηθούν.

Ο υπεύθυνος τομέα Ανάπτυξης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισε (MEGA) «γιαλαντζί» την έξοδο στις αγορές, καθώς, όπως είπε, το ελληνικό χρέος στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται εκτός αγορών, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και «τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να ονομάζονται “σκουπίδια”». Απέδωσε, δε, το ενδιαφέρον των αγορών για τα ελληνικά ομόλογα, όπως αυτό κατεγράφη χθες, στην ύπαρξη μεγάλης ρευστότητας και στις χαμηλές αποδόσεις που κυριαρχούν, οι οποίες κάνουν το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή ελκυστικό. Επέμεινε, τέλος, ότι η συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους θα έπρεπε να προηγηθεί της εξόδου στις αγορές.

Ευρωεκλογές

Οσον αφορά τις διεργασίες για τις ευρωεκλογές, χθες συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συνεχίζεται η προσπάθεια για την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης στο κείμενο της διακήρυξης. Ως συμβιβαστική πρόταση, αποφασίσθηκε χθες η διακήρυξη να κινηθεί αυστηρά στο πλαίσιο των αποφάσεων του συνεδρίου, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να αποκλεισθεί η εσωκομματική αντιπολίτευση να καταθέσει τροπολογίες στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την προσεχή Κυριακή, κυρίως όσον αφορά τα σημεία περί διαπραγμάτευσης μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους και δανειστές. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στην τελική διαμόρφωση του ευρωψηφοδελτίου και πρότεινε να μην τεθούν προς έγκριση από την Κεντρική Επιτροπή οι μη κομματικές υποψηφιότητες, καθώς είναι το κόμμα που απευθύνθηκε σε αυτούς και όχι το αντίστροφο, όπως και οι υποψηφιότητες εν ενεργεία βουλευτών και του ευρωβουλευτή. Οπότε, η διαδικασία έγκρισης της Κεντρικής Επιτροπής θα αφορά μόνο τα υπόλοιπα κομματικά στελέχη.

Μετά το Πάσχα η προ ημερησίας για την υπόθεση Μπαλτάκου

Η οριστικοποίηση της μετάθεσης για μετά το Πάσχα της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή, που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου, προκάλεσε κύκλο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου γνωστοποίησε με δήλωσή του ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει την ταυτόχρονη παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών «και δυστυχώς, οι υποχρεώσεις της ελληνικής προεδρίας καθιστούν αδύνατο τον άμεσο προσδιορισμό της ημερομηνίας». Ο κ. Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε, από την Καρδίτσα όπου βρέθηκε την Τρίτη, τον πρωθυπουργό «κοινοβουλευτικό λιποτάκτη», λέγοντας ότι «αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι να έρχεται στη Βουλή». Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι το κόμμα του είχε ενημερωθεί για ορισμό της προ ημερησίας συζήτησης για χθες, Τετάρτη. Ακολούθως, είπε ότι ο ίδιος είναι πρόθυμος να ακυρώσει το σημερινό ταξίδι του στις Βρυξέλλες, εάν αυτό σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση.

Ο κ. Κεδίκογλου επανήλθε επαναλαμβάνοντας την προθυμία της κυβέρνησης για διεξαγωγή της συζήτησης άμεσα, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι βάσει προγραμματισμού, αναγκαστικά θα γίνει αμέσως μετά το Πάσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή