Δίδυμη διαπραγμάτευση μετά την έξοδο στις αγορές

Δίδυμη διαπραγμάτευση μετά την έξοδο στις αγορές

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο για ένα νέο κύκλο «δίδυμης» διαπραγμάτευσης του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με τους εταίρους ανοίγει η επιτυχής επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ύστερα από τέσσερα χρόνια στην άγονη γραμμή της πλήρους εξάρτησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης από τους διεθνείς επενδυτές, την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τις διαρθρωτικές αλλαγές, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως διαθέτει ισχυρά όπλα προκειμένου να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων:

Πρώτον, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω της επιμήκυνσης των λήξεων και της μείωσης των επιτοκίων.

Δεύτερον και κυριότερο, την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για τα επόμενα χρόνια, ει δυνατόν χωρίς νέο δάνειο από τους εταίρους.

Η «απεμπλοκή» της χώρας από τα Μνημόνια, την οποία επί της ουσίας προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός με το άρθρο του στην «Κ», έχει κρίσιμη πολιτική σημασία: σε αντίθεση με τη διευθέτηση του χρέους, που έχει σε ένα βαθμό προεξοφληθεί, αφαιρεί κρίσιμο ζωτικό χώρο από τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική του ενόψει ευρωεκλογών, αλλά και στην πορεία προς τις προσεχείς εθνικές εκλογές, στη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ θα υποχρεωθεί να υπογράψει νέα δανειακή σύμβαση με τους εταίρους, με δυσμενείς όρους.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο κ. Αντ. Σαμαράς επέμεινε ιδιαιτέρως η χώρα να «δοκιμάσει» άμεσα τις αγορές, παρότι δεν έχει στην παρούσα φάση χρηματοδοτικές ανάγκες. Μάλιστα, λέγεται ότι η απόφαση για την έξοδο στις αγορές την περασμένη Πέμπτη ελήφθη προσωπικά από τον πρωθυπουργό, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος προέκρινε να μετατεθεί για το φθινόπωρο, μετά δηλαδή από τις αποφάσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ενδεχόμενο η Ελλάδα να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων χρόνων με άλλα «εργαλεία», όπως νέες εκδόσεις ομολόγων και τη χρησιμοποίηση των κεφαλαίων που έχουν απομείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει ήδη τεθεί από την Αθήνα στις επαφές με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι πρώτες αντιδράσεις δεν είναι αρνητικές, υπό σαφείς, όμως, προϋποθέσεις. Οι εταίροι θέλουν «εγγυήσεις» ότι τα όποια κεφάλαια αντλούνται από τις αγορές θα κατευθύνονται για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και όχι σε παροχές ή καταναλωτικές δαπάνες, που οδήγησαν σε πλήρες αδιέξοδο την ελληνική οικονομία το 2009. Επίσης, με δεδομένο ότι ζήτημα νέων δημοσιονομικών μέτρων δεν υφίσταται, Βρυξέλλες και Βερολίνο επιθυμούν να υπάρξει σαφής δέσμευση ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στον δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών.

Οπως προαναφέρθηκε, η σχετική συζήτηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, αλλά θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες, παράλληλα με τις διαβουλεύσεις για το χρέος, καθώς είναι προφανές πως οι εταίροι συνυπολογίζουν, πριν λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις, και τον «πολιτικό κύκλο» στην Ελλάδα.

Με άλλους λόγους, η κυβέρνηση Σαμαρά, δύο χρόνια μετά τις εθνικές εκλογές, έχει μεν οικοδομήσει ισχυρή αξιοπιστία στα διεθνή κέντρα αποφάσεων, αλλά τα ίδια κέντρα προσμετρούν, ευλόγως, και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζει ότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης θα ακυρώσει τα περισσότερα διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρα που οδήγησαν τη χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Σε κάθε περίπτωση, η προοπτική απεμπλοκής της χώρας από τα Μνημόνια θα είναι ένα από τα ισχυρά «χαρτιά» του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στην τελική ευθεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του Μαΐου, αλλά όχι το μόνο. Το Μέγαρο Μαξίμου θα υψώσει καθαρές διαχωριστικές γραμμές από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα αναδείξει ισχυρά διλήμματα στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Ειδικότερα, η γραμμή πλεύσης της κυβέρνησης θα στηρίζεται στο εξής δίπτυχο:

• Οτι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα στη μεγάλη στροφή προς την ανάπτυξη και την ανακούφιση των ασθενέστερων με ασφάλεια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του δυναμιτίζει το πολιτικό κλίμα, αποθαρρύνει τις επενδύσεις και προπαγανδίζει την επιστροφή σε ένα παρελθόν που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.

• Οτι μόνο η κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με μια ισχυρή τάση στο εσωτερικό του να πιέζει για μονομερή διαγραφή του μπορεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης.

Τέλος, στην ατζέντα θα τεθεί και πάλι το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, καθώς μετά το Πάσχα θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την υποκλαπείσα συνομιλία Μπαλτάκου. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα ακολουθήσει στρατηγική άμυνας, καθώς είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που ανέδειξε σε δημόσιες τοποθετήσεις του την εγκληματική φύση του νεοναζιστικού μορφώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή