«Ψήφος εμπιστοσύνης» η επίσκεψη Μέρκελ

«Ψήφος εμπιστοσύνης» η επίσκεψη Μέρκελ

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μέσω της επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής και της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, αλλά και η οριστική αποτροπή ενός νέου πακέτου στήριξης, είναι τα δύο μεγάλα πεδία στα οποία θα δοθεί, από εδώ και στο εξής, η κυβερνητική μάχη, όπως φάνηκε καθαρά από τη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του κ. Αντώνη Σαμαρά και της κ. Αγκελα Μέρκελ στο Μαξίμου.

Τα λόγια, βεβαίως, της καγκελαρίου ήταν ιδιαιτέρως θερμά, δεδομένης και της γερμανικής αυστηρότητας. Αλλωστε, δεν απέφυγε να πει δημοσίως ακόμα και «συγχαρητήρια που τα καταφέρατε» στην ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, η γερμανική πλευρά θέλει όλα να συνεχίσουν να γίνονται με προσεκτικά βήματα. Τόσο σε ό,τι αφορά τον δανεισμό της Ελλάδας από τις αγορές όσο και τη σταδιακή απελευθέρωσή της από τα προγράμματα.

Η κ. Μέρκελ, στη δεύτερη επίσκεψή της στην Αθήνα επί κυβερνήσεως Σαμαρά, δεν εφείσθη καλών λόγων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και αναγνώρισε πως η συζήτηση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα γίνει με πλήρη συμφωνία των μερών, αλλά και «σε σαφώς πιο αισιόδοξο κλίμα». Ωστόσο, δεν άνοιξε τα χαρτιά της, αφήνοντας να εννοηθεί πως κάποια στιγμή εντός του 2014 το ζήτημα θα συζητηθεί. Από την πλευρά τους, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος επέμειναν ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει εγκαίρως και κατέστησαν σαφές πως η δοκιμαστική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν μπορεί, επ’ ουδενί, να αποτελέσει λόγο αθέτησης των υποχρεώσεων που έχουν ρητώς αναλάβει οι εταίροι για το χρέος, ήδη από τον Νοέμβριο του 2012.

Ως προς το πακέτο, ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρος (σ.σ. και στο άρθρο του στην «Κ»), ενώ είναι σαφές πως το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από το Εurogroup του Μαΐου, όπου θα γίνει η προθέρμανση, θα αναζητηθεί η ισορροπία μεταξύ των οικονομικών αναγκαιοτήτων και της πολιτικής πραγματικότητας.

Με στοιχεία…

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς χρησιμοποίησε, για άλλη μία φορά, το ίδιο τέχνασμα που είχε αποτελέσματα και στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο. Η κ. Μέρκελ έχει μια ιδιαίτερη… αδυναμία στις αναλυτικές παρουσιάσεις, ιδίως εάν αυτές συνδυάζονται με δεδομένα και στοιχεία. Ο κ. Σαμαράς, λοιπόν, ενημέρωσε διεξοδικά την κ. Μέρκελ για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες, ως αποτέλεσμα των θυσιών των Ελλήνων. Εχοντας στα χέρια του ειδική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του αν. υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, που αποτυπώνει την πρόοδο της οικονομίας, ο κ. Σαμαράς ανέφερε στη Γερμανίδα ομόλογό του ότι:

• Η Ελλάδα είναι πρώτη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά τον βαθμό ανταπόκρισης στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

• Τη στιγμή που το 2013 η χώρα εμφάνιζε πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, η Ευρωζώνη είχε πρωτογενές έλλειμμα. Μάλιστα, προβλέπεται ότι έως το 2019 η Ελλάδα θα έχει σταθερό, διπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα από ό,τι η Ευρωζώνη.

• Το δημόσιο χρέος αναμένεται να υποχωρήσει στο 162,4% του ΑΕΠ από 176% του ΑΕΠ που προβλέπεται για φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενισχυθεί η ανάπτυξη.

• Ειδική αναφορά έγινε και για τη νέα έκδοση των 5ετών ομολόγων. Ο πρωθυπουργός επισήμανε στην κυρία Μέρκελ ότι η Ελλάδα πέτυχε το χαμηλότερο κουπόνι (4,75%) για 5ετή ομόλογα από τον Σεπτέμβριο του 2008, που είχε διαμορφωθεί στο 4%.

• Στο θέμα της ανεργίας, τα στοιχεία δείχνουν μια αργή αλλά σταθερή αποκλιμάκωσή της σε μηνιαία βάση, καθώς από το 27,7% του Σεπτεμβρίου 2013 υποχώρησε στο 26,7% φέτος τον Ιανουάριο. Μάλιστα, εκτιμάται ότι φέτος θα μειωθεί στο 24,5% από 25,5%. Ωστόσο, το πρόβλημα της ανεργίας παραμένει, δεδομένου ότι κινείται σε άκρως υψηλά επίπεδα.

Η «γεύση» όχι μόνον από το αρνάκι «κλέφτικο» που περιείχε, μεταξύ άλλων, το μενού του δείπνου που οργανώθηκε προς τιμήν της καγκελαρίου, που αφήνει η δεύτερη επίσκεψη Μέρκελ, είναι αναμφισβήτητα καλή. Συνιστά μια ισχυρή ένδειξη εμπιστοσύνης προς τις προσπάθειες της Ελλάδας, οι οποίες –όπως έσπευσε να επισημάνει ο κ. Σαμαράς– θα συνεχιστούν αμείωτες. Και αυτό ήταν που προσδοκούσε, σε αυτή τη φάση, η ελληνική πλευρά. Το «μήνυμα Μέρκελ» υπήρξε ηχηρό τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Ισως γι’ αυτό τον λόγο, το Μαξίμου να προτιμούσε η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί λίγο πιο κοντά στις κάλπες του Μαΐου, συναντώντας πάντως την απροθυμία της καγκελαρίας, που δεν ήθελε να εμπλακεί στη θυελλώδη προεκλογική αντιπαράθεση της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή