Με ανοιχτά ζητήματα η Κεντρική Επιτροπή

Με ανοιχτά ζητήματα η Κεντρική Επιτροπή

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με παραπομπή στις αποφάσεις της ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος επιχειρείται στον ΣΥΡΙΖΑ να γεφυρωθεί το χάσμα που απείλησε να οδηγήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές με ένταση στο εσωκομματικό μέτωπο. Σήμερα, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, πρόκειται να εγκριθεί το κείμενο της διακήρυξης για την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, χωρίς, και πάλι, να είναι δεδομένη η ομοφωνία, καθώς δεν αποκλείεται να κατατεθούν προς συζήτηση ορισμένες τροπολογίες.

Η συμβιβαστική λύση που βρέθηκε και συζητήθηκε εκτενώς στην Πολιτική Γραμματεία είναι η διακήρυξη να κινηθεί αυστηρά στο πλαίσιο των αποφάσεων του συνεδρίου, πρόταση που επέτυχε διεύρυνση της συναίνεσης, αλλά όχι εξουδετέρωση όλων των ενστάσεων που διατυπώθηκαν και, κυρίως, της επιμονής από ορισμένα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας να υπάρξει σαφής αναφορά στον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που, ως μελλοντική κυβέρνηση, δεν καταφέρει να έχει τα αποτελέσματα που προσδοκά από μια διαπραγμάτευση με τους εταίρους και να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μονομερούς διαγραφής του χρέους και εξόδου από την Ευρωζώνη.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας διαμηνύεται πως η βασική θέση του κόμματος ήταν και παραμένει ότι είναι εφικτή η υλοποίηση μιας διαφορετικής πολιτικής για την Ευρώπη εντός της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, ότι υπάρχουν δύο σχέδια, το ένα που εφαρμόζεται ήδη με την πολιτική λιτότητας και Μνημονίων και αυτό που στις τοποθετήσεις του αναλύει ο κ. Αλ. Τσίπρας, με ρυθμίσεις για μείωση του χρέους και πολιτικές ώθησης της ανάπτυξης. Επισημαίνεται, επίσης, ότι δεν μπορεί το κόμμα ενός εκ των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν να πορεύεται προς τις ευρωεκλογές έχοντας στη διακήρυξή του θέσεις που αμφισβητούν την ύπαρξη και λειτουργία της Ε.Ε.

Το κείμενο της διακήρυξης αναμένεται να εγκριθεί, έστω κι αν καταγραφούν επιμέρους διαφωνίες, με μεγάλη πλειοψηφία, ενώ ομαλά εξελίχθηκε η διαδικασία για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου, το οποίο, επίσης, θα λάβει την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής σήμερα. Μάλιστα, η εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην τεθούν προς έγκριση από την Κ.Ε. τα ονόματα των υποψηφίων που δεν προέρχονται από το κόμμα, με τη λογική ότι τους ζητήθηκε να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο, όπως και τα ονόματα των εν ενεργεία βουλευτών και του ευρωβουλευτή. Οπότε, η διαδικασία έγκρισης αφορά ουσιαστικά μόνο τα υπόλοιπα κομματικά στελέχη που θα συμπεριληφθούν στη λίστα. Ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, είναι σαφής η επιλογή να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι στην εσωκομματική αντιπαράθεση.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν άκουσε με μεγάλη ευχαρίστηση την αναφορά του κ. Τσίπρα, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα, ότι στόχος του κόμματός του είναι να καταλάβει την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές «έστω και με μία ψήφο διαφορά». Τα στελέχη της θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας «χαμηλώνει τον πήχυ». Για τους ίδιους, νίκη στις ευρωεκλογές σημαίνει κατάκτηση ποσοστού μεγαλύτερου του σχεδόν 27% που κατέκτησε στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου του 2012 και, επιπλέον, αισθητή διαφορά με τη Ν.Δ., δηλαδή διαφορά της τάξεως των 5 ποσοστιαίων μονάδων. Θεωρούν ότι μόνο με ένα τέτοιο αποτέλεσμα μπορεί να σταθεί επιχείρημα αναντιστοιχίας ανάμεσα στην υπάρχουσα κυβέρνηση και τη λαϊκή ετυμηγορία και να τεθεί, πλέον, ευθέως θέμα εθνικών εκλογών. «Αν η διαφορά είναι με μία ψήφο και υποχώρηση από τα ποσοστά του 2012, τότε δεν μπορεί να σταθεί τέτοιο αίτημα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή