«Μεγάλη στροφή» η έξοδος στις αγορές

«Μεγάλη στροφή» η έξοδος στις αγορές

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μια αποφασιστική στροφή για τη σταδιακή έξοδο της Ελλάδας από την κρίση χαιρέτισε χθες ο πρωθυπουργός την επιτυχή έξοδο στις αγορές μετά 4 χρόνια «εξορίας» από αυτές. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς, που παρακολούθησε τη σημαντική διεθνή προσφορά για τον ελληνικό δανεισμό από το Μέγαρο Μαξίμου, μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, δεν έκρυψε, σε δήλωσή του, ότι «έχουμε ακόμη δρόμο για να βγούμε από την κρίση», ανέδειξε ως μείζον διακύβευμα τη διατήρηση της εθνικής συνοχής, πάνω στην οποία βασίστηκαν οι δημοσιονομικές επιτυχίες, και φυσικά δεν απέφυγε να στηλιτεύσει τη στάση της αντιπολίτευσης, «αφηνόντάς την πίσω στην κακομοιριά και τη μιζέρια της».

Για τον πρωθυπουργό, η χθεσινή εξέλιξη σηματοδοτεί τεχνικά και πολιτικά το πρώτο βήμα για την έξοδο από την εποχή των Μνημονίων και για τη σταδιακή επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς κανονικότητας. Και, πλέον, σήμερα, κατά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, αναμένει και την πολιτική καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί. Αλλωστε, η Αθήνα δεν καλείται μόνο να διαχειριστεί τη μηδενιστική ρητορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και την «κληρονομιά» δυσπιστίας που κουβαλάει από το παρελθόν η Ελλάδα, και η οποία αποτυπώθηκε σε τμήμα του διεθνούς Τύπου. Υπό την έννοια αυτή, η παρουσία Μέρκελ στην Αθήνα και όσα πει για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και, κυρίως, για τη δική της απόφαση να ανταποκριθεί στις προσπάθειες των Ελλήνων, θα είναι κρίσιμα για την εικόνα της χώρας διεθνώς.

Αλλωστε, αυτή είναι μία από τις βασικές πτυχές που ανέδειξε ο κ. Σαμαράς στο χθεσινό μήνυμά του, σημειώνοντας ότι η χθεσινή επιτυχής έκδοση αποτελεί εφαλτήριο για μείωση των επιτοκίων, πρόσβαση των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές και σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας. «Οι διεθνείς αγορές πλέον εκφράζουν με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας πως δύο χρόνια πριν «ελάχιστοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρναμε». «Ανοίξαμε τον δρόμο για φθηνότερο δανεισμό από τις αγορές αύριο, ώστε να υποχωρεί σταθερά από εδώ και στο εξής το κόστος του δανεισμού μας στο σύνολο του χρέους μας» υπογράμμισε, αναφέροντας -σε απάντηση της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ- πως η χθεσινή έκδοση οδηγεί σε μείωση του κόστους δανεισμού καθώς αντικαθιστά μέρος των εντόκων που εξέδιδε η χώρα.

Το διακύβευμα

Ο κ. Σαμαράς, χωρίς πάντως ονομαστική αναφορά στον κ. Τσίπρα ή τον ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη μίζερη, όπως είπε, στάση αυτών που «σαν να λυπούνται που τα κατάφερε η χώρα, σαν να θλίβονται που οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο… σαν να παρακαλούσαν να έλθει κι άλλο Μνημόνιο και τώρα τα ’χουν χαμένα γιατί η έξοδος στις αγορές διαψεύδει όσους προεξοφλούσαν νέο Μνημόνιο». Πρόκειται, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του κ. Ευ. Βενιζέλου, για τη γραμμή που θα κρατήσει η δικομματική κυβέρνηση έναντι των όσων λέει η Κουμουνδούρου. Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Σαμαράς ανέδειξε και το διακύβευμα της επόμενης περιόδου, και βέβαια το εκλογικό στις κάλπες που έπονται. Αυτό δεν είναι άλλο από την πολιτική και την κοινωνική σταθερότητα. Το κατέδειξε, χωρίς υπεκφυγές, ευχαριστώντας τους πολίτες («όλα επιτεύχθηκαν με τις θυσίες και την ωριμότητα του ελληνικού λαού, τον οποίο και ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου), τους βουλευτές, που «με κόστος αλλά κυρίως με πατριωτισμό, στήριξαν τόσες φορές δύσκολες αποφάσεις και γενναίες μεταρρυθμίσεις». «Σήμερα οι Ελληνες νιώθουν μεγαλύτερη πίστη στον εαυτό τους και στο μέλλον τους. Αυτό τους ενώνει, αυτό μας ενώνει όλους κι αυτήν την ενότητα θα διαφυλάξουμε πάνω απ’ όλα…».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή