Ασκηση διάσωσης σε ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ

Ασκηση διάσωσης σε ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολυεθνική άσκηση έρευνας και διάσωσης, με κύριο αντικείμενο την αντιμετώπιση τρομοκρατικής επίθεσης ή ατυχήματος σε πλατφόρμα άντλησης υδρογονανθράκων, διεξήχθη χθες στην περιοχή όπου εφάπτονται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου με εκείνην του Ισραήλ. Στην άσκηση συμμετείχαν αεροναυτικές δυνάμεις από την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Τον συντονισμό της άσκησης είχε το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης Λάρνακας, στην Κύπρο, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα κέντρα στο Ισραήλ, την Ελλάδα (Πειραιάς) και του αμερικανικού NAVEUR/PRCC, το οποίο εδρεύει στη Νάπολη.

Το σενάριο περιελάμβανε, πέραν της αντιμετώπισης τρομοκρατικών ενεργειών σε πλατφόρμα, την επιχείρηση μαζικής διάσωσης από πλατφόρμα λόγω ατυχήματος, καθώς και την καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης.

Η άσκηση είχε την κωδική ονομασία «Νέμεσις 14» και, όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Χρ. Φωκαΐδης, επρόκειτο για «τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα». Ο κ. Φωκαΐδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συμμετοχή των δυνάμεων από την Αμερική, το Ισραήλ και την Ελλάδα στην άσκηση και σημείωσε ότι η υλοποίησή της συνιστά «επιβεβαίωση κυριαρχίας για ένα κράτος». Η Ελλάδα συμμετείχε στην άσκηση με ένα ελικόπτερο της Ακτοφυλακής, δύο αεροσκάφη τύπου Canadair, ένα C-130, ένα σκάφος του Π.Ν. και μία μονάδα Ειδικών Δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπης δήλωσε ότι η ΕΝΙ θα επισπεύσει τις ερευνητικές της δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου έχει άδεια για έρευνες στα οικόπεδα 2, 3 και 9. Οι έρευνες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Αύγουστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή