Ν.Δ.: «κλειδώνει» με βαριά ονόματα το ευρωψηφοδέλτιο

Ν.Δ.: «κλειδώνει» με βαριά ονόματα το ευρωψηφοδέλτιο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βαριά ονόματα» , με αναφορές όχι μόνον στην κεντροδεξιά παράταξη αλλά και στον ευρύτερο αστικό πολιτικό κόσμο, περιλαμβάνει το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για την κρίσιμη μάχη της 25ης Μαΐου, η επίσημη ανακοίνωση του οποίου αναμένεται τις επόμενες ώρες.

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα στελέχη της λίστας έχουν ήδη λάβει το πράσινο φως και έχουν ξεκινήσει προεκλογικές εμφανίσεις, το Μέγαρο Μαξίμου έχει στόχο η επίσημη ανακοίνωση να εμπεριέχει, κατά το δυνατόν, το στοιχείο της έκπληξης. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται προσωπικότητες όπως ο εγνωσμένου κύρους καθηγητής της Ιατρικής Χριστόδουλος Στεφανάδης, η ιστορικός, διευθύντρια της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπ. Εξωτερικών, Φωτεινή Τομαή, και ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, ο οποίος είχε διατελέσει ευρωβουλευτής και την περίοδο 2000-2004.

Το Μαξίμου (οι κ. Δ. Σταμάτης και Κ. Μπούρας διαχειρίστηκαν, επικουρικά προς τον κ. Σαμαρά, τη σύνθεση του ψηφοδελτίου) αναζητούσε μέχρι την «ενδεκάτη ώρα» ακόμη ένα βαρύ όνομα για την ενίσχυση της λίστας, μεταξύ άλλων και αστέρων του αθλητισμού. Το όνομα της κ. Πηγής Δεβετζή κυκλοφόρησε σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, ωστόσο είναι ο πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας, Θοδωρής Ζαγοράκης, που φαίνεται ότι αποτελεί την τελευταία κίνηση της Ν.Δ. στη σκακιέρα των πολιτικών εντυπώσεων.

Από τους σημερινούς βουλευτές, υποψήφιοι θα είναι οι κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και Κώστας Μουσουρούλης, οι οποίοι και θα παραιτηθούν από τις έδρες τους υπέρ των Γ. Δεικτάκη και Στ. Καρμαντζή αντίστοιχα.

Από τους απερχόμενους της Ευρωβουλής, υποψήφιες θα είναι εκ νέου η κ. Ρόδη Κράτσα, που διεκδικεί 4η θητεία, και η κ. Νίκη Τζαβέλλα, που στην προηγούμενη εκλογή είχε βρεθεί στις Βρυξέλλες μέσω της λίστας του ΛΑΟΣ.

Υποψήφιες είναι, επίσης, η δικηγόρος και πρώην βουλευτής Α΄ Αθήνας Ελίζα Βόζεμπεργκ, η εκλεγείσα στην Αχαΐα Νατάσα Ράγιου, ενώ ακόμη μία θητεία, αυτή τη φορά με σταυρό, θα διεκδικήσει ο πρώην ευρωβουλευτής, αθλητικογράφος Μαν. Μαυρομμάτης.

Δημοσιογράφοι

Από τη μάχιμη δημοσιογραφία στην Ευρωβουλή θα επιδιώξουν να βρεθούν η πρώην πολιτική συντάκτρια του ΜEGA Μαρία Σπυράκη και ο εκδότης Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος στις εκλογές του 2012 ήταν υποψήφιος με τον ΛΑΟΣ.

Ο καθηγητής και σύμβουλος του πρωθυπουργού Δημοσθένης Δαββέτας, ο επί 8 έτη δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, ο 35χρονος πρώην πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ Γιάννης Σμυρλής, αλλά και ο γραμματέας Αγροτικών Φορέων της Ν.Δ. Γιώργος Ανέστης, θα διεκδικήσουν, επίσης, τον σταυρό, μαζί με στελέχη που απευθύνονται σε διαφορετικά κοινά αλλά και γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Για την ηγεσία της Ν.Δ. η ηχηρή αποχώρηση της κ. Μαριέττας Γιαννάκου δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς η επί πολλά έτη ευρωβουλευτής είχε εξαρχής εκφράσει τη διαφωνία της με τη διαδικασία του σταυρού, ενώ η πολιτική και ψυχική επαφή με το Μαξίμου ήταν ανύπαρκτη. Προβληματισμό προκάλεσε και η, αναγκαία για πολλούς, αποχώρηση του κ. Φαήλου Κρανιδιώτη από την κούρσα, μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης Μπαλτάκου. Το Μαξίμου αναζήτησε υποψήφιο που να έχει ένα «σκληρό» δεξιό προφίλ, ωστόσο και μόνο η σκέψη να είναι υποψήφιος ο κ. Θανάσης Πλεύρης προκάλεσε νέο κύκλο αντιδράσεων και, μάλλον, εγκαταλείφθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή