ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κουβέλης κατεβάζει τους τόνους

o-koyvelis-katevazei-toys-tonoys-2016883

Να διευκρινίσει τη θέση του για την έξοδο της χώρας στις αγορές έσπευσε χθες ο κ. Φώτης Κουβέλης, διασκεδάζοντας την εντελώς απορριπτική στάση που εξέπεμψε αρχικώς το κόμμα του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Δράμα, επέκρινε μεν την κυβέρνηση για «επικοινωνιακές και προεκλογικές σκοπιμότητες», τόνισε ότι είναι «λάθος μια περιορισμένη και πιλοτική έξοδος να παρουσιάζεται εντέχνως ως το τέλος των Μνημονίων και το πέρασμα στην ανάπτυξη», αλλά την ίδια στιγμή παραδέχθηκε ότι η επιλογή της κυβέρνησης ήταν «μια αναγκαία πράξη για την ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας». Σχολιάζοντας μάλιστα τη μεγάλη ανταπόκριση που επέδειξαν οι επενδυτές, μίλησε για «θετικό αντίκρισμα για τη χώρα», αλλά παράλληλα τόνισε ότι τούτο δεν μπορεί «να αλλάξει την κυρίαρχη εικόνα της ελληνικής οικονομίας, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ανάπτυξης, ύφεση, έλλειψη επενδύσεων, δραματική ανεργία. Η ΔΗΜΑΡ δεν υιοθετεί ούτε τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς ούτε μια στάση καταστροφολογίας», κατέληξε, θέλοντας έτσι να καταστήσει ευκρινή τη διαφοροποίηση της ΔΗΜΑΡ και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανάλογη στάση υιοθέτησε χθες και ο κ. Στ. Θεοδωράκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε πολύ θετική την επάνοδο της χώρας στις αγορές, αλλά «δεν αιτιολογεί», όπως είπε, «θριαμβολογίες». Καυτηριάζοντας, επιπλέον, τόσο τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης όσο και τις καταστροφολογίες του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι αυτές οι μικροκομματικές λογικές οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό της αδιέξοδο και επιφυλάχθηκε να γνωστοποιήσει το πλήρες οικονομικό σχέδιο του «Ποταμιού» για την ανάταξη της χώρας αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος ήταν τα χθεσινά σχόλια τόσο των Ανεξάρτητων Ελλήνων όσο και του ΚΚΕ. Ο κ. Δημ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να πανηγυρίζουμε για την έξοδο στις αγορές, καθώς και αυτά τα δανεικά θα πάνε για τη στήριξη του κεφαλαίου», ενώ ο κ. Πάνος Καμμένος θέλησε να απαξιώσει τις δηλώσεις αυτοδικαιώσεως του κ. Ευ. Βενιζέλου. Υποστήριξε ότι «ξεπερνά τα όρια της αλαζονείας η δήλωση του συνεταίρου του κ. Σαμαρά» και τον κάλεσε να αντιληφθεί ότι «θα πρέπει να μπορεί να κοιτά στα μάτια τα δύο εκατομμύρια ανέργους, τους συγγενείς των 6.000 Ελλήνων που αυτοκτόνησαν και την εξαθλιωμένη μεσαία τάξη».

Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο αυτάρεσκος τρόπος που υποδέχθηκε το ΠΑΣΟΚ την έξοδο στις αγορές προκάλεσε και κάποιες μικρές ενδοκυβερνητικές αιχμές. Ετσι, στον ισχυρισμό του κ. Π. Κουκουλόπουλου στη Βουλή ότι στο ΠΑΣΟΚ «ανήκει το μεγαλύτερο μερίδιο της χθεσινής εξέλιξης», ο κ. Αβραμόπουλος διπλωματικά τού απάντησε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει διάθεση θριαμβολογίας, διότι απλά κερδήθηκε μια μάχη κι όχι ο πόλεμος».