Η Τραπεζική Ενωση η μεγάλη επιτυχία της προεδρίας Ε.Ε.

Η Τραπεζική Ενωση η μεγάλη επιτυχία της προεδρίας Ε.Ε.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Μεγάλη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος θα μεταβεί στο Στρασβούργο για να συμμετάσχει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία συνέρχεται για τελευταία φορά, πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Ευ. Βενιζέλος θέλει να προχωρήσει και σε απολογισμό της προεδρίας, αφού ο ρόλος της ως «έντιμου διαμεσολαβητή» ανάμεσα στο Συμβούλιο, την Κομισιόν και το Κοινοβούλιο, φτάνει στο τέλος του τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Κορωνίδα των επιτυχιών της προεδρίας θεωρείται η συμφωνία για την Τραπεζική Ενωση, η οποία θα εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο τη Μεγάλη Τρίτη. Μόνο γι’ αυτό, η ελληνική προεδρία κρίνεται ήδη ως επιτυχημένη: ο πήχυς, τον οποίο είχαν θέσει οι εταίροι και τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, ώστε να κρίνουν την απόδοση της Αθήνας ήταν το αν θα μπορέσει να διαπραγματευτεί επιτυχώς με την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει το Συμβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο από την Ολομέλεια του Ε.Κ. Μάλιστα, τότε, είχαν διατυπωθεί μια σειρά από ενστάσεις για το αν μια χώρα στην κατάσταση της Ελλάδος θα μπορούσε να πετύχει κάτι τέτοιο.

Τη Μεγάλη Τρίτη ωστόσο δεν εγκρίνεται μόνο η συμφωνία αυτή, αλλά και μια σειρά από άλλες.

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από τα εδάφη κρατών– μελών, και η συμφωνία για την απόσπαση των εργαζομένων, η οποία αφορά κυρίως τον κατασκευαστικό κλάδο. Τέλος θα εγκριθεί και η ιδιαίτερα σημαντική και για τη χώρα μας συμφωνία για την επιτήρηση των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων της Ε.Ε. Ο νέος κανονισμός προβλέπει ενίσχυση της επιτήρησης των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων, ώστε να αποτραπεί η είσοδος παρανόμων μεταναστών και να εντοπίζονται τα πλοία που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ε.Ε. χωρίς έλεγχο. Στο ίδιο πλαίσιο, σημαντική κρίνεται και η συμφωνία η οποία επετεύχθη πριν από λίγες εβδομάδες σε σχέση με τον κατάλογο των τρίτων χωρών των οποίων οι πολίτες θα πρέπει να έχουν βίζα για να περάσουν τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά και σε σχέση με ποιες απαλλάσσονται από αυτό.

Στη διάρκεια της προεδρίας ολοκληρώθηκαν φάκελοι, οι οποίοι καθυστερούσαν για πολλά χρόνια, όπως ο φάκελος για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων. Το Ε.Κ. ενέκρινε τον Μάρτιο τον σχετικό κανονισμό και έτσι έχει πλέον δημιουργηθεί κοινοτικό νομικό καθεστώς και όροι χρηματοδότησης για τα κόμματα που συμμετέχουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Επιτεύχθηκαν επίσης συμφωνίες ανάμεσα στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων, όπως επίσης και για το περιεχόμενο των Πολυετών Σχεδίων Διαχείρισης αλιείας, τα οποία αποτελούν το βασικό εργαλείο διαχείρισης των αλιευτικών αποθεμάτων. Τα σχέδια αυτά επιδιώκουν να συμβάλουν στην αύξηση των αποθεμάτων και θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για την αλιεία στη Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή