«Αντίο Grexit», γράφει η WSJ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ο τίτλος «Αντίο Grexit» της Wall Street Journal δίνει τον τόνο της πλειοψηφίας των αναφορών των διεθνών μέσων ενημέρωσης στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. «Η επιστροφή της Ελλάδας, κάτι το οποίο θεωρούνταν αδιανόητο πριν από λίγες εβδομάδες, στέφθηκε από εξαιρετική επιτυχία» αναφέρει το δημοσίευμα της WSJ, που υπογράφει ο Simon Nixon, κατά τον οποίο η εξέλιξη «αποτελεί μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών προς τη χώρα αλλά και προς την Ευρωζώνη γενικότερα, ταυτόχρονα όμως πρόκειται και για μομφή κατά όλων αυτών των οικονομολόγων και των σχολιαστών, που προέβλεπαν και μάλιστα με σθένος ότι η Ελλάδα θα υποχρεωνόταν να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη ειδάλλως θα ερχόταν αντιμέτωπη με κοινωνική και πολιτική κατάρρευση».

Αντιστρέφοντας τον όρο Grexit, ο τίτλος του Lex στους Financial Times ήταν «Ελλάδα: Gre-entry». Σε άρθρο, εξάλλου, που υπογράφει ο Ralph Atkins, αναφέρεται: «Αυτή η έκδοση ομολόγων είναι ένα μικρό πρώτο βήμα. Ο κίνδυνος, όμως, είναι ότι αυτή η επιτυχία μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, η εφαρμογή ενός ουσιαστικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και η βελτίωση της είσπραξης φόρων. Με άλλα λόγια, χρειάζεται να οικοδομηθεί μια αποτελεσματική, προηγμένη οικονομία. Στο παρελθόν βρήκα μπελάδες λέγοντας ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι σαν να δίνεις σε έναν αλκοολικό ένα μπουκάλι ούζο. Προσέξτε, όμως, τον κίνδυνο μεθυστικής ευφορίας στην Αθήνα».

Η Handelsblatt σημειώνει: «Η νέα διάθεση για την Ελλάδα. Παρά τις απεργίες και τις διαρκείς διαδηλώσεις, τα ομόλογα των δισεκατομμυρίων έχουν ζήτηση. Για την Ελλάδα το θέμα δεν είναι μόνο τα λεφτά. Κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα χαρακτήρισαν την έκδοση ομολόγων ένα συμβολικό βήμα, διότι η Αθήνα θέλει να απαλλαγεί από την τρόικα».

«Η επιστροφή των Ελλήνων» σχολιάζει η Sueddeutsche Zeitung, η οποία διερωτάται αν είναι όλα καλά και απαντά: «Δυστυχώς όχι. Την ώρα που οι Ελληνες με πολλά ταρατατζούμ γιορτάζουν την επιστροφή τους στις αγορές, η τρόικα ζητεί βελτιώσεις στο νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων… Ο λόγος της κριτικής των διασωστών: οι ελεγκτές της τρόικας πήραν εν τω μεταξύ την αγγλική μετάφραση του πακέτου μεταρρυθμίσεων που ψηφίστηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο και διαπίστωσαν πως δεν συμβαδίζουν όλα όσα συμφωνήθηκαν με όλα όσα ψηφίστηκαν». «Η Ελλάδα είναι και πάλι αξιόπιστη» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Zeit.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή