Ανοικτή «γραμμή» πίστωσης από τον ESM

Ανοικτή «γραμμή» πίστωσης από τον ESM

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την έκδοση ομολόγου την περασμένη Πέμπτη, η Αθήνα είναι πλέον οπλισμένη με περισσότερα επιχειρήματα για να επιτύχει τον επόμενο μεγάλο στόχο, που δεν είναι τόσο η διευθέτηση του χρέους (αυτή θεωρείται λίγο ώς πολύ δεδομένη), αλλά το να αποτρέψει τη λήψη νέας χρηματοδοτικής βοήθειας και να αντικαταστήσει το Μνημόνιο της τρόικας με ένα Σύμφωνο Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης, με ελληνική υπογραφή.

Τα 3 δισ. ευρώ που άντλησε το Δημόσιο από τις αγορές στην πρώτη δοκιμαστική έκδοση ομολόγου, ύστερα από τέσσερα χρόνια «εξορίας», αθροίζονται με άλλα ποσά και διαμορφώνουν ένα μαξιλάρι ασφαλείας, το οποίο σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο υπερκαλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως τους πρώτους μήνες του 2016. Εως τότε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, η χώρα θα έχει αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές.

• Για το 2014, όπως προκύπτει από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που αποκάλυψε η «Κ», η τρόικα αναγνωρίζει ότι χρηματοδοτικό κενό 5,6 δισ. ευρώ καλύπτεται πλήρως με την αξιοποίηση των καταθέσεων διαφόρων δημοσίων οργανισμών στην ΤτΕ, την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών από τις τράπεζες και άλλα μέτρα.

• Για το 2015 η τρόικα εκτιμά πως υπάρχει ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης 12,3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σε αυτό το ποσό υπολογίζεται και ο σχηματισμός ενός αποθεματικού 2 δισ. ευρώ. Χωρίς το αποθεματικό, το κενό μειώνεται στα 10,3 δισ. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι και το κενό του 2015 υπερκαλύπτεται από τα κεφάλαια του ΤΧΣ που δεν θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (ανέρχονται σε 11 δισ. αυτή τη στιγμή), τα 3 δισ. που δανείστηκε και αντίστοιχες εκδόσεις που πρέπει έτσι κι αλλιώς να κάνει στο μέλλον η χώρα στο πλαίσιο της σταδιακής και πλήρους επιστροφής στις αγορές. Συνεπώς, οι χρηματοδοτικές ανάγκες καλύπτονται εύκολα έως τον Μάιο του 2016.

Το να αποδεχθούν η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης έως τότε είναι κομβικής σημασίας, αφού τον Μάρτιο του 2016 είναι προγραμματισμένο να καταβληθεί η τελευταία δόση του ΔΝΤ. Εάν το Ταμείο επιμείνει ότι υπάρχει κενό χρηματοδότησης νωρίτερα στη διάρκεια της επόμενης διετίας, θα αναστείλει και αυτό την καταβολή των δόσεων. Τότε το κενό θα γίνει πραγματικό, αφού όλοι οι υπολογισμοί γίνονται με την υπόθεση ότι το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει κανονικά τα 16 δισ. ευρώ που απομένουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την επόμενη αξιολόγηση, μετά το καλοκαίρι, βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει την τρόικα ότι δεν υπάρχει κενό και συνεπώς δεν χρειάζεται ούτε καν συζήτηση για νέο δάνειο. Θα επιδιώξει η όποια συζήτηση για το πώς θα χρηματοδοτείται στο μέλλον η χώρα να γίνει αφού θα έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, κάτι που από μόνο του θα διευκολύνει την πρόσβαση στις αγορές.

Η Αθήνα μπορεί να δεχθεί μια ανοικτή γραμμή πίστωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), στην οποία θα προσφεύγει εάν αντιμετωπίσει πρόβλημα άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η Ευρωζώνη δεν θα επιβάλει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Είναι έτοιμη, από την άλλη, να αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις για την επίτευξη μεταρρυθμιστικών στόχων, στο πλαίσιο ενός Συμφώνου Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης, το οποίο θα αντικαταστήσει τα Μνημόνια. Αυτό το Σύμφωνο, όπως είπε στη συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος του Euroworkng Group κ. Τόμας Βίζερ, δεν θα υπαγορεύεται από την τρόικα, αλλά θα καταρτίζεται από την Ελλάδα και θα εγκρίνεται από την Ευρωζώνη.

Υπό αυτή την έννοια, εξαιρετική σημασία έχουν για την Αθήνα οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την Πορτογαλία στο Eurogroup της 5ης Μαΐου. Η Λισσαβώνα θέλει και αυτή μια ανοικτή γραμμή πίστωσης από τον ESM, χωρίς ένα νέο –πολιτικά επώδυνο– Μνημόνιο. Η απόφαση για την Πορτογαλία μπορεί να είναι πρόκριμα για το θέμα της Ελλάδας. Εξάλλου, στο ίδιο Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να αναγνωρίσουν και επισήμως την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, δίνοντας το πράσινο φως να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή